Simüle edilmiş açık apeksli dişlerde farklı tedavi protokollerinin diş yapısındaki stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effect of different treatment protocols on stress distribution in simulated open-apex teeth
  1. Tez No: 1014452
  2. Yazar: ECEM ÇİFTCİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAĞSEN, DOÇ. DR. EMİR ESİM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biodentin, Biyomekanik analiz, Dental stres analizi, Diş apeksi, Kök kanal dolgu materyalleri, Kök kanal tedavisi, Sonlu elemanlar yöntemi, Biodentine, Biomechanical analysis, Dental stress analysis, Tooth apex, Root canal filling materials, Root canal therapy, Finite element method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı açık apeksli maksiller santral dişlerde fonksiyonel ve travmatik yükleme koşulları altında oluşan stres dağılımını incelemek ve farklı apikal bariyer ile restoratif materyal kombinasyonlarının biyomekanik davranış üzerindeki etkisini sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: 4. Evre Cvek kök gelişimini temsil eden açık apeksli maksiller santral dişe ait üç boyutlu bir sonlu eleman modeli daha önceden taranmış bir maksiller santral dişin mikro-bilgisayarlı tomografi verileri kullanılarak oluşturuldu. Bir tanesi kontrol grubu olmak üzere toplam yedi model oluşturulmuştur. Deney grupları, üç farklı apikal bariyer materyali ile iki farklı restoratif materyalin kombinasyonundan oluşan altı modelden meydana gelmektedir. Kontrol grubu ise sağlıklı pulpalı, tedavi uygulanmamış ve apeksi kapalı diş modelini temsil etmektedir. Deney gruplarının apekslerine 5 mm kalınlığında MTA (Mineral Trioksit Agregat), Biodentin veya Kalsiyum Zenginleştirilmiş Materyal (KZM) apikal bariyer materyali uygulandı. Koronal restorasyon olarak nanohibrit CAD/CAM seramik materyali Cerasmart (GC Corp., Tokyo, Japonya) veya 3B yazıcı ile üretilmiş hibrit seramik kron materyali Varseosmile Crownplus (BEGO, Bremen, Almanya) kullanıldı. Tüm modellerde fiber post ve kompozit kor yapısı yer aldı. Modeller, doğrusal elastik ve izotropik materyal varsayımları altında ANSYS Workbench yazılımında analiz edildi. Fonksiyonel yükleme (240 N, 130°) ve travmatik yükleme (300 N, 90°) senaryoları uygulandı. Von Mises stres, maksimum ve minimum ana gerilme ile deformasyon dağılımları değerlendirildi. Bulgular: Tüm materyal kombinasyonlarında dentin, periodontal ligament ve kemik dokularındaki stres dağılımı benzer bulunmuştur. Travmatik yükleme, fonksiyonel yüklemeye kıyasla tüm modellerde daha yüksek stres değerlerine yol açmıştır. Sonuç: Apikal bariyer ve restoratif materyaller arasında biyomekanik açıdan belirgin bir üstünlük saptanmamıştır; ancak travmatik yükleme stres seviyelerini artırmıştır. Bu nedenle, klinik materyal seçiminde uygulama kolaylığı, biyouyumluluk ve uzun dönem klinik veriler de değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate stress distribution in immature maxillary central incisors with open apices under functional and traumatic loading conditions and to comparatively assess the effects of different apical barrier and restorative material combinations on biomechanical behavior using finite element analysis. Methods: A three-dimensional finite element model representing a Cvek stage 4 immature maxillary central incisor was constructed based on micro-computed tomography data of a previously scanned tooth. A total of seven models, including one control group, were generated. The experimental groups consisted of six models combining three different apical barrier materials with two restorative materials. The control group represented a healthy, untreated tooth with a closed apex. In the experimental models, a 5-mm-thick apical barrier of mineral trioxide aggregate (MTA), Biodentine, or calcium-enriched mixture (CEM) was applied. Coronal restorations were performed using either a nanohybrid CAD/CAM ceramic Cerasmart (GC Corp., Tokyo, Japan) or a 3D-printed hybrid ceramic crown Varseosmile Crownplus (BEGO, Bremen, Germany). All models included a fiber post and composite core. Analyses were performed in ANSYS Workbench under linear elastic and isotropic assumptions. Functional (240 N, 130°) and traumatic (300 N, 90°) loading scenarios were applied. Von Mises stress, maximum and minimum principal stresses, and deformation distributions were evaluated. Results: Similar stress distribution patterns were observed in dentin, periodontal ligament, and bone tissues across all material combinations. Traumatic loading resulted in higher stress values compared to functional loading in all models. Conclusion: No significant biomechanical superiority was observed among the apical barrier and restorative materials; however, traumatic loading increased stress levels in all models. Therefore, clinical material selection should also consider factors such as handling properties, biocompatibility, and long-term clinical performance.