Kolelitiyazis tanısı almış hastalarda tanı anından ameliyata kadar geçen sürenin Parkland Skoruna etkisi
The effect of the time from diagnosis to operation on Parkland Score in patients with cholelithisis
  1. Tez No: 1014526
  2. Yazar: BERNA TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSOY, DR. GÜRKAN DEĞİRMENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolelitiyazis, Parkland Grading Scale, Kolesistit, Kolesistektomi, Cholelithiasis, Parkland Grading Scale, Cholecystitis, Cholecystectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kolelitiyazis tanısı almış hastalarda elektif cerrahinin erken planlanması, bekleme periyodunda oluşabilecek safra taşına bağlı olan komplikasyonların en aza indirgemektedir. Elektif cerrahi için beklenirken akut kolesistit, biliyer pankreatit, ERCP ihtiyacı, kolanjit, safra kesesinde ampiyem gibi durumlar oluşabilir. Bu durumlar hem intraop hem de postoperatif morbiditeyi arttırmaktadır. Biz bu çalışmada Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran ve kolelitiyazis tanısı almış olan hastalarda operasyon için en uygun zaman aralığını ortaya koymaya çalışmaktayız. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniğinde kolelitiyazis tanısı almış ve elektif ameliyat planlanmış hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların tanı anındaki tam kan sayımı, kolestatik enzimleri, total ve direkt bilirubin değerleri, radyolojik bulguları ve demografik özellikleri incelendi. Hastanemizi video-laparoskopi sistemi kullanılarak ameliyat zoluk dereceleri Parkland Skoruna göre belirlendi. Yaş, cinsiyet gibi bazı demografik özellikler, tanı anındaki kan parametreleri, radyolojik bulgular ve ameliyata kadar geçen zamanın Parkland Skoru ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Bu çalışma kapsamında yaş ortalaması 48,82 ± 14,08 olan toplam 557 hasta değerlendirildi. Değerlendirilen hastalar arasından çalışmayla ilgili parametrelerden uygunsuz verisi olanlar ve tanıdan operasyona kadar geçen süre 300 günden fazla olanlar dışlanmış (n=51) ve çalışmaya 506 katılımcı dahil edildi. Gruplar arasında yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. (F=2,985, p=0,019). Erkek cinsiyetin Parkland Skoru ile anlamlı bir ilişki gösterdiği ortaya koyulmuştur (χ²=16,417, df=4, p=0,003). Duvar kalınlığı ile PGS ilişkisine bakıldığında PGS 4 ve 5 olanların duvar kalınlığındaki artış (χ²=41,093, df=12, viii p<0,001) anlamlı bulundu. WBC, nötrofil sayılarındaki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Tartışma ve sonuç: Kolelityazis tanısı almış olan hastaların operasyona kadar geçen süresi uzadıkça, ameliyat zorluk derecesi olan PGS derecesinde artış olduğu gözlendi. Ne kadar erken ameliyata alınırsa hastalarda intraoperatif komplikasyon ve zorluk yaşanma riskinin daha az olacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Early planning of elective surgery in patients with cholelithiasis minimises gallstone-related complications that may occur during the waiting period. While waiting for elective surgery, patients may develop acute cholecystitis, biliary pancreatitis, need for ERCP, cholangitis, gallbladder empyema. These conditions increase both intraoperative and postoperative morbidity. The aim of this study was to determine the most appropriate time interval for surgery in patients diagnosed with cholelithiasis presenting to a general surgery outpatient clinic. Materials and Methods: Patients diagnosed with cholelithiasis and scheduled for elective surgery at the General Surgery Outpatient Clinic of Ankara Etlik City Hospital were retrospectively analysed. The complete blood count, cholestatic enzymes, total and direct bilirubin levels, radiological findings and demographic characteristics of the patients at the time of diagnosis were analysed. The degree of operative difficulty was determined according to the Parkland grading scale using the video laparoscopy system of our institution. Some demographic characteristics such as age, gender, blood parameters at the time of diagnosis, radiological findings and time to surgery were examined in relation to the Parkland Grading Scale. Results: A total of 557 patients with a mean age of 48.82 ± 14.08 years were evaluated in this study. Among the evaluated patients, those with inconclusive data in the parameters related to the study and those with more than 300 days from diagnosis to surgery were excluded (n=51) and 506 participants were included in the study. A statistically significant difference between the groups was found for age (F=2.985, p=0.019). Male gender was found to be significantly associated with Parkland score (χ²=16.417, df=4, p=0.003). When the relationship between wall thickness and PGS was analysed, the increase in wall thickness in PGS 4 and 5 patients was found to be x significant (χ²=41.093, df=12, p<0.001). Increased WBC and neutrophil counts were not statistically significant. Discussion and conclusion: It was observed that the longer the time to operate in patients diagnosed with cholelithiasis, the increase in the degree of PGS, which is the level of difficulty of the operation. It can be concluded that the earlier the patients are operated, the lower the risk of intraoperative complications and difficulties.