Süt emme dönemindeki buzağı rasyonlarına esansiyel yağ bileşikleri karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı kan serum parametreleri ve IGG konsantrasyonu ile rumen parametreleri ve besin madde sindirilebilirliği üzerine etkileri
Effects of adding essential oil compound blends to calf rations during the sucking period on growth performance, some blood serum parameters and IGG concentration, rumen parameters and nutrient digestibility
- Tez No: 1014710
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağı, esansiyel yağ, büyüme performansı, kan parametreleri ve IgG, rumen sıvısı parametreleri ve sindirilebilirlik, Calf, essential oil, growth performance, blood parameters and IgG, rumen fluid parameters and digestibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, süt emme dönemindeki buzağıların süt ikame yemlerine kaplanmış formda ticari bir esansiyel yağ (EY) karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı kan serum parametreleri ve IgG konsantrasyonu ile rumen parametreleri ve besin madde sindirilebilirliği üzerine etkilerini belirlenmek amacı ile yapıldı. Araştırmada, 4 günlük yaşta 36 adet (18 dişi, 18 erkek) Holstein ırkı buzağı kullanıldı. Buzağılar doğumlarından sonraki 3 günde kolostrum ile beslendikten sonra canlı ağırlık (CA) ortalamaları birbirine yakın olacak şekilde ve her birinde 6 dişi, 6 erkek bulunan 3 gruba ayrıldı. Buzağılar 8 hafta sürdürülen araştırma süresince süt ikame yemlerine günlük 0 (Kontrol), 0.5 ml (Deneme I) ve 1 ml (Deneme II) eugenol, geranyl acetate, geraniol etken maddeleri ile kişniş yağı içeren kaplanmış formda ticari bir EY karışımı ilave edilerek bireysel buzağı kulübelerinde beslendi. Araştırma süresince buzağılara sabah (07:00) ve akşam (19:00) öğünlerinde 2 L, toplamda günlük 4 L süt ikame yemi (SİY) ve ad libitum buzağı başlangıç yemi (BBY) ile beslendi. Buzağıların canlı ağırlıkları, araştırma başında ve araştırma süresince haftalık tartımlarla bireysel olarak belirlendi. İki tartım arasındaki farkın 7'ye bölünmesiyle günlük canlı ağırlık artışı (GCAA) hesaplandı. Günlük olarak verilen ve artan buzağı başlangıç yemi tartılarak günlük net BBY tüketimi belirlendi. Haftalık olarak belirlenen toplam yem tüketiminin (SİY+BBY) 7'ye bölünmesi ile ortalama günlük yem tüketimi (YT) hesaplandı. GCAA'nın günlük yem tüketimine bölünmesiyle yemden yararlanma oranı (YYO) hesaplandı. Araştırmanın 1. ve 56. günlerinde araştırmadaki buzağılardan kan örnekleri alınarak serumu çıkartıldı. Serumda glikoz, ß-HBA, trigliserit, kolesterol, total protein, albümin, Ca, P, AST ve ALT ile IgG konsantrasyonları ölçüldü. Araştırma süresince buzağıların dışkı kıvamları takip edilerek skorlandı. Araştırmanın 56. gününde tüm buzağılardan alınan dışkı örneklerinde, kuru madde, organik madde, ham protein, NDF, ADF ve nişasta sindirilebilirliği belirlendi. Aynı gün buzağılardan rumen sıvısı örnekleri alınarak, pH, toplam uçucu yağ asitleri, asetik-, propiyonik- ve bütirik asit ile amonyak azotu (NH3-N) konsantrasyonu ölçüldü. Araştırma sonucunda gruplar arasında CA, CAA, YT ve YYO bakımından farklılık oluşmadığı belirlendi. Deneme II grubunda serum kolesterol konsantrasyonunun Kontrol grubuna göre düşük bulunması dışında ölçülen tüm serum parametreleri ve IgG konsantrasyonu bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Gruplar arasında rumen sıvısı pH, uçucu yağ asitleri ve NH3-N konsantrasyonları ile dışkı skorları bakımından farklılık oluşmadı. Kuru madde, organik madde ve ADF sindirilebilirliği Deneme I ve Deneme II grubunda Kontrol grubuna göre yüksek belirlendi. Ham protein sindirilebilirliği Deneme II grubunda Kontrol grubuna göre yüksek bulundu. NDF sindirilebilirliği Deneme I grubunda Kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Nişasta sindirimi Deneme I grubunda Kontrol grubundan yüksek tespit edildi. Bu araştırmanın sonucunda, süt ikame yemlerine günlük 0.5 veya 1 ml kaplanmış formda EY karışımı ilavesinin besi performansı, kolesterol hariç ölçülen kan parametreleri ile IgG konsantrasyonu üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki göstermediği belirlendi. Süt ikame yemlerine günlük 0.5 ve 1 ml EY karışımı ilavesinin Kontrole göre kuru madde, organik madde ve ADF sindirilebilirliğini artırdığı, 1 ml EY ilavesinin ham protein sindirilebilirliğini Kontrole göre artırdığı, 0.5 ml EY ilavesinin NDF ve nişasta sindirilebilirliğini Kontrole göre artırdığı tespit edildi. Sonuç olarak, süt ikame yemlerine adı geçen miktarlarda EY karışımı ilavesinin besin madde sindirimini artırması dışında, büyüme performansı, bazı kan serum parametreleri, immun sistem ve rumen sıvısı parametreleri üzerinde olumlu bir etki oluşturmadığı kanaatine ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of adding a commercial essential oil (EO) blend in coated form to milk replacer of suckling calves on growth performance, some blood serum parameters and IgG concentration, rumen parameters and nutrient digestibility. Totally 36 Holstein calves (18 females, 18 males) aged 4 days were used in the study. All the calves were fed by colostrum during the first three days of life then, they were divided into 3 groups, each containing 6 females and 6 males, according to their average live weights (LW). Calves, managed in individual calf pens, were fed with daily supplementation a commercial milk replacer mixture containing 0 (Control), 0.5 ml (Experiment I), and 1 ml (Experiment II), which is containing eugenol, geranyl acetate, geraniol, and coriander oil, during the 8-weeks of study period. During the research, calves were fed 2 L of milk replacer (MR) in the morning (07:00) and evening (19:00) meals, totaling 4 L daily, and calf starter (CS) ad libitum. Calves were fed 4 L of milk replacer (MR) and ad libitum calf starter feed (CSF) throughout the study. Live weights of calves were determined individually at the beginning of the study and weekly throughout the study. Daily live weight gain (DLWG) was calculated by dividing the difference between the two weighing by 7. Daily net CSF intake was determined by weighing the daily given and leftover calf starter feed. Average daily feed intake (FI) was calculated by dividing the total weekly feed intake (MR+CSF) by 7. Feed conversion ratio (FCR) was calculated by dividing DLWG by daily feed intake. Blood samples were taken from the calves on days 1 and 56 of the study, and their serum were extracted. Glucose, β-HBA, triglycerides, cholesterol, total protein, albumin, Ca, P, AST and ALT, and IgG concentrations were measured in all the serum. Fecal consistency of the calves was monitored and scored throughout the study. On day 56 of the study, dry matter, organic matter, crude protein, NDF, ADF, and starch digestibility were determined in fecal samples taken from calves. On the same day, rumen fluid samples were taken from all the calves, and pH, total volatile fatty acids, acetic acid, propionic acid, butyric acid, and ammonia nitrogen (NH3-N) concentrations were measured. The study results showed no differences among the groups in terms of LW, LWG, FI, and FCR. Except for the lower serum cholesterol concentration in Experiment II compared to the Control group, no differences were observed among the groups in terms of all measured serum parameters and IgG concentration. There were no differences between the groups in terms of rumen fluid pH, volatile fatty acids, NH3-N concentrations, and fecal scores. Dry matter, organic matter, and ADF digestibility were found to be higher in Experiment I and Experiment II compared to the Control group. Crude protein digestibility was found to be higher in Experiment II compared to the Control group. NDF digestibility was found to be higher in Experiment I compared to the Control group. Starch digestibility was found to be higher in Experiment I compared to the Control group. As a result of this research, it was determined that the daily addition of 0.5 or 1 ml of coated EY mixture to milk replacer feeds did not have a positive or negative effect on fattening performance, measured blood parameters (except cholesterol), and IgG concentration. It was determined that the daily addition of 0.5 and 1 ml of EO mixture to milk replacer feeds increased the digestibility of dry matter, organic matter, and ADF compared to the Control; the addition of 1 ml of EO increased the digestibility of crude protein compared to the Control; and the addition of 0.5 ml of EO increased the digestibility of NDF and starch compared to the Control. In conclusion, it was determined that the addition of EO mixture in the mentioned amounts to milk replacer feeds did not have a positive effect on growth performance, some blood serum parameters, immune system, and rumen fluid parameters, except for the increasing nutrient digestion.