Meta-analizde kullanılan mantel-haenszel, peto ve bakbergenuly-örneklem büyüklüğü yöntemlerinin karşılaştırması
Comparison of the mantel-haenszel, peto, and bakbergenuly-sample size methods used in meta-analysis
  1. Tez No: 1014614
  2. Yazar: SERRA ZEYNEP AKKOYUNLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÖZEL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoistatistik, Etki büyüklüğü, Mantel-Haenszel, Meta analizi, İstatistiksel analiz, İstatistiksel yöntemler, Bioistatistics, Effect size, Mantel-Haenszel, Meta analysis, Statistical analysis, Statistical methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Bilim Dalı
Özet
Meta-analizler, daha önce yapılmış olan çalışmalardan elde edilen sonuçları niceliksel bir şekilde birleştirmeyi amaçlayan analizlerdir ve bir meta-analiz gerçekleştirebilmek için tüm çalışmalar genelinde özetlenebilecek bir etki büyüklüğü bulunması gerekir. Meta-analizde ikili sonuçları birleştirirken, bakılan risk ve olasılık oranları için kullanılan üç yöntem vardır. Bunlar Mantel–Haenszel, Peto ve Bakbergenuly – örneklem büyüklüğü (SSW) yöntemidir. SSW yönteminde etkilerin ağırlıkları yalnızca çalışmanın örneklem büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Bu tez çalışmasında bu üç yöntemin karşılaştırması, simülasyon çalışmalarıyla yapılmıştır ve amaç hangi yöntemin diğer ikisinden daha tutarlı tahminler sağladığını bulmaktır. Bu doğrultuda, tez çalışmasında kullanılacak yöntemler için R programlama dili (versiyon 4.5.2) ve çalışmaya uygun R paket ve fonksiyonları kullanılmıştır. Üç yöntemin performansı, farklı olay görülme oranlarına (P) sahip her bir varsayımsal hasta ve kontrol popülasyonundan, farklı örneklem büyüklüklerinde (n) ve farklı sayıda çalışmadan (k) alınan örneklerden elde edilen verilerle göreceli olasılık oranları (OR) üretilerek karşılaştırılmıştır. Oluşturulan popülasyonların heterojenliği τ2, Q ve I2 testi ile de değerlendirilmiştir. Yapılan simülasyon çalışmasında tekrar sayısı 10 olarak alınmıştır. Yöntemlerin tutarlılığını karşılaştırmak amacıyla relatif bias ve relatif hata kareleri ortalamalarına bakılmıştır. Hem rastgele etkiler hem sabit etkiler yöntemlerinde çoğunlukla en düşük RB ve RMSE değerlerini Mantel-Haenszel yöntemi vermiş olsa da, SSW yöntemi ile yakın sonuçlara sahiptirler. En büyük RB ve RMSE değerleri çoğunlukla Peto yöntemi vermiştir. Bu tez çalışması sonucunda SSW yöntemi, Mantel-Haenszel yöntemine göre hesaplama kolaylığı ve nadir olaylarda gösterdiği daha iyi performanstan dolayı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Meta-analyses aim to quantitatively combine the results obtained from previously conducted studies. When combining binary results in a meta-analysis, the three methods used for the risk and probability ratios examined are the Mantel–Haenszel, Peto, and Bakbergenuly – sample size (SSW) method. In the SSW method, the weights of the effects are determined only according to the sample size of the study. In this thesis, the comparison of these three methods was performed using simulation studies, and the aim was to find which method provides more consistent estimates than the other two. Accordingly, the R programming language (version 4.5.2) and appropriate R packages and functions were used for the methods to be used in this thesis. The performance of the three methods was compared by generating relative probability ratios (ORs) from data obtained from samples taken from different sample sizes (n) and different numbers of studies (k) from each hypothetical patient and control population with different disease rates (P). The heterogeneity of the generated populations was also evaluated using τ2, Q, and I2 tests. The simulation study used a replicate count of 10. RB and RMSE values were examined to compare the consistency of the methods. While the Mantel-Haenszel method generally yielded the lowest RB and RMSE values for both random effects and fixed effects methods, it had similar results to the SSW method. The Peto method generally yielded the highest RB and RMSE values. As a result of this thesis, the SSW method is recommended over the Mantel-Haenszel method due to its ease of computation and better performance in rare events.