Sporcularda psikolojik yeterlik ve profesyonelizm arasındaki ilişki: Sporda tutku, adanma ve sporcu kimliğinin aracı rolü
The relationship between psychological effi̇cacy and professionalism among athletes: The mediating role of passion, commitment, and athlete identity in sport
- Tez No: 1014514
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARGÜN, DOÇ. DR. SİNAN UĞRAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Adanmışlık, Profesyonelizm, Psikolojik Yeterlik, Sporcu Kimliği, Sporda Tutku, Spor psikolojisi, Dedication, Professionalism, Psychological Efficacy, Athlete Identity, Passion for Sports, Sport psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması sporcularda psikolojik yeterlik ve profesyonelizm arasındaki ilişkiyi ve sporda tutku, adanma ve sporcu kimliğinin aracılık etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan korelasyonel araştırma modeli benimsenerek dizayn edilmiştir. Araştırma kapsamında ulaşılması gereken minimum katılımcı sayısını belirlemek için G*Power programından faydalanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu %58.8' i erkek (361) ve %41.2'si kadın (253) olmak üzere toplam 614 sporcu oluşturmuştur. Sporcuların %55'i takım sporlarında (338) yer aldıklarını belirtirken, %45'i ise bireysel sporlarda (276) yer aldıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sporcu Kimliği, Sporda Tutku, Sporcular için Profesyonelizm Ölçeği, Spora Bağlılık Ölçeği'nin Adanma alt boyutu ve Sporcu Öz Yeterlik Ölçeği'nin Psikolojik Yeterlik alt boyutu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilere uygulanan istatistiki işlemler için JASP 0.19.00 paket programından faydalanılmıştır. Mevcut araştırma kapsamında psikolojik yeterlik bağımsız, profesyonelizm bağımlı, sporda tutku, sporcu kimliği ve adanmışlık değişkenleri ise aracı değişkenler olarak kullanılmıştır. İstatistiksel işlemler için öncelikle verilerin normallik dağılımı kontrol edilmiş, ardından ölçüm araçları arasındaki korelasyonel ilişkilere bakılmış, daha sonra ölçüm modeli doğrulanarak doğrudan, dolaylı ve toplam etki sonuçları analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular incelendiğinde psikolojik yeterlik ile profesyonelizm arasındaki ilişkide sporda tutkunun aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir (β=0.276, z=9.670, p<0.001, GA [0.205-0.355]). Psikolojik yeterlik ile profesyonelizm arasındaki ilişkide sporcu kimliğinin aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir (β=0.148, z=7.413, p<.001, GA [0.100-0.212]). Son olarak, psikolojik yeterlik ile profesyonelizm arasındaki ilişkide adanmışlığın aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir (β=0.118, z=4.807, p<.001, GA [0.057-0.196]). Sonuç olarak, psikolojik yeterliğin profesyonelizm ile ilişkisinde sporcu kimliğinin, sporda tutkunun ve adanmışlığın önemli bir aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the relationship between psychological efficacy and professionalism among athletes, as well as the mediating effects of passion, dedication, and athlete identity in sports. The study was designed using a correlational research model, which is one of the quantitative research methods. The G*Power program was used to determine the minimum number of participants required for the study. The study group consisted of a total of 614 athletes, 58.8% of whom were male (361) and 41.2% female (253). While 55% of the athletes indicated they participated in team sports (338), 45% stated they participated in individual sports (276). The study utilized the Athlete Identity Scale, the Passion for Sport Scale, the Professionalism Scale for Athletes, the Dedication subscale of the Sport Commitment Scale, and the Psychological Efficacy subscale of the Athlete Self-Efficacy Scale as data collection instruments. The JASP 0.19.00 software package was used to perform the statistical analyses on the data obtained in the study. In this study, psychological efficacy was treated as the independent variable, professionalism as the dependent variable, and passion for sport, athlete identity, and dedication as mediating variables. For the statistical analyses, the normality of the data distribution was first checked, followed by an examination of the correlational relationships among the measurement tools. Subsequently, the measurement model was validated, and the results of direct, indirect, and total effects were analyzed. Upon examining the findings of the study, it was determined that passion for sports has a mediating effect on the relationship between psychological efficacy and professionalism (β=0.276, z=9.670, p<0.001, CI [0.205-0.355]). It was found that athlete identity acts as a mediating factor in the relationship between psychological efficacy and professionalism (β=0.148, z=7.413, p<.001, CI [0.100-0.212]). Finally, it was found that dedication mediates the relationship between psychological efficacy and professionalism (β=0.118, z=4.807, p<.001, CI [0.057-0.196]). In conclusion, it was found that athlete identity, passion for sports, and dedication play significant mediating roles in the relationship between psychological efficacy and professionalism.