Şizofreni hastasına bakım verenlerde kabul ve kararlılık terapisi temelli psikoeğitimin bakım yükü, travma sonrası gelişim ve psikolojik dayanıklılık üzerine etkisi
The effect of acceptance and commitment therapy-based psychoeducation on caregiver burden, post-traumatic growth, and psychological resilience in caregivers of patients with schizophrenia
  1. Tez No: 1014597
  2. Yazar: MERVE BAKAR GÜRCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DURMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ACT, bakım yükü, psikiyatri hemşireliği, psikoeğitim, psikolojik dayanıklılık, şizofreni, travma sonrası gelişim, ACT modeli, ACT, caregiver burden, post-traumatic growth, psychiatric nursing, psychoeducation, psychological resilience, schizophrenia, ACT model
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı şizofreni hastasına bakım veren bireylere uygulanan Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) temelli psikoeğitimin bakım yükü, travma sonrası gelişim ve psikolojik dayanıklılık üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü olarak yürütülen bu çalışma şizofreni hastasına bakım veren deney ve kontrol grubundan oluşan 24 bakım vericiyle gerçekleştirilmiştir. (n=24) Araştırma verileri Ocak 2025-Haziran 2026 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesinde toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği, Travma Sonrası Gelişim Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, bağımlu gruplarda varyans analizi yapılmıştır. İleri analiz olarak Benferroni Analizi yapılmıştır. Deney grubuna bireysel olarak 8 oturumluk ACT temelli psikoeğitim uygulanırken, kontrol grubuna müdahalede bulunulmadan izleme alınmıştır. Bulgular: Araştırmada deney grubunun ön test puan ortalamaları; Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeğinin 85.17 ± 3.83, Travma Sonrası Gelişim Ölçeğinin 33.42 ± 9, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeğinin 9.25 ± 3.39 bulunmuştur. Şizofreni bakım verenlerine uygulanan ACT temelli psikoeğitimin sonunda her üç ölçeğin son test ve izlem testinde deney ve kontrol grubu arasındaki toplam puan ortalamaları farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Son test ve izlem testinde deney grubunun bakım yükü puan ortalamasının daha düşük, travma sonrası gelişim ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri puan ortalamasının ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda son test ve izlem testinde anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0.05). Sonuç: Şizofreni hastasına bakım veren bireylere uygulanan ACT temelli psikoeğitimin bakım yükünü azalttığı, travma sonrası gelişim ve psikolojik dayanıklılığı arttırdığı sonucuna varılmıştır. ACT temelli psikoeğitimin psikiyatri hemşireliği uygulamalarına entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of Acceptance and Commitment Therapy (ACT)-based psychoeducation on caregiver burden, post-traumatic growth, and psychological resilience in individuals caring for patients with schizophrenia. Material and method: This randomized controlled study was conducted with 24 caregivers in the experimental and control groups who were caring for patients with schizophrenia (n=24). Research data were collected between January 2025 and June 2026 at entity“organization”,“Erzurum City Hospital”,“Erzurum, Türkiye”. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Zarit Burden Interview, the Post-Traumatic Growth Inventory, and the Brief Resilience Scale. Independent samples t-test and analysis of variance for dependent groups were used for data analysis. Bonferroni Analysis was conducted as an advanced analysis. While the experimental group received eight sessions of individual ACT-based psychoeducation, the control group was followed without any intervention. Results: In the study, the pre-test mean scores of the experimental group were found to be 85.17 ± 3.83 for the Zarit Burden Interview, 33.42 ± 9 for the Post-Traumatic Growth Inventory, and 9.25 ± 3.39 for the Brief Resilience Scale. At the end of the ACT-based psychoeducation administered to caregivers of patients with schizophrenia, the differences in the total mean scores of all three scales between the experimental and control groups in the post-test and follow-up test were found to be statistically significant (p<0.05). In the post-test and follow-up test, the experimental group had lower mean caregiver burden scores, while the mean scores for post-traumatic growth and psychological resilience were higher. No significant difference was observed in the control group in the post-test and follow-up test (p>0.05). Conclusion: It was concluded that ACT-based psychoeducation administered to individuals caring for patients with schizophrenia reduced caregiver burden and increased post-traumatic growth and psychological resilience. It is recommended that ACT-based psychoeducation be integrated into psychiatric nursing practices.