Aşırı aktif mesane sendromlu kadın hastalarda fibromiyalji sendrom sıklığı ve hastalık şiddeti ile ilişkisi
Frequency of fibromyalgia and its relationship with disease severity in women with overactive bladder
- Tez No: 1014604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN KANYILMAZ TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, fibromiyalji, santral sensitizasyon, Overactive bladder, fibromyalgia, central sensitization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşırı aktif mesane (AAM) sendromu; Uluslararası Kontinans Derneği tarafından, idrar yolu enfeksiyonu veya başka belirgin bir patoloji olmaksızın ortaya çıkan; genellikle artmış işeme sıklığı ve noktüri ile birlikte seyreden, idrar kaçırmanın eşlik edebildiği ani sıkışma (urgency) ile karakterize bir durum olarak tanımlanmaktadır. Fibromiyalji (FM) ise yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve bilişsel semptomlarla seyreden santral sensitizasyonun ön planda olduğu kronik bir ağrı sendromudur. Bu çalışmada, aşırı aktif mesane sendromlu kadın hastalarda fibromiyalji sıklığının belirlenmesi ve fibromiyalji varlığı ile hastalık şiddetinin AAM semptomları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Haziran 2025 – Mayıs 2026 tarihleri arasında tek merkezli, kesitsel olarak planlandı. Çalışmaya, AAM tanısı almış 60 kadın hasta ile yaş açısından eşleştirilmiş 60 sağlıklı kadın gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik verileri kaydedildi. AAM semptomları ICIQ-FLUTS, OABSS, 3 günlük mesane günlüğü, ped testi ile değerlendirildi. Fibromiyalji tanısı 2016 ACR kriterlerine göre konuldu, hastalık şiddeti FIQR ile ölçüldü. Eşlik eden somatik semptomlar Düzey 2 Bedensel Belirti Ölçeği, Fiziksel aktivite düzeyi ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği-Kısa Form ile değerlendirildi. Bulgular: AAM tanılı hastalarda fibromiyalji sıklığı %41,7, kontrol grubunda ise %5 bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05). Fibromiyalji tanısı (+) olan AAM hastalarında, AAM semptomlarının değerlendirildiği OABSS skoru istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). ICIQ-FLUTS, 3 günlük mesane günlüğü ve ped testi parametrelerinde ise FM varlığı ile şiddet arasında anlamlı istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05). FM hastalık şiddeti ile AAM hastalık şiddeti ilişkisinin değerlendirilmesinde, FIQR ile AAM semptom skorları (OABSS ve ICIQ-FLUTS alt parametreleri) arasında yapılan korelasyon analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Aşırı aktif mesane (AAM) tanılı kadınlarda fibromiyalji (FM) sıklığı sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksektir. FM varlığı, özellikle OABSS ile değerlendirilen semptom şiddeti ile ilişkili bulunurken, ICIQ-FLUTS, mesane günlüğü ve ped testi gibi diğer değerlendirmelerde bu ilişki gösterilememiştir. FM hastalık şiddeti ile AAM semptom şiddeti arasında ise anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Overactive bladder (OAB) syndrome is defined by the International Continence Society as a symptom complex characterized by urgency, usually accompanied by increased urinary frequency and nocturia, with or without urinary incontinence, in the absence of urinary tract infection or other identifiable pathology. Fibromyalgia (FM) is a chronic pain syndrome characterized by widespread musculoskeletal pain, fatigue, sleep disturbances, and cognitive symptoms, with central sensitization playing a key role in its pathophysiology. This study aimed to determine the prevalence of fibromyalgia in women with overactive bladder syndrome and to evaluate the relationship between the presence and severity of fibromyalgia and OAB symptoms. Materials and Methods: This single-center, prospective cross-sectional study was conducted between June 2025 and May 2026. A total of 60 female patients diagnosed with OAB and 60 age-matched healthy female controls were included. Demographic data of all participants were recorded. OAB symptoms were assessed using the ICIQ-FLUTS, OABSS, 3-day bladder diary, and pad test. Fibromyalgia was diagnosed according to the 2016 ACR criteria, and disease severity was evaluated using the FIQR. Somatic symptom burden was assessed using the Level 2 Somatic Symptom Scale, and physical activity was evaluated using the IPAQ-SF. Results: Results: The prevalence of fibromyalgia (FM) was 41.7% in patients diagnosed with overactive bladder (OAB), compared to 5% in the control group, demonstrating a statistically significant difference (p < 0.05). Among OAB patients with concomitant FM, the Overactive Bladder Symptom Score (OABSS) was found to be significantly higher (p < 0.05). However, no statistically significant differences were observed between the presence of FM and the severity of symptoms assessed by ICIQ-FLUTS, 3-day bladder diary, and pad test parameters (p > 0.05). Correlation analyses evaluating the relationship between FM disease severity and OAB symptom severity revealed no statistically significant association between the Fibromyalgia Impact Questionnaire-Revised (FIQR) scores and OAB symptom scores (including OABSS and ICIQ-FLUTS subparameters) (p > 0.05). Conclusion: The prevalence of fibromyalgia is significantly higher in women diagnosed with overactive bladder compared to healthy controls. While the presence of FM is associated with increased symptom severity as assessed by OABSS, this relationship was not demonstrated using other evaluation tools such as ICIQ-FLUTS, bladder diary, or pad test. Furthermore, no significant correlation was found between the severity of fibromyalgia and the severity of overactive bladder symptoms.