Foramen palatinum major'un morfometrik ve morfolojik analizi ve sinus maxillaris pnömatizasyonu ile ilişkisi: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi çalışması
Morphometric and morphological analysis of greater palatine foramen and association with maxillary sinus pneumatization: A cone beam computed tomography study
  1. Tez No: 1014409
  2. Yazar: HÜLYA ADMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY AÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Foramen ve canalis palatinum major, İskeletsel maloklüzyon, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Palatal indeks, Sinus maxillaris, Cone-beam computed tomography, Greater palatine foramen and canal, Maxillary sinus, Palatal index, Skeletal malocclusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, foramen palatinum major (FPM) ve canalis palatinus major (CPM)'un morfometri ve morfolojisinin ayrıntılı incelenmesi sonucu elde edilen verilerin cinsiyet, yaş ve lateralizasyon ilişkisine ek olarak sinus maxillaris hacmi (SMH), iskeletsel maloklüzyon (İM) ve palatum durum indeks (PDI) sınıflandırmalarına göre değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. 168 kadın, 153 erkek olmak üzere farklı maloklüzyon derecesine sahip 321 hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri incelendi. Öncelikle SMH, FPM'nin sagital ve taransvers çap değerleri (FPMsç, FPMtç), FPM'nin for. incisivus (FPM-FI), sutura palatina mediana (FPM-SPM), spina nasalis posterior (FPM-SNP), PD arka sınırı (FPM-PDP), 2. molar diş (FPM-2M), karşı taraf FPM (FPM-FPM) ile uzaklıkları, FPM-FI-SNP arasında oluşan açı, FPM'nin şekil varyasyonları (FPMŞ), konum varyasyonları (FPM23MK, FPMPDPK), for. palatinum minör (FPMin) sayısı her bir hasta için ölçüldü ve tespit edildi. Ayrıca CPM'nin uzunluğu (CPMU), Frankfort horizontal düzlemle (CPM-FHDaçı) ve SM'nin alt ve üst sınırı ile yaptığı açılar (CPM-SMaltaçı, CPM-SMüstaçı), seyri sırasındaki açılanma varyasyonları ve şekil varyasyonları (CPMAS, CPMŞ) ölçüldü ve tespit edildi. Ayrıca, SMH, PDI ve IM sınıflandırmaları yapıldı. Elde edilen veriler SPSS 25 kullanılarak istatistiki açıdan analiz edildi. Morfometrik verilerin büyük çoğunluğu erkek bireylerde daha büyük bulundu. Class III sınıfına dahil bireylerde SMH daha büyük, FPM-FI mesafesi ve PD uzunluğu daha küçük olarak gözlendi. FPM-FPM, FPM FI-SNPaçı, CPM'nin uzunluk değeri ve CPM'nin SM'nin alt ve üst sınırına göre eğimi Class III'e dahil bireylerde daha büyük bulundu. Hiperplastik SM'e sahip bireylerde daha büyük morfometrik değerlere rastlandı. Kısa-geniş PD'ye sahip bireylerde FPM-FPM, FPM-SPM, FPM-SNP, FPM-FI-SNPaçı ve CPMU değerlerinin daha büyük olduğu tespit edildi. Uzun-dar PD'ye sahip bireylerde ise FPM-FI ve PDU değerleri anlamlı derecede daha büyük bulundu. Yaşlı grupta diğer gruplara göre hipoplastik SM oranı en yüksek ve Class III oranı en düşük olarak tespit edildi. Bu veriye uygun olarak yaşlı bireylerde daha küçük morfometrik değerler gözlendi. Tüm veriler gözönüne alındığında kadın ve yaşlı bireylerin genellikle Class I/II, hipoplastik SM, uzun dar PD'ye sahip olduğu, erkek ve genç yaşlı bireylerin genellikle Class III, hiperplastik SM, kısa-geniş PD'ye sahip olduğu görüldü. Lineer morfometrik verilerin erkeklerde daha büyük ve açısal değerlerin kadınlarda daha büyük olduğu gözlendi. FPM ve CPM morfometri ve morfolojisinin literatürde yapılan çalışmalarla uyumlu olarak cinsiyet ve yaşa göre farklılık göstermesinin yanında SMH, PDI ve IM sınıflandırmalarına göre de önemli ölçüde farklılıklar gösterdiği tespit edildi. Bölgeye yapılacak tanı ve tedavi girişimlerinde bu varyasyonların da gözönünde bulundurulmasının tedavi başarısını önemli ölçüde etkileyeceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate changes in the data obtained from a detailed examination of the morphometry and morphology of the foramen palatinum major (FPM) and the canalis palatinus major (CPM) in relation to sex, age, and lateralization, as well as in relation to maxillary sinus volume (MSV), skeletal malocclusion (SM) and the palatal durum index (PDI). Cone-beam computed tomography (CBCT) images of 321 patients (168 females, 153 males) with different degrees of malocclusion were examined. First, MS volume and SM degrees were measured. For each patient, the following parameters were measured and determined: sagittal and transverse diameters of the GPF (GPFsd, GPFtd); distances of the GPF to the incisive foramen (GPF-IF), median palatine suture (GPF-MPS), posterior nasal spine (GPF-PNS), posterior border of the hard palate (GPF-PBHP), second molar (GPF-2M), and the contralateral GPF (GPF-GPF); the angle formed between GPF-IF-PNS; shape variations of the GPF (GPFsv); position variations (GPF23MK, GPFPBHPK); and the number of lesser palatine foramina (LPF). Additionally, the length of the GPC (GPCL), the angles it forms with the Frankfort horizontal plane (GPC FHPangle) and the upper and lower borders of the MS (GPC-MSlower angle, GPC-MSupper angle), and variations in its angulation and shape during its course (GPCav, GPCsv) were measured. In addition, SMH, PDI, and IM classifications were performed. The data obtained were statistically analyzed using SPSS 25. The vast majority of morphometric measurements were found to be larger in male subjects. In subjects classified as Class III, the SMH was larger, while the FPM-FI distance and PD length were smaller. The FPM FPM distance, the FPM-FI-SN angle, the length of the CPM, and the slope of the CPM relative to the lower and upper limits of the SM were found to be larger in subjects classified as Class III. Larger morphometric values were observed in individuals with hyperplastic SM. In individuals with short-wide PD, the FPM-FPM, FPM SPM, FPM-SNP, FPM-FI-SNP angle, and CPMU values were found to be larger. In individuals with a long narrow PD, FPM-FI and PDU values were found to be significantly larger. In the elderly group, the rate of hypoplastic SM was the highest and the Class III rate was the lowest compared to other groups. Consistent with this data, smaller morphometric values were observed in elderly individuals. Considering all data, it was observed that females and older individuals generally had Class I/II, hypoplastic SM, and long-narrow PD, while males and younger adults generally had Class III, hyperplastic SM, and short-wide PD. It was noted that linear morphometric values were larger in males and angular values were larger in females. It was found that, in addition to varying according to sex and age in line with studies in the literature FPM and CPM morphometry and morphology also exhibited significant differences based on SMH, PDI, and SM classifications. We believe that taking these variations into account in diagnostic and therapeutic approaches for this region will significantly influence treatment success.