İzole supraspinatus tendon yırtıklarında kas hacimleri vemorfolojik ölçümlerin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of muscle volumes and morphological measurementswith magnetic resonance imaging in isolated supraspinatus tendon tears
  1. Tez No: 1014598
  2. Yazar: MURSEL SERÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE EMEKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator manşet, izole supraspinatus yırtığı, kas atrofisi, kritik omuz açısı, akromio-humeral mesafe, Rotator cuff, isolated supraspinatus tendon tears, muscle atrophy, critical shoulder angle, acromio-humeral distance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, izole supraspinatus tendon yırtığı bulunan hastalarda rotator manşet kas morfometrisi ve omuz biyomekanik parametrelerinin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirilerek tendon patolojisinin şiddeti ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Retrospektif olarak planlanan çalışmaya, omuz MRG tetkikleri yapılan ve izole supraspinatus patolojisi saptanan 245 hasta dahil edilmiştir. MRG üzerinden supraspinatus, infraspinatus, subskapularis ve teres minör kas alanları, supraspinatus okupasyon oranı (SOR), akromio-humeral mesafe (AHM) ve kritik omuz açısı (CSA) ölçülmüştür. Supraspinatus kas alanı ve SOR değerleri, tam kat yırtık grubunda intakt ve parsiyel yırtık gruplarına göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p<0,001). İntakt ve parsiyel yırtık grupları arasında kas morfolojisi açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Tam kat yırtık grubunda AHM değerlerinde anlamlı daralma (p<0,001) ve CSA değerlerinde anlamlı artış (p<0,001) saptanmıştır. Teres minör kas alanı ile tendon patolojisi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,155). Sonuçlar, supraspinatus kas morfolojisindeki bozulmanın yırtığın tam kat aşamasına geçmesiyle belirginleşen bir eşik değer karakteri sergilediğini ve parsiyel yırtık evresinde kas yapısının korunmasının tedavi planlamasında kritik bir fırsat penceresi sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate rotator cuff muscle morphometry and shoulder biomechanical parameters using magnetic resonance imaging (MRI) and to investigate their relationship with the severity of tendon pathology in patients with isolated supraspinatus tears. A total of 245 patients with isolated supraspinatus pathology confirmed by shoulder MRI were retrospectively included in the study. Morphometric measurements, including the cross-sectional areas of the supraspinatus, infraspinatus, subscapularis, and teres minor muscles, supraspinatus occupancy ratio (SOR), acromio-humeral distance (AHD), and critical shoulder angle (CSA), were evaluated via MRI. Supraspinatus muscle area and SOR values were significantly lower in the full-thickness tear group compared to the intact and partial-thickness tear groups (p<0.001). No significant difference in muscle morphometry was observed between the intact and partial-thickness tear groups. A significant narrowing in AHD (p<0.001) and a significant increase in CSA (p<0.001) were detected in the full-thickness tear group. No significant relationship was found between the teres minor muscle area and tendon pathology (p=0.155). The results indicate that the degeneration in supraspinatus muscle morphometry exhibits a threshold effect that becomes prominent with progression to full-thickness rupture, and the preservation of muscle structure during the partial-thickness stage provides a critical window of opportunity for treatment planning.