Kısa segment lomber stabilizasyonun servikal disk dejenerasyonu üzerine etkisi: Uzak segment dejenerasyonuna dair retrospektif bir çalışma
Impact of short-segment lumbar stabilization on cervical disc degeneration: A retrospective study on remote segment degeneration
- Tez No: 1014858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞRI ELBİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Lomber füzyon, servikal disk dejenerasyonu, uzak segment dejenerasyonu, Pfirrmann sınıflaması, spinal biyomekanik, komşu segment hastalığı, Lumbar fusion, cervical disc degeneration, remote segment degeneration, Pfirrmann classification, spinal biomechanics, adjacent segment disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
Özet
Kısa Segment Lomber Stabilizasyonun Servikal Disk Dejenerasyonu Üzerine Etkisi: Uzak Segment Dejenerasyonuna Dair Retrospektif Bir Çalışma Amaç: Spinal füzyon cerrahilerinin komşu segmentler üzerindeki biyomekanik etkileri iyi bilinmekle birlikte, uzak segmentlerde gelişebilecek dejeneratif değişiklikler yeterince açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada, kısa segment lomber stabilizasyon cerrahisinin servikal intervertebral disk dejenerasyonu progresyonu ile ilişkili olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya 2022–2025 yılları arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde takip edilen toplam 246 hasta dahil edildi. Hastalar uygulanan tedavi yöntemine göre konservatif tedavi, lomber laminektomi ve kısa segment lomber stabilizasyon olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm hastaların en az 6 ay arayla çekilmiş servikal manyetik rezonans görüntülemeleri değerlendirildi. Servikal disk dejenerasyonu C2–3, C3–4, C4–5, C5–6 ve C6–7 seviyelerinde Pfirrmann sınıflaması kullanılarak analiz edildi. Ortalama Pfirrmann skor değişimleri ve segmental progresyon oranları karşılaştırıldı. Gruplar arası analizlerde Kruskal–Wallis testi ve Dunn post-hoc testi kullanıldı; çoklu karşılaştırmalarda Tip-1 hata riskini azaltmak amacıyla Bonferroni düzeltmesi uygulandı. Servikal dejenerasyon progresyonunun belirleyicileri univariate ve multivariable lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Stabilizasyon grubunda servikal Pfirrmann skor progresyonunun diğer gruplara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Özellikle alt servikal segmentlerde (C5–6 ve C6–7) dejeneratif progresyon daha belirgin izlendi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş ve tedavi tipi progresyon ile ilişkili bulunurken, başlangıç dejenerasyon derecesi ile ters yönlü ilişki saptandı. Fiziksel iş yükü, takip süresi ve sistemik komorbiditeler ile progresyon arasında bağımsız ilişki gösterilemedi. viii Sonuç: Kısa segment lomber stabilizasyon cerrahisinin, servikal omurgada dejeneratif progresyon ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bulgular, spinal füzyonun yalnızca komşu segmentlerde değil, uzak segmentlerde de biyomekanik etkiler oluşturabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, literatürde henüz yeterince tanımlanmamış olan“uzak segment dejenerasyonu”kavramına klinik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Impact of Short-Segment Lumbar Stabilization on Cervical Disc Degeneration: A Retrospective Study on Remote Segment Degeneration Objective: Although the biomechanical effects of spinal fusion surgery on adjacent segments are well recognized, degenerative changes occurring at remote spinal segments have not been sufficiently clarified. This study aimed to evaluate whether short-segment lumbar stabilization surgery is associated with the progression of cervical intervertebral disc degeneration. Materials and Methods: This retrospective cohort study included a total of 246 patients followed at the Department of Neurosurgery, Ankara Etlik City Hospital, between 2022 and 2025. Patients were divided into three groups according to treatment modality: conservative treatment, lumbar laminectomy, and short-segment lumbar stabilization. Cervical magnetic resonance imaging obtained at least 6 months apart was evaluated for all patients. Cervical disc degeneration at the C2–3, C3–4, C4–5, C5–6, and C6–7 levels was analyzed using the Pfirrmann classification system. Mean Pfirrmann score changes and segmental progression rates were compared. Intergroup analyses were performed using the Kruskal–Wallis test and Dunn post-hoc test; Bonferroni correction was applied to reduce the risk of type I error in multiple comparisons. Predictors of cervical degeneration progression were evaluated using univariate and multivariable logistic regression analyses. Results: The stabilization group demonstrated significantly greater progression of cervical Pfirrmann scores compared with the other groups. Degenerative progression was particularly prominent at the lower cervical segments (C5–6 and C6–7). In multivariable logistic regression analysis, age and treatment type were associated with progression, whereas baseline degeneration grade showed an inverse relationship with progression. Physical workload, follow-up duration, and systemic comorbidities were not independently associated with degeneration progression. x Conclusion: Short-segment lumbar stabilization surgery may be associated with degenerative progression in the cervical spine. These findings suggest that spinal fusion may produce biomechanical effects not only on adjacent segments but also on remote spinal segments. This study provides clinical evidence supporting the concept of“remote segment degeneration,”which has not yet been sufficiently defined in the literature.