Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Geçiş Dönemi Adaleti: Sierra Leone Örneği
Transitional Justice from a Gender Perspective: The Case of Sierra Leone
- Tez No: 1014711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ŞEYŞANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Geçiş dönemi adaleti, Sierra Leone, Toplumsal cinsiyet, Transitional Justice, Sierra Leone, Gender
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyet perspektifinin yer aldığı geçiş dönemi adaleti uygulamalarının nasıl gerçekleştirildiğine dair yapılan incelemeyle birlikte Sierra Leone'deki geçiş dönemi adaleti mekanizmalarının ne ölçüde toplumsal cinsiyet açısından kapsayıcı olduğunu analiz etmektedir. Sierra Leone'de 1991 yılında başlayan, binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve çeşitli insan hakları ihlallerinin yaşandığı iç çatışma Lomé Barış Anlaşmasıyla sona ermiştir. Cinsel şiddetin ve saldırıların öne çıktığı iç çatışmanın ardından oluşturulan Sierra Leone Özel Mahkemesi (SCSL) ve Sierra Leone Hakikat ve Uzlaşma Komisyonuyla (TRC) toplumsal cinsiyet adaletini sağlamak üzere önemli adımlar atılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, Sierra Leone'deki geçiş dönemi adaleti sürecinin ne ölçüde toplumsal cinsiyet bakış açısıyla uyumlu olduğunu bu iki temel geçiş dönemi adaleti mekanizmasına ilişkin birincil kaynaklar üzerinden kapsamlı bir şekilde incelemektir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemine dayanmak olup verilerin analizinde refleksif tematik analiz yöntemini kullanmakta ve Sierra Leone'yi örnek olay olarak ele almaktadır. Bu çalışma Sierra Leone'deki geçiş dönemi adaleti mekanizmalarının oluşturulan her bir tema için belirli ölçüde toplumsal cinsiyet perspektifini içerdiği ancak bütüncül olarak toplumsal cinsiyet adaletinin bu iki mekanizmanın tamamına yansıtılamadığı sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the extent to which transitional justice mechanisms in Sierra Leone are gender-inclusive, while also examining how transitional justice practices that incorporate a gender perspective are implemented. The civil conflict in Sierra Leone, which began in 1991 and resulted in the deaths of thousands of people, and widespread human rights violations, was brought to an end by the Lomé Peace Agreement. Following the civil conflict— in which sexual violence and assaults were particularly prominent — significant steps were taken to ensure gender justice through the establishment of the Special Court for Sierra Leone (SCSL) and the Sierra Leone Truth and Reconciliation Commission (TRC). Accordingly, the main objective of the study is to comprehensively examine, through primary sources related to these two fundamental transitional justice mechanism, the extent to which the transitional justice process in Sierra Leone is aligned with a gender perspective. This study is based on qualitative research methods, employs the reflexive thematic analysis method in the analysis of the data, and takes Sierra Leone as a case study. This study concludes that, the transitional justice mechanisms in Sierra Leone incorporate a gender perspective to some extent for each of the identified themes; however, gender justice as a whole is not fully reflected in both of these mechanisms.