Lomber disk hernisi ameliyatında quadratus lumborum bloğu ile retrolaminar bloğun postoperatif ağrı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 1014377
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİFE DİLEK İÇLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Quadratus lumborum blok, retrolaminar blok, postoperatif ağrı, multimodal analjezi, lomber disk hernisi cerrahisi, Quadratus lumborum block, retrolaminar block, postoperative pain, multimodal analgesia, lumbar disc herniation surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Lomber disk cerrahisi sonrası postoperatif ağrı, erken mobilizasyonu ve hasta konforunu etkileyen önemli bir klinik sorundur. Bu nedenle postoperatif ağrı kontrolünde multimodal analjezi yaklaşımları önerilmektedir. Bu çalışmanın birincil amacı, tek seviye lomber disk cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif ağrı yönetiminde QLB ile RLB'un etkinliğini 24 saatlik toplam morfin tüketimi üzerinden karşılaştırmaktır. İkincil amaçlar ise intraoperatif opioid tüketimi, istirahatte ve hareketle Sayısal Değerlendirme Skalası (NRS) skorları, ek analjezik gereksinimi ve bulantı-kusma insidansının karşılaştırılmasıdır. Metaryal-metod: Çalışmaya, elektif tek seviye lomber disk cerrahisi geçiren, ASA I–III, 18- 65 yaş hastalar dahil edilmiştir. Kooperasyon kurulamayan, kronik ağrı nedeniyle analjezik kullanımı olan, kullanılacak ilaçlara karşı duyarlılığı bulunan, uygulama bölgesinde enfeksiyonu olan, spinal deformitesi ve koagülasyon bozukluğu bulunan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalar bilgisayar destekli randomizasyon yöntemi ile iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara pron pozisyonda USG eşliğinde bilateral 20 mL %0,25 bupivakain kullanılarak QLB veya RLB uygulandı. Bulgular: Çalışmada toplam 82 hastanın verileri analiz edildi. Postoperatif 24 saatlik toplam morfin tüketimi her iki grupta benzer bulunmuştur (p>0,05). İntraoperatif opioid tüketimi, hemodinamik veriler, ek analjezik gereksinimi ve bulantı-kusma insidansı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Postoperatif ağrı skorları değerlendirildiğinde, 0. saatte istirahat ve hareket NRS değerleri RLB grubunda daha düşük, 6. saatte hareket NRS değerleri ise QLB grubunda daha düşük bulunmuştur. Bununla birlikte diğer zaman noktalarında NRS değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Çalışmada blok uygulamalarına bağlı herhangi bir komplikasyon izlenmemiştir. Sonuç: Tek seviye lomber disk cerrahisi geçiren hastalarda quadratus lumborum bloğu ve retrolaminar blok, postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları ve analjezik gereksinimleri açısından benzer klinik etkinlik göstermekte olup her iki tekniğinde bu hasta grubunda etkili ve güvenli analjezi sağladığını düşünmekteyiz. Blok seçimi klinisyenin deneyimi doğrultusunda yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Postoperative pain following lumbar disc surgery is a significant clinical issue that affects early mobilization and patient comfort. Therefore, multimodal analgesia approaches are recommended for postoperative pain control. The primary aim of this study is to compare the efficacy of Quadratus Lumborum Block (QLB) and Retrolaminar Block (RLB) in postoperative pain management for patients undergoing single-level lumbar disc surgery, based on total 24-hour morphine consumption. Secondary aims include comparing intraoperative opioid consumption, Numerical Rating Scale (NRS) scores at rest and during movement, rescue analgesic requirements, and the incidence of nausea and vomiting. Materials and Methods: The study included patients aged 18–65 with ASA I–III status who underwent elective single-level lumbar disc surgery. Patients with poor cooperation, chronic analgesic use for pain, sensitivity to the drugs used, infection at the site of application, spinal deformity, or coagulation disorders were excluded. Patients were divided into two groups using a computer-aided randomization method. All patients received bilateral QLB or RLB under ultrasound (USG) guidance in the prone position using 20 mL of 0.25% bupivacaine. Results: Data from a total of 82 patients were analyzed. Total 24-hour postoperative morphine consumption was found to be similar in both groups (p>0.05). No significant difference was detected between the groups in terms of intraoperative opioid consumption, hemodynamic data, rescue analgesic requirements, and the incidence of nausea and vomiting (p>0.05). When evaluating postoperative pain scores, rest and movement NRS values at hour 0 were lower in the RLB group, while movement NRS values at hour 6 were lower in the QLB group. However, no significant difference was observed between the groups in terms of NRS values at other time points (p>0.05). No complications related to the block applications were observed during the study. Conclusion: Quadratus lumborum block and retrolaminar block show similar clinical efficacy in terms of pain scores and analgesic requirements during the first 24 postoperative hours in patients undergoing single-level lumbar disc surgery. We believe both techniques provide effective and safe analgesia in this patient group. The choice of block can be made based on the clinician's experience.