Hemodiyaliz hastalarında beslenme bilgi ölçeğinin diyaliz yeterliliği ve biyokimyasal parametreler ile değerlendirilmesi
Evaluation of nutrition knowledge scale in hemo dialysis patients in relation to dialysis adequacy and biochemical parameters
- Tez No: 1014376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRAK DUMLUPINAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KARAMOLLAOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN IŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: hemodiyaliz, kronik böbrek hastalığı, beslenme bilgi düzeyi, BBÖ, diyaliz yeterliliği, Kt/V, URR, Hemodialysis, chronic kidney disease, nutrition knowledge, BBÖ, dialysis adequacy, Kt/V, URR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu kesitsel çalışma, hemodiyaliz hastalarında beslenme bilgi düzeyi (BBÖ) ile beslenme durumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini ve bu ilişkinin diyaliz yeterliliği göstergeleri (Kt/V, URR) ile biyokimyasal parametreler çerçevesinde incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmaya hemodiyaliz tedavisi alan 70 hasta dâhil edilmiştir. Veriler; kişisel bilgi formu, BBÖ, Sübjektif Global Değerlendirme (SGA) ve 1 günlük besin tüketim kaydı aracılığıyla toplanmıştır. Diyaliz yeterliliği için Kt/V ve URR değerleri değerlendirilmiş; hastaların rutin izlemlerinde yer alan biyokimyasal parametreler (ör. üre, kreatinin, albümin, CRP, hemoglobin ve demir göstergeleri, elektrolitler, kalsiyum–fosfor metabolizması göstergeleri ve diğer ilgili laboratuvar ölçümleri) analizlere dâhil edilmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik/nonparametrik testler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgularda, BBÖ grupları arasında Kt/V değerlerinin anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiş; zayıf ve orta BBÖ grubunun Kt/V değerlerinin yüksek BBÖ grubuna göre daha düşük olduğu saptanmıştır. BBÖ, SGA, besin tüketim verileri ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiler de ilgili analizlerle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, hemodiyaliz hastalarında beslenme bilgi düzeyi, özellikle diyaliz yeterliliğinin Kt/V ile değerlendirilmesi bağlamında klinik açıdan önemli bir değişken olacağı kanısına varılmıştır. Bu nedenle, multidisipliner ekip yaklaşımıyla yürütülecek bireyselleştirilmiş beslenme eğitimi ve düzenli izlem programlarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study aimed to evaluate the relationship between nutrition knowledge level (Nutrition Knowledge Scale; BBÖ) and nutritional status in hemodialysis patients, and to examine this relationship within the context of dialysis adequacy indicators (Kt/V, URR) and biochemical parameters. A total of 70 patients receiving hemodialysis were included in the study. Data were collected using a personal information form, BBÖ, Subjective Global Assessment (SGA), and a 1-day dietary intake record. Dialysis adequacy was assessed using Kt/V and URR values. Biochemical parameters routinely monitored in patient follow-up (e.g., urea, creatinine, albumin, C-reactive protein, hemoglobin and iron indices, electrolytes, markers of calcium–phosphorus metabolism, and other relevant laboratory measurements) were included in the analyses. Appropriate parametric and nonparametric tests were applied, and statistical significance was set at p < 0.05. The results indicated a significant difference in Kt/V values across BBÖ groups; patients with low and moderate BBÖ scores had lower Kt/V values compared with those with high BBÖ scores. Additionally, the relationships among BBÖ, SGA, dietary intake data, and biochemical parameters were evaluated using relevant statistical analyses. In conclusion, nutrition knowledge level may be a clinically important factor in hemodialysis patients, particularly in relation to dialysis adequacy assessed by Kt/V. Therefore, strengthening individualized nutrition education and regular follow-up programs delivered through a multidisciplinary team approach is recommended.