Almanya'da yaşayan Türk yazarların romanlarında kimlik problemi
The identity problem in the novels of Turkish authors living in Germany
- Tez No: 1014839
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç politikaları, Göç yönetimi, Göçebelik, Göçler, Göçmen edebiyatı, Göçmen karşıtı, Göçmenler, Kimlik, Kimlik algısı, Kimlik kaybı, Migration policies, Migration management, Nomadic life, Migrations, Migrant literature, anti-immigrant, Emigrants, Identity, Identity perception, Identity loss
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Almanya'daki Türk yazarların romanlarında kimlik problemini göç aidiyet yabancılaşma ötekileştirme ve kültürel çatışma temaları çerçevesinde incelemektedir. Araştırmada amaç Almanya'ya göç eden Türk bireylerin edebi temsilleri aracılığıyla kimlik inşa süreçlerini ve bu süreçlerin toplumsal psikolojik ve kültürel yansımalarını ortaya koymaktır. Çalışmada farklı dönemlerde eser vermiş yazarların romanları incelenmiş birinci kuşaktan başlayarak yeni kuşak göçmen yazarların kimliği ele alış biçimleri karşılaştırılmıştır. Bulgular ilk kuşak yazarların kimliği daha çok ekonomik ve toplumsal mücadeleler bağlamında ele aldığını ikinci kuşak ve kadın yazarların ise kimliği duygusal kültürel ve cinsiyet temelli bir sorgulama alanına dönüştürdüğünü göstermektedir. Modern dönemde ise kimlik artık sabit bir aidiyetin değil kültürlerarası geçişkenliğin ve melezliğin bir ifadesi haline gelmiştir. Avrupa'daki Türk romanı bu yönüyle hem Türk edebiyatının hem de Avrupa kültürel belleğinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Araştırma kimlik kavramının yalnızca bir aidiyet göstergesi değil sürekli yeniden tanımlanan dinamik bir varoluş alanı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the identity problem in the novels of Turkish authors living in Germany through the themes of migration belonging alienation otherness and cultural conflict. The main aim of the research is to reveal how Turkish individuals who migrated to Europe construct their identities and how these processes are reflected socially psychologically and culturally within literature. Novels written by authors from different generations were analyzed to compare how the concept of identity has been approached from the first generation of migrant writers to contemporary ones. The findings demonstrate that first-generation authors focus on identity within economic and social struggles while second-generation and female authors transform it into a field of emotional cultural and gender-based inquiry. In the modern period identity is no longer portrayed as a fixed sense of belonging but rather as an expression of hybridity and intercultural transition. Thus, the Turkish novel in Europe constitutes an integral part of both Turkish literature and European cultural memory. The study concludes that identity should be understood not as a static indicator of belonging but as a dynamic and continuously reconstructed existential field.