Türk müziği eğitimi alan öğrencilerin sosyal kültürel ve ekonomik yapılarının çalgı tercihleriyle ilişkisi
The relationship between the social cultural and economic backgrounds of students studying turkish music and their instrument preferences
  1. Tez No: 1014335
  2. Yazar: DERYA ÖZKIR KİRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU GEBOLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik yapı, Müzik eğitimi, Sosyokültürel yapı, Economic structure, Music education, Socio-cultural structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk müziği eğitimi alan öğrencilerin sosyal kültürel ve ekonomik yapıları ile çalgı tercihleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle belirlenen 2024-2025 eğitim- öğretim yılında öğrenim gören ve lisans düzeyinde Türk müziği eğitimi alan devlet konservatuvarı öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Çalgı Tercihini Etkileyen Etkenleri Belirleme Anketi”kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama süreci Google Forms aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, veriler SPSS-22 programıyla analiz edilmiştir. Veri analizinde non-parametrik testlerden Ki-Kare, Kruskal- Wallis H ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; cinsiyete göre çalgı tercihi ile fiyatın etkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş grubuna göre çalgı tercihi ile fiyatın etkisi arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan Ki-Kare testinde ise değişkenler arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin sevdikleri müzik türüne göre çalgı tercihi ile çalgının fiyatının etkisi arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan Ki-Kare testinde değişkenler arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu; ayrıca cinsiyetlerine göre çalgı türü-fiyat ilişkisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu da saptanmıştır. Diğer bir bulguda ise sevilen çalgı türüne göre çalgı fiyatının çalgı tercihini anlamlı düzeyde etkilediği görülmüştür. Araştırma sonuçları doğrultusunda; çalgı seçiminde öğrencilerin taleplerinin, müziksel eğilimlerinin ve ilgilerinin dikkate alınması; ekonomik olarak destekleyici olanaklar sunulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
daha sonThis study was conducted to examine the relationship between the socio-cultural and economic structures of students receiving Turkish music education and their instrument preferences, according to various variables. A correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study consists of students studying at State Conservatories providing Turkish Music education in the 2024-2025 academic year, selected using a convenient sampling method. The data collection tool used in the study was the“Instrument Preference Influencing Factors Questionnaire”prepared by the researcher. Data collection was carried out via Google Forms, and the data were analyzed using SPSS-22 software. Non-parametric tests, specifically Chi-Square, Kruskal-Wallis H, and Mann-Whitney U tests, were used in the data analysis. The results showed a statistically significant relationship between instrument preference and price based on gender. However, a Chi-Square test conducted to examine the relationship between instrument preference and price based on age group revealed no significant difference between the variables. A Chi-Square test was conducted to examine the relationship between students' musical instrument preferences based on their preferred genre and the instrument's price. The results showed a highly significant correlation between the variables; furthermore, a significant relationship was found between gender and instrument type-price. Another finding indicated that instrument price significantly influenced instrument preference based on the preferred instrument type. Based on these findings, it is recommended that students' demands, musical inclinations, and interests be considered when choosing an instrument, and that economically supportive options be provided.