Diz osteoartriti olan hastalarda ultrason rehberliğinde geniküler sinir bloğu ve konvansiyonel fizik tedavinin ağrı, fonksiyonellik ve denge üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ultrasound-guided genicular nerve block and conventional physical therapy on pain, functionality and balance in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 1014774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE KAPAN TUNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, geniküler sinir bloğu, fizik tedavi, egzersiz tedavisi, ultrasonografi, VAS, WOMAC, denge, düşme riski, Ağrı, Diz, Diz eklemi, Enjeksiyonlar, Geniküler sinirler, Knee osteoarthritis, genicular nerve block, physical therapy, exercise therapy, ultrasonography, VAS, WOMAC, balance, fall risk, Pain, Knee, Knee joint, Injections, Genicular nerves
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Diz osteoartriti olan hastalarda ultrason rehberliğinde geniküler sinir bloğu ve konvansiyonel fizik tedavinin ağrı, fonksiyonellik ve denge üzerine etkisinin karşılaştırılması Diz osteoartriti (DOA), eklem kıkırdağı ve subkondral kemikte dejenerasyon ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Diz osteoartritinde ağrı, eklemde tutukluluk, krepitasyon ve fonksiyonel kısıtlılık görülebilmekte olup bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Tedavi seçenekleri arasında konservatif yaklaşımlar, minimal invaziv girişimsel yöntemler ve cerrahi tedaviler yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kellgren–Lawrence sınıflamasına göre evre 2–3 diz osteoartriti olan hastalarda uygulanan egzersiz tedavisinin etkinliğini değerlendirmek ve egzersiz tedavisine eklenen ultrason eşliğinde geniküler sinir bloğu (GNB) ile konvansiyonel fizik tedavi uygulamalarının ağrı, fonksiyonel durum, günlük yaşam aktiviteleri ve denge üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya, Kellgren–Lawrence evre 2–3 diz osteoartriti tanısı klinik ve radyolojik bulgularla doğrulanmış toplam 68 hasta dahil edildi. Katılımcılar randomizasyon yöntemi ile üç gruba ayrıldı: geniküler sinir bloğu ve ev egzersiz programı uygulanan grup (Grup 1), fizik tedavi (TENS, ultrason ve hotpack) ile birlikte ev egzersiz programı uygulanan grup (Grup 2) ve yalnızca ev egzersiz programı uygulanan kontrol grubu (Grup 3). Tüm hastalara standart bir ev egzersiz programı verilmiş olup bu program eklem hareket açıklığı egzersizleri, kuadriseps güçlendirme ve hamstring germe egzersizlerini içermektedir. Geniküler sinir bloğu uygulamaları ultrasonografi eşliğinde geniküler arterler doppler ile belirlenerek periarteriyel yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Fizik tedavi programı ise 3 hafta süreyle haftada 5 gün uygulanmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesi (0. hafta), 3. hafta ve 12. hafta olmak üzere üç zaman noktasında yapılmıştır. Klinik değerlendirmede ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS; istirahat, aktivite ve gece ağrısı), fonksiyonel durum için Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), günlük yaşam aktiviteleri için Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (NEADLS) ve fonksiyonel performans için 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) kullanılmıştır. Denge ve düşme riski değerlendirmeleri Biodex Denge Sistemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda tüm gruplarda zaman içerisinde VAS, WOMAC, NEADLS, 6DYT ve Biodex postüral stabilite skorlarında anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. Ağrı skorlarında (VAS-İ, VAS-A, VAS-G) en belirgin ve istatistiksel olarak anlamlı iyileşme geniküler sinir bloğu grubunda gözlenmiş olup bu grup diğer gruplara göre üstün bulunmuştur. Fizik tedavi grubunun da kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha iyi sonuçlar gösterdiği belirlenmiştir. WOMAC değerlendirmesinde tüm gruplarda iyileşme görülmekle birlikte total skor ve fiziksel fonksiyon alt parametresinde 3. ve 12. haftalarda geniküler sinir bloğu grubunun her iki gruba göre, fizik tedavi grubunun ise kontrol grubuna göre üstün olduğu saptanmıştır. Tutukluk alt parametresinde geniküler sinir bloğu belirgin üstünlük sağlarken, ağrı alt parametresinde geniküler sinir bloğu ve fizik tedavi benzer etkinlik göstermiştir. NEADLS skorlarında tüm gruplarda zamanla anlamlı iyileşme gözlenmiş; geniküler sinir bloğu grubunun kontrol grubuna göre üstün olduğu, ancak geniküler sinir bloğu ile fizik tedavi grubu arasında anlamlı fark bulunmadığı belirlenmiştir. 6 Dakika Yürüme Testi sonuçlarında, 3. haftada geniküler sinir bloğu grubunun kontrol grubuna göre üstün olduğu; 12. haftada ise geniküler sinir bloğu ve fizik tedavi gruplarının benzer düzeyde iyileşme gösterdiği ve her iki grubun da kontrol grubuna kıyasla daha fazla fonksiyonel kazanım sağladığı saptanmıştır. Düşme riski değerlendirmesinde geniküler sinir bloğu ve fizik tedavi gruplarında zamanla anlamlı iyileşme saptanırken, kontrol grubunda anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Postüral stabilite parametrelerinde tüm gruplarda iyileşme olmasına rağmen gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, geniküler sinir bloğu uygulamasının diz osteoartritinde özellikle ağrı kontrolü ve fonksiyonel iyileşme açısından etkili bir yöntem olduğu; fizik tedavi uygulamalarının da anlamlı katkı sağladığı görülmüştür. Bununla birlikte yalnızca egzersiz tedavisinin dahi klinik olarak anlamlı iyileşmeler sağlayabildiği belirlenmiştir. Ayrıca, geniküler sinir bloğu ve fizik tedavi uygulamalarının düşme riski üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu saptanmıştır. Bu bulgular, diz osteoartriti tedavisinde egzersizin temel tedavi bileşeni olduğunu ve geniküler sinir bloğu ile fizik tedavi yöntemlerinin uygun hasta gruplarında tamamlayıcı olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Daha geniş örneklemli ve uzun dönem takip içeren çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the effects of ultrasound-guided genicular nerve block and conventional physical therapy on pain, functionality and balance in patients with knee osteoarthritis Knee osteoarthritis (KOA) is a common disease characterized by degeneration of the articular cartilage and subchondral bone. In knee osteoarthritis, pain, joint stiffness, crepitation, and functional limitation may be observed, and this condition adversely affects patients' quality of life. Treatment options include conservative approaches, minimally invasive interventional methods, and surgical treatments. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of exercise therapy in patients with knee osteoarthritis classified as Kellgren–Lawrence stage 2–3, and to compare the effects of ultrasound-guided genicular nerve block and conventional physical therapy applications added to exercise therapy on pain, functional status, activities of daily living, and balance. A total of 68 patients with Kellgren–Lawrence stage 2–3 knee osteoarthritis, whose diagnosis was confirmed by clinical and radiological findings, were included in this prospective, randomized controlled study. Participants were randomly divided into three groups: the group receiving genicular nerve block and a home exercise program (Group 1), the group receiving physical therapy (TENS, ultrasound, and hot pack) together with a home exercise program (Group 2), and the control group receiving only a home exercise program (Group 3). All patients were given a standardized home exercise program consisting of range of motion exercises, quadriceps strengthening exercises, and hamstring stretching exercises. Genicular nerve block applications were performed under ultrasonography guidance, using a periarterial approach by identifying the genicular arteries with Doppler. The physical therapy program was applied for 3 weeks, 5 days per week. Evaluations were performed at three time points: before treatment (week 0), week 3, and week 12. In the clinical evaluation, the Visual Analog Scale (VAS; rest, activity, and night pain) was used for pain, the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) for functional status, the Nottingham Extended Activities of Daily Living Scale (NEADLS) for activities of daily living, and the 6-Minute Walk Test (6MWT) for functional performance. Balance and fall risk assessments were performed using the Biodex Balance System. As a result of the study, significant improvements were observed over time in VAS, WOMAC, NEADLS, 6MWT, and Biodex postural stability scores in all groups. In pain scores (VAS-R, VAS-A, VAS-N), the most pronounced and statistically significant improvement was observed in the genicular nerve block group, and this group was found to be superior to the other groups. It was also determined that the physical therapy group showed significantly better results compared to the control group. Although improvement was observed in all groups in the WOMAC evaluation, it was determined that in the total score and physical function subparameter at weeks 3 and 12, the genicular nerve block group was superior to both groups, and the physical therapy group was superior to the control group. While the genicular nerve block provided a marked superiority in the stiffness subparameter, genicular nerve block and physical therapy showed similar effectiveness in the pain subparameter. In NEADLS scores, a significant improvement was observed over time in all groups; it was determined that the genicular nerve block group was superior to the control group, but no significant difference was found between the genicular nerve block and physical therapy groups. In the 6-Minute Walk Test results, the genicular nerve block group was found to be superior to the control group at week 3; at week 12, the genicular nerve block and physical therapy groups demonstrated similar levels of improvement, and both groups achieved greater functional gains compared to the control group. In the fall risk assessment, significant improvement was observed over time in the genicular nerve block and physical therapy groups, whereas no significant change was observed in the control group. Although improvements were observed in postural stability parameters in all groups, no significant difference was found between the groups. In conclusion, genicular nerve block application is an effective method in knee osteoarthritis, particularly in terms of pain control and functional improvement; physical therapy applications also provide significant contributions. However, it has been determined that exercise therapy alone can also provide clinically significant improvements. In addition, it was found that genicular nerve block and physical therapy applications had positive effects on fall risk. These findings support that exercise is a fundamental component in the treatment of knee osteoarthritis and that genicular nerve block and physical therapy methods can be used as complementary approaches in appropriate patient groups. There is a need for studies with larger sample sizes and longer follow-up periods.