Soliter üreter taş volumünün böbrek toplayıcı sistemi üzerine etkisi ve böbrek fonksiyon testleri ile korelasyonu
The effect of solitary ureteral stone volume on the renal collecting system and its correlation with renal function tests
  1. Tez No: 1014730
  2. Yazar: ÖMER FARUK CAMIZCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek fonksiyon testleri, hidronefroz, üreter taşı, volüm, Kidney function tests, hydronephrosis, ureteral stone, volume
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, soliter üreter taşı volümünün böbrek toplayıcı sistemi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve taş volümünün hidronefroz derecesi ile kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızı (GFR) gibi renal fonksiyon parametreleriyle ilişkisini araştırmak amaçlandı. Ayrıca volüm ölçümünün, geleneksel lineer çap ölçümlerine kıyasla daha güçlü bir öngörücü parametre olup olmadığı değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2020-Mart 2025 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran, bilgisayarlı tomografi incelemelerinde tek taraflı soliter üreter taşı saptanan 250 hasta dahil edildi. Hastaların BT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Taşın transvers ve kraniokaudal çapları, taş volümü, üreterin en geniş çapı, intrarenal pelvis çapı, hidronefroz derecesi, perirenal yağlı plan kirlenmesi ve taş lokalizasyonu kaydedildi. Aynı gün alınan kan sonuçlarından kreatinin ve GFR değerleri not edildi. Veriler korelasyon, lojistik regresyon ve ROC analizleri ile değerlendirildi. Tartışma: Çalışmamızda taş volümü, transvers çap ve kraniokaudal çap ile hidronefroz derecesi arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı. Bu bulgu, üreter taşlarının yalnızca tek boyutlu çap ölçümüyle değil, üç boyutlu volümetrik değerlendirme ile incelenmesinin obstrüksiyon şiddetini göstermede katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Grade 2 ve 3 hidronefroz için eşik değerler belirlendi. Bununla birlikte taş volümü ve çap ölçümleri kreatinin ve GFR bozulmasını bağımsız olarak öngörmede yeterli bulunmadı. Bu durum, renal fonksiyon etkileniminin yalnızca taş boyutu ile değil; obstrüksiyon süresi, taş lokalizasyonu, hidronefroz şiddeti ve hastaya ait klinik faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuç: Soliter üreter taşlarında taş volümü ve çap ölçümleri hidronefroz derecesi ile anlamlı ilişkilidir. Ayrıca grade 2 ve 3 hidronefrozu öngörmede belirli eşik değerler üzerinden tanısal katkı sağlayabileceği görülmüştür. Ancak bu parametreler kreatinin ve GFR bozulmasını bağımsız olarak öngörmede yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effect of solitary ureteral stone volume on the renal collecting system and to investigate the relationship between stone volume, degree of hydronephrosis, and renal function parameters such as creatinine and glomerular filtration rate (GFR). In addition, whether volumetric measurement is a stronger predictive parameter compared with conventional linear diameter measurements was assessed. Materials and Methods: A total of 250 patients who presented to Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine between January 2020 and March 2025 and were found to have unilateral solitary ureteral stones on computed tomography examinations were included in the study. CT images of the patients were retrospectively evaluated. The transverse and craniocaudal diameters of the stone, stone volume, maximum ureteral diameter, intrarenal pelvic diameter, degree of hydronephrosis, perirenal fat stranding, and stone localization were recorded. Creatinine and GFR values obtained from blood tests performed on the same day were also noted. The data were analyzed using correlation, logistic regression, and ROC analyses. Discussion: In our study, a significant positive relationship was found between stone volume, transverse diameter, craniocaudal diameter, and the degree of hydronephrosis. This finding suggests that evaluating ureteral stones not only by one-dimensional diameter measurement but also by three-dimensional volumetric assessment may contribute to demonstrating the severity of obstruction. Threshold values were determined for grade 2 and grade 3 hydronephrosis. However, stone volume and diameter measurements were not sufficient to independently predict deterioration in creatinine and GFR. This indicates that renal functional impairment should be evaluated not only according to stone size, but also together with the duration of obstruction, stone localization, severity of hydronephrosis, and patient-related clinical factors. Conclusion: In solitary ureteral stones, stone volume and diameter measurements are significantly associated with the degree of hydronephrosis. In addition, these parameters may provide diagnostic contribution through certain threshold values in predicting grade 2 and grade 3 hydronephrosis. However, they are not sufficient to independently predict deterioration in creatinine and GFR.