Titanyum alaşım yüzeyinde luteolinin LPS ile indüklenmiş SAOS-2 hücreleri üzerinde etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of luteolin on LPS-induced SAOS-2 cells on titanium alloy surfaces
  1. Tez No: 1014729
  2. Yazar: TUNA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antiinflamatuar ajanlar, Flavonoidler, Luteolin, Matriks metalloproteinazlar, Osteoblastlar, Periimplantitis, Titanyum alaşımları, Anti inflammatory agents, Flavonoids, Luteolin, Matrix metalloproteinases, Osteoblasts, Periimplantitis, Titanium alloys
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Peri-implantitis tedavisinde temel hedef, mikrobiyal biyofilmin eliminasyonu ve inflamasyonun kontrol altına alınmasıdır. Bu amaçla mekanik debridmana ek olarak antiseptikler, antibiyotikler, lazer sistemleri ve probiyotikler kullanılmakla birlikte; antibiyotik direnci, implant yüzey hasarı riski, uzun dönem başarının sınırlı olması nedeniyle yeni biyolojik ajanlara ilgi artmaktadır. Flavonoidler; antiinflamatuar, antioksidan ve konak yanıtını modüle edici özellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, periimplantitisin cerrahi olmayan tedavisine ek olarak flavonoid grubundan luteolinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma luteolinin titanyum yüzeyde antiinflamatuar ve antijelatinaz etki gösterebileceği ve erken kemik mineralizasyonunu destekleyebileceği hipotezine dayanmaktadır. Bu doğrultuda Grade V titanyum diskler üzerinde kültüre edilen osteoblast benzeri hücreler (Saos-2) kullanılarak in vitro peri-implantitis modeli oluşturulmuş; indüksiyon için Porphyromonas gingivalis kaynaklı lipopolisakkarit (LPS) kullanılmıştır. Çalışma; kontrol grubu, yalnızca LPS, yalnızca luteolin ve hem LPS hem de luteolinin birlikte uygulandığı dört gruptan oluşturulmuştur. Hücresel canlılık WST-8 testi ile değerlendirilmiş, luteolin için IC₅₀ değerleri ve apoptoz analizleri Annexin V/PI yöntemi ile akım sitometrisi aracılığıyla belirlenmiş ve osteoblastların hücre morfolojisi Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. İnflamasyon, doku yıkımı ve kemik metabolizmasını değerlendirebilmek amacıyla IL-6, IL-1β, TNF-α, IL-18, MMP-2, MMP-9, TIMP-1, TIMP-2, alkalen fosfataz (ALP) ve Tip 1 kolajen düzeyleri ELISA yöntemiyle incelenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar iki yönlü varyans analizi ile Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılarak analiz edilmiştir. Luteolinin sitotoksik olmayan konsantrasyonu Saos-2 hücrelerinde hücre canlılığını %90'ın altına düşürmeyen en yüksek doz (5 µM) olarak belirlenmiştir. Luteolinin LPS ile indüklenen Saos-2 hücre ekstratlarında, IL-6, IL-1β, IL-18, TNF-α, MMP-2, MMP-9 sitokin düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığı (p<0,05), TIMP-1, TIMP-2, ALP ve tip 1 kolajen seviyelerini ise anlamlı düzeyde artırdığı gösterilmiştir (p<0,05). SEM görüntülerinde LPS ile uzantılarını kaybeden ve morfolojisi değişen hücrelerin luteolin varlığında morfolojilerini korudukları gözlenmiştir. Bu tez kapsamında kullanılan modelin, implant yüzeyi-hücre etkileşimlerinin değerlendirilmesi ve peri-implant hastalıkların in vitro koşullarda taklit edilmesi açısından uygun ve güvenilir bir sistem olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, titanyum varlığında luteolinin, osteoblast benzeri hücrelerde sitotoksik etki oluşturmaksızın proinflamatuar sitokin ekspresyonunu baskıladığı ve doku yıkımından rol oynayan enzimleri düzenleyerek mevcut kolajen yapının korunmasına katkı sağlayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of peri-implantitis treatment is the elimination of microbial biofilm and the control of inflammation. Although antiseptics, antibiotics, laser systems and probiotics have been used adjunctively to mechanical debridement, increasing concerns regarding antibiotic resistance, the risk of implant surface damage and limited long-term success rates have led to growing interest in alternative biological agents. Flavonoids have emerged as potential adjunctive agents because of their anti-inflammatory, antioxidant and host response modulating properties. The present thesis aimed to evaluate the efficacy of luteolin, a flavonoid compound, as an adjunct to the non-surgical treatment of peri-implantitis. The study was based on the hypothesis that luteolin may exhibit anti-inflammatory and anti-gelatinase effects on titanium surfaces while also supporting early bone mineralization. Accordingly, an in vitro peri-implantitis model was established using osteoblast-like Saos-2 cells cultured on Grade V titanium discs; lipopolysaccharide (LPS) derived from Porphyromonas gingivalis was used for induction. The experimental design consisted of four groups: control, LPS alone, luteolin alone and combined LPS and luteolin treatment. Cellular viability was assessed using the WST-8 assay. IC₅₀ values of luteolin and apoptosis analyses were determined by flow cytometry using the Annexin V/PI method. Osteoblast morphology was evaluated by scanning electron microscopy (SEM). To investigate inflammation, tissue destruction and bone metabolism; the levels of IL-6, IL-1β, TNF-α, IL-18, MMP-2, MMP-9, TIMP-1, TIMP-2, alkaline phosphatase (ALP) and type I collagen were analyzed using ELISA. Intergroup comparisons were performed using two-way analysis of variance followed by Tukey's multiple comparison test. The non-cytotoxic concentration of luteolin was determined (5 µM), representing the highest dose that did not reduce cell viability below 90%. Flow cytometric analysis demonstrated viability rates above 95% in all groups. In LPS-induced Saos-2 cell extracts, luteolin significantly reduced the levels of IL-6, IL-1β, IL-18, TNF-α, MMP-2 and MMP-9 (p<0.05); whereas TIMP-1, TIMP-2, ALP and type I collagen levels were significantly increased (p<0.05). SEM observations revealed that Saos-2 cells exposed to LPS lost their cellular extensions and exhibited altered morphology, while cells treated with luteolin largely preserved their morphological integrity. This thesis demonstrated that the model used was a suitable and reliable system for evaluating implant surface-cell interactions and mimicking peri-implant diseases under in vitro conditions. Furthermore, in the presence of titanium, luteolin suppressed proinflammatory cytokine expression without causing cytotoxic effects and may contribute to the preservation of the existing collagen structure by regulating enzymes associated with tissue destruction.