İdame tedavisi alan akut lenfoblastik lösemili çocuklarda core stabilizasyon egzersizlerinin fiziksel fonksiyon, fonksiyonel kas kuvveti, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, postüral kontrol ve yorgunluk üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of core stabilization exercises on physical function, functional muscle strength, functional exercise capacity, postural control and fatigue in children with acute lymphoblastic leukemia receiving maintenance treatment
- Tez No: 1014615
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM, DOÇ. DR. DUYGU TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akut Lenfoblastik Lösemi, core stabilizasyon egzersizleri, egzersiz kapasitesi, fiziksel fonksiyon, kas kuvveti, postüral kontrol, yorgunluk, Acute Lymphoblastic Leukemia, core stabilization exercises, exercise capacity, physical function, muscle strength, postural control, fatigue
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma idame tedavisi alan Akut Lenfoblastik Lösemili (ALL) çocuklarda core stabilizasyon egzersizlerinin fiziksel fonksiyon, fonksiyonel kas kuvveti, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, postüral kontrol ve yorgunluk üzerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya idame tedavisi alan, yaşları 5-18 yıl arasında değişen 27 ALL tanılı çocuk dahil edildi. Çocuklar rastgele örneklem yöntemi ile müdahale grubu (n=14) ve kontrol grubu (n=13) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki çocuklar aynı fizyoterapist tarafından 8 hafta boyunca haftada 3 gün olacak şekilde aerobik egzersiz ve germe egzersizlerini içeren yapılandırılmış egzersiz programına alındı. Ek olarak, müdahale grubuna fizyoterapist eşliğinde 8 hafta boyunca haftada 3 gün core stabilizasyon egzersiz programı uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrasında fiziksel fonksiyon Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) ile, fonksiyonel kas kuvveti Sit-up Testi ile, fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6-Dakika Yürüme Testi (6-DYT) ile, postüral kontrol Denge Hata Skorlama Sistemi (DHSS) ile, yorgunluk ise Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği-Çok Boyutlu Yorgunluk Skalası (ÇiYKÖ-ÇBYS) ile değerlendirildi. Bulgular: ZKYT, 6-DYT, DHSS ve ÇiYKÖ-ÇBYS parametrelerinde her iki grupta da tedavi sonrası anlamlı iyileşmeler gözlenirken (p<0,05), gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sit-up Testi açısından ise yalnızca müdahale grubunda anlamlı artış saptandı (p=0,001) ve tedavi sonrası değerlendirmelerde müdahale grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark belirlendi (p=0,004). DHSS'de stabil zemin parametresinde sadece müdahale grubunda anlamlı iyileşme görülürken (p=0,017), stabil olmayan zemin ve toplam puan açısından her iki grupta gelişme gözlendi (p<0,05); ancak tedavi sonrası gruplar arası fark anlamlı değildi (p>0,05). ÇiYKÖ-ÇBYS'de genel yorgunluk ve bilişsel yorgunluk alt parametresinde anlamlı değişim saptanmazken (p>0,05), uyku/dinlenme yorgunluğu ve toplam puanlarda her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı azalma belirlendi (p<0,05). Sonuç: Core stabilizasyon egzersizlerinin, idame tedavisi alan ALL'li çocuklarda fiziksel fonksiyon, fonksiyonel kas kuvveti, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, postüral kontrol ve yorgunluk parametreleri üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, bu egzersizlerin pediatrik onkoloji rehabilitasyon programlarına uygulanabilir bir bileşen olarak dahil edilebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, aerobik egzersiz ve germe egzersizlerini içeren yapılandırılmış egzersiz programı ile benzer düzeyde etkiler göz önünde bulundurulduğunda, core stabilizasyon egzersizlerinin bütüncül egzersiz yaklaşımlarının bir parçası olarak planlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to investigate the effects of core stabilization exercises on physical function, functional muscle strength, functional exercise capacity, postural control, and fatigue in children with Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) receiving maintenance therapy. Materials and Methods: A total of 27 children diagnosed with Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL), aged between 5 and 18 years and receiving maintenance therapy, were included in the study. The participants were randomly assigned to either an intervention group (n=14) or a control group (n=13). Children in both groups were enrolled in a structured exercise program consisting of aerobic exercise and stretching exercises, 3 days a week for 8 weeks, by the same physiotherapist. In addition, the intervention group received a core stabilization exercise program under the supervision of a physiotherapist, 3 days a week for 8 weeks. Physical function was assessed using the Timed Up and Go Test (TUG), functional muscle strength with the Sit-up Test, functional exercise capacity with the 6-Minute Walk Test (6-MWT), postural control with the Balance Error Scoring System (BESS), and fatigue with the Pediatric Quality of Life Inventor-Multidimensional Fatigue Scale (PedsQL-MFS), both before and after the intervention. Results: Significant improvements were observed in both groups in TUG, 6-MWT, BESS, and PedsQL-MFS parameters following the intervention (p<0.05); however, no significant differences were found between the groups (p>0.05). For the Sit-up Test, a significant increase was observed only in the intervention group (p=0.001), and post-treatment comparisons revealed a statistically significant difference in favor of the intervention group (p=0.004). In the BESS, a significant improvement in the stable surface parameter was observed only in the intervention group (p=0.017), while both groups showed improvements in unstable surface and total scores (p<0.05); however, no significant differences were found between groups post-treatment (p>0.05). In the PedsQL-MFS, no significant changes were observed in general fatigue and cognitive fatigue subscales (p>0.05), whereas significant reductions were found in sleep/rest fatigue and total scores in both groups (p<0.05). Conclusion: Core stabilization exercises were found to have positive effects on physical function, functional muscle strength, functional exercise capacity, postural control, and fatigue in children with ALL receiving maintenance therapy. The findings suggest that these exercises can be incorporated as a feasible component of pediatric oncology rehabilitation programs. However, considering the similar levels of impact achieved with a structured exercise program that includes aerobic exercise and stretching exercises, it is thought appropriate to plan core stabilization exercises as part of a holistic exercise approach.