İndirekt restorasyonlarda farklı mekanik polisaj sistemlerinin yüzey özelliklerine etkisi
Effect of different mechanical polishing systems on surface properties in indirect restorations
  1. Tez No: 1014731
  2. Yazar: GAMZE OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ÜLKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: LiSi blok, parlaklık, polisaj, pürüzlülük, Gloss, LiSi block, polishing, roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, iki farklı lityum disilikat seramik CAD/CAM blokta uygulanan yüzey işlemlerinin, materyallerin yüzey pürüzlülüğü ve yüzey parlaklığı değerleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve yüzey topografik morfolojilerini nanometrik ve mikrometrik ölçeklerde görüntüleyerek değerlendirmektir. Çalışmada, IPS e.max CAD Blok ve GC Initial LiSi Blok olmak üzere iki farklı lityum disilikat CAD/CAM blok materyalinden elde edilen toplam 192 adet örnek kullanılmıştır. Tüm bloklar 6 × 13 × 0,5 mm ebatlarında ve 0,5 mm kalınlığında hazırlanmıştır. Her bir materyal çeşidi, sekiz farklı yüzey işlemine (sırlama, frezle aşındırma ve aşındırma sonrası uygulanan üç farklı mekanik polisaj sisteminin [G&Z Instrumente Seti, Panther Seti ve OptraGloss Seti] iki farklı varyasyonu [polisaj pastası kullanılan/kullanılmayan]) tabi tutulmuştur (n=12). Yüzey pürüzlülüğü (Ra) profilometre ve yüzey parlaklığı (GU) glossmetre cihazı ile ölçülmüştür. Yüzey topografisi atomik kuvvet mikroskobu (AFM), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve ışık mikroskobu ile incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde verilerin normal dağılımı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal dağılım göstermeyen parametreler için Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki anlamlı farkların belirlenmesinde ise Bonferroni düzeltmeli Dunn testi esas alınmıştır. Araştırma sonucunda, kullanılan materyal tipi ve uygulanan yüzey işlemlerinin yüzey pürüzlülüğü (Ra) ve parlaklık (GU) değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır (p < 0,05). Klinik uyumlamayı taklit eden frezle aşındırma işlemi, seramik yüzeylerini kabul edilemez düzeyde pürüzlü hale getirmiş ve parlaklığı anlamlı derecede düşürmüştür; bu aşamada en yüksek pürüzlülük (1,0775 μm Ra) ve en düşük parlaklık (3,2250 GU) değerleri GC Initial Blok grubunda gözlenmiştir. Mekanik polisaj sistemleri arasında Panther ve OptraGloss, polisaj pastası kullanımından bağımsız olarak yüzeyi klinik eşik değerin altına indirerek yüksek parlaklık sağlamada başarılı olmuştur. Çalışmanın en pürüzsüz (0,0667 μm Ra) ve en parlak (92,9083 GU) sonuçları, IPS e.max Blok - OptraGloss - Pasta kombinasyonuyla elde edilmiştir. G&Z Instrumente seti tek başına yetersiz kalırken, elmas polisaj pastası ile kombine edildiğinde tüm sistemlerin performansı istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmış ve kontrol grubuna (sırlama) eşdeğer sonuçlar elde edilmiştir (p < 0,05). Niteliksel analizler (AFM, SEM ve ışık mikroskobu); Panther ve OptraGloss sistemlerinin pürüzsüz ve düz bir topografi oluşturduğunu, pastasız G&Z uygulamasında ise yüzeyde derin çukurların kaldığını doğrulayarak nicel verileri desteklemiştir. Elde edilen veriler, mekanik polisajın etkinliğinin kullanılan sistemin yanı sıra seramik materyalinin mikro yapısına da bağlı olduğunu göstermektedir. Çalışma, lityum disilikat seramik yüzeyleri için Panther ve OptraGloss mekanik polisaj sistemlerinin, yüzey pürüzlülüğü ve yüzey parlaklığı açısından başarılı olduğunu göstermiştir. Elde edilen veriler, mekanik polisajın etkinliğinin sadece kullanılan sisteme değil, aynı zamanda lityum disilikat seramik materyalinin mikro yapısına da bağlı olduğunu işaret etmektedir. Elmas polisaj pastası kullanımının mekanik polisaj sistemlerine son adım olarak eklenmesi, Ra ve GU değerlerini iyileştirmiştir. Klinikte restorasyonun simante edilmesinin ardından oklüzal uyumlamalardan sonra sırlamanın yapılamayacağı durumlarda tekrar parlatmanın mekanik polisaj sistemleriyle yapılması etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to compare the effects of surface treatments applied to two different lithium disilicate ceramic CAD/CAM blocks on the surface roughness and surface gloss values of the materials, and to evaluate their surface topographic morphologies by imaging them at the nanometric and micrometric scales. A total of 192 samples obtained from two different lithium disilicate CAD/CAM block materials, IPS e.max CAD Block and GC Initial LiSi Block, were used in the study. All blocks were prepared in 6 × 13 × 0.5 mm dimensions and 0.5 mm thickness. Each material type was subjected to eight different surface treatments (glazing, milling abrasion, and two different variations [with/without polishing paste] of three different mechanical polishing systems [G&Z Instrumente Set, Panther Set, and OptraGloss Set] applied after abrasion] (n=12). Surface roughness (Ra) was measured using a profilometer and surface gloss (GU) was measured using a glossmeter. Surface topography was examined using atomic force microscopy (AFM), scanning electron microscopy (SEM) and light microscopy. The normality of the data was assessed using the Shapiro–Wilk test in statistical analyses; the Kruskal–Wallis H test was used for parameters that did not follow a normal distribution. The Bonferroni-corrected Dunn test was employed to determine significant differences between groups. The results of the study revealed that the type of material used and the surface treatments applied had a statistically significant effect on the roughness (Ra) and gloss (GU) values of the surfaces (p < 0.05). The milling process, which mimics clinical adaptation, made the ceramic surfaces unacceptably rough and reduced their gloss significantly. At this stage, the roughness values were highest (1.0775 μm Ra) and the gloss values were lowest (3.2250 GU) in the GC Initial Block group. Of the mechanical polishing systems, Panther and OptraGloss achieved high gloss by reducing surface roughness below the clinical threshold, regardless of polishing paste usage. The IPS e.max Block – OptraGloss – Paste combination produced the smoothest (0.0667 μm Ra) and brightest (92.9083 GU) results of the study. While the G&Z instrument set alone was insufficient, the performance of all systems increased statistically significantly when combined with diamond polishing paste, yielding results equivalent to the control group (grinding) (p < 0,05). Qualitative analyses (AFM, SEM and light microscopy) confirmed that the Panther and OptraGloss systems produced smooth, flat topographies, whereas the G&Z application without paste left deep pits on the surface, thereby corroborating the quantitative data. The data obtained indicate that the effectiveness of mechanical polishing depends not only on the system used, but also on the microstructure of the ceramic material. The study demonstrated that the Panther and OptraGloss mechanical polishing systems are effective for lithium disilicate ceramic surfaces in terms of surface roughness and surface gloss. The data obtained indicate that the effectiveness of mechanical polishing depends not only on the system used but also on the microstructure of the lithium disilicate ceramic material. Adding diamond polishing paste as the final step in mechanical polishing systems improved Ra and GU values. In cases where glazing cannot be performed after occlusal adjustments following the cementation of the restoration in the clinic, re-polishing with mechanical polishing systems was found to be effective.