Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinde çevrimiçi sağlık bilgisi edinilmesi amacıyla yapay zekâ kullanım durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of artificial intelligence use for online health information seeking and associated factors among Karadeniz Technical University students
  1. Tez No: 1014451
  2. Yazar: BETÜL ZEYNEP ÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ERCÜMENT BEYHUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Sağlık Bilgisi, Çevrimiçi Sağlık Arama Davranışı, Yapay Zeka Araçları, Yapay Zeka Sohbet Robotu, Büyük Dil Modelleri, Üniversite Öğrencileri, Türkiye, Online Health Information, Online Health Information Seeking Behavior, Artificial Intelligence Tools, AI Chatbots, Large Language Models, University Students, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencilerinde Çevrimiçi Sağlık Bilgisi Edinilmesi Amacıyla Yapay Zekâ Kullanım Durumu ve İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi Amaç: Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinde sağlık bilgilerine erişim amacıyla Yapay zekâ (YZ) araçlarının kullanım durumu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesini amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırmanın evrenini KTÜ bünyesinde bulunan 12 fakülte ve 8 meslek yüksekokulunda 2025-2026 eğitim yılında öğrenim gören toplam 27.689 öğrenci oluşturmaktadır. 06.11.2025-22.12.2025 tarihleri arasında 2.374 öğrenciye ulaşılmıştır. İstatistiksel analizler Mann-Whitney U Testi, Ki Kare Testi, Fisher Exact Test ve Binary Logistik Regresyon Testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: KTÜ öğrencilerinde herhangibir zamanda sağlık bilgisine ulaşmak için YZ araçlarını kullanım sıklığı %81,8'dir. Sağlık bilgisi edinmek amacıyla YZ kullanımı; öğrenim görülen fakülte, akademik yıl, cinsiyet, ikamet edilen yer, reçetesiz ilaç kullanımı, sağlık bilgisi edinmek amacıyla çevrimiçi araç kullanımı, çevrede sağlık amacıyla YZ kullanan kimse varlığı, YZ'den sağlanan sağlık bilgilerine duyulan güven, hekime güven, e-sağlık okuryazarlığı ve sağlık anksiyetesi ile ilişkili bulunmuştur. YZ araçlarından edinilen bilgilere duyulan güven, sağlık bilgisi edinmek amacıyla çevrimiçi araçların kullanılması ve reçetesiz ilaç kullanımı sağlık bilgisi edinmek için YZ kullanımını arttırmakta iken hekim ve sağlık çalışanlarına olan güven ise kullanımı azaltmaktadır. Sonuç: Öğrencilerin sağlık profesyonellerine erişimi güçlendirilmeli, doğru ve güvenilir dijital sağlık kaynaklarına ulaşmaları teşvik edilmelidir. Öğrencilerin YZ araçlarından edinilen sağlık bilgilerinin potansiyel faydaları ve sınırlılıkları hakkında bilgi ve farkındalığı arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Artificial Intelligence Use for Online Health Information Seeking and Associated Factors Among Karadeniz Technical University Students Objective: This study aimed to evaluate the use of artificial intelligence (AI) tools for accessing health information and the associated factors among students of Karadeniz Technical University (KTU). Materials and Methods: The population of this descriptive study consisted of 27,689 students enrolled in 12 faculties and 8 vocational schools within KTU during the 2025–2026 academic year. A total of 2,374 students were reached between November 6, 2025 and December 22, 2025. Statistical analyses were performed using the Mann–Whitney U test, Chi-square test, Fisher Exact Test and binary logistic regression analysis. Results: Among KTÜ students, the prevalence of using AI tools to obtain health information at any time is 81.8%. The use of AI for health information seeking was associated with faculty, year of study, gender, place of residence, over-the-counter drug use, use of online tools for health information, presence of individuals in the social environment using AI for health purposes, trust in AI-generated health information, trust in physicians, e-health literacy, and health anxiety. Trust in AI-generated health information, use of online tools for health information, and over-the-counter drug use were identified as risk factors for AI use, whereas trust in physicians and healthcare professionals was found to be protective. Conclusion: Access to healthcare professionals among students should be strengthened, and they should be encouraged to use accurate and reliable digital health resources. Awareness regarding the potential benefits and limitations of AI-generated health information should be increased.