Nöropati tanısı ile izlenmekte olan çocuk hastalarda hastalığın hayat kalitesini etkileyen komorbiditelerin belirlenmesi ve takip stratejilerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 1014413
  2. Yazar: GİZEM AKTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropati, Otonom Bulgular, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Ağrı, Uyku Bozukluğu, Neuropathy, Autonomic Findings, Depression, Quality of Life, Pain, Sleep Disorder
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nöropati tanısı ile izlenmekte olan çocuk hastalarda hastalığın hayat kalitesini etkileyen komorbiditelerin belirlenmesi ve takip stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne başvuran, 8-18 yaş arasındaki Nöropati tanısı almış hastaların; demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme sonuçları hastane veri tabanından, hastaların takip dosyalarından retrospektif olarak incelendi. Klinik bulguları ve destekleyici elektroifzyolojik bulgular ile herediter veya edinsel nöropati tanısı almış hastalar telefonla aranarak çalışmaya davet edildi. Çalışmaya katılan hastalar Dr. Gizem Aktemur ve Doç Dr. Gülten Öztürk tarafından çocuk nöroloji polikliniğinde görüldü. Hastalara çalışmaya ait anketler uygulandı ve detaylı nörolojik muayeneleri yapıldı. Toplamda 60 çocuk çalışmaya dahil edildi. İstatistiksel değerlendirmede; Fisher testi, Kolmogrov Smirnow testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Nöropati tanısı ile takip edilen 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 27'si (%45) erkek ve 33'ü (%55) kızdı. Etyolojik açıdan hastaların 40'ının (%66,7) kalıtsal ve 20'sinin (%33,3) edinsel nedenlerden kaynaklandığı görüldü. Hastaların 25'inde (%41,7) otonum sistem bulguları vardı. Hastaların 47'si (%78,3) bağımsız, 7'si (%11,7) kısıtlı, 4'ü (%11,7) ağır ve 2'si (%3,3) yürüyemez durumdaydı. Nöropati etiyolojisine göre depresyon, yaşam kalitesi ve uyku ölçek skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır (p<0,05). COMPASS 31 skoru ile uyku (r=0,634; p<0,001), depresyon ile uyku (r=0,636; p<0,001) ve yaşam kalştesi ile depresyon (r=0,633; p<0,001) ölçek puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Ağrı skoru ise COMPASS-31, depresyon ve uyku ile orta düzeyde, yaşam kalitesi ile zayıf düzeyde pozitif yönlü ilişki sergilemektedir Bireylerin beslenme özellikleri ile otonom sistem bulguları arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Nöropati tanısı ile izlenen çocuk hastalarda yaşam kalitesi (QoL); kalıtsal etiyoloji, ek nörolojik bulgu, otonom sistem tutulumu, kas gücü kaybı, motor kısıtlılık, düşük okul başarısı, yetersiz beslenme ve düşük vücut ağırlığı gibi çok sayıda faktörlerin etkisiyle belirgin biçimde bozulmaktadır. Pediatrik nöropati hastalarının takibinde multidisipliner ve bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi; nörolojik değerlendirmenin yanı sıra beslenme takibi, psikolojik destek, uyku sağlığı müdahaleleri ve eğitim desteğini de kapsayan stratejilerin hayata geçirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması açısından kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to the comotbidities affecting the quality of life of the disease in pediatric patients with neuropathy and to develop follow-up strategies. Material and Methods: Patients aged 8–18 years who had been diagnosed with neuropathy and presented to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Marmara University Pendik Training and Research Hospital were retrospectively evaluated. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory test results, and imaging data were obtained from the hospital database and patient follow-up records. Patients who had received a diagnosis of hereditary or acquired neuropathy based on clinical findings and supportive electrophysiological studies were contacted by telephone and invited to participate in the study. Patients who agreed to participate were evaluated in the pediatric neurology outpatient clinic by Dr. Gizem Aktemur and Gülten Öztürk. Study questionnaires were administered to all participants, and detailed neurological examinations were performed. A total of 60 children were included in the study. In the statistical evaluation; Fisher test, Kolmogrov Smirnow test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis were used. Results: A total of 60 patients with neuropathy were included in the study. Of the patients, 27 (45%) were male and 33 (55%) were female. Etiologically, 40 (66.7%) of the patients were hereditary and 20 (33.3%) were acquired. Of the patients, 25 (41.7%) had autonomous system findings. Of the patients, 47 (78.3%) were independent, 7 (11.7%) were constrained, 4 (11.7%) were severe, and 2 (3.3%) were unable to walk. According to the etiology of neuropathy, there were statistacally significant differences between depression, quality of life, and sleep scale scores (p<0.05). Moderate positive correlations were found between the scale scores of COMPASS 31 score and sleep (r=0.634; p<0.001), depression and sleep (r=0.636; p<0.001), and survival and depression (r=0.633; p<0.001). Pain score, on the other hand, exhibited a moderate positive relationship with COMPASS-31, depression and sleep, and a weak positive relationship with quality of life. When the relationship between the nutritional characteristics of individuals and autonomic system findings was examined, a statistically significant difference was found (p<0.05). Conclusion: Quality of life in pediatric patients followed up with the diagnosis of neuropathy; It is significantly impaired by the effect of many factors such as hereditary etiology, additional neurological findings, autonomic system involvement, loss of muscle strength, motor limitation, low school achievement, malnutrition and low body weight. Adopting a multidisciplinary and holistic approach in the follow-up of pediatric neuropathy patients; Implementing strategies that include nutritional monitoring, psychological support, sleep health interventions, and educational support, as well as neurological assessment, is critical for enhancing quality of life.