Subakut tiroiditte inflamasyon indeksleri ile hipotiroidi gelişiminin öngörülmesi
Prediction of hypothyroidism development with inflammation indices in subacute thyroiditis
  1. Tez No: 1014939
  2. Yazar: HAKAN GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÇATAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subakut tiroidit, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, SII, PIV, SIRI, Hipotiroidi, Hemogram tabanlı indeksler, Subacute thyroiditis, Systemic immune-inflammation index, SII, PIV, SIRI, Hypothyroidism, Hemogram-based indices
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, subakut tiroidit (SAT) tanısı almış hastalarda başvuru anında ölçülen hemogram temelli sistemik inflamasyon indeksleri olan Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII), Pan-İmmün İnflamasyon Değeri (PIV) ve Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi (SIRI)'nin hipotiroidi gelişimini öngörmedeki tanısal değerini araştırmakla birlikte ayrıca bu üç indeksin karşılaştırmalı performanslarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışması, subakut tiroidit tanısı almış olan 159 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalar hipotiroidi gelişimi açısından iki gruba ayrılmıştır: Hipotiroidi gelişenler (n=36) ve Hipotiroidi gelişmeyenler (n=123). SII, PIV ve SIRI formülleri ile hesaplanan indeks değerleri gruplar arasında Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılmış; tanısal performansları ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Ek olarak başvuru TSH'sı, sT4, sT3, Anti-TPO, Anti-Tg, sedimentasyon ve CRP değerlerinin hipotiroidi gelişimi ile ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda hipotiroidi oranı %22,6 (geçici n=22, %13,8; kalıcı n=14, %8,8) olarak saptanmıştır. SII, PIV ve SIRI değerleri hipotiroidi gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,398, p=0,345, p=0,696, sırasıyla). ROC analizinde genel hipotiroidi öngörüsü için AUC değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir ayırt edici değer sergilemediği saptanmıştır; SII için 0,546, PIV için 0,551 (en yüksek), SIRI için 0,521 olarak hesaplanmış ve hiçbiri istatistiksel anlamlılığa ulaşamamıştır. Başvuru anındaki TSH değeri de tirotoksik fazda her iki grupta benzer biçimde baskılanmış olup anlamlı bir belirleyici değer göstermemiştir (AUC=0,513, p=0,824). Steroid kullanmayan hastalarda hipotiroidi gelişim oranı %33,3 iken steroid kullananlarda bu oran %14,8 olarak ölçülmüş; iki grup arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0,021). Nüks gelişen 4 hastanın tamamında hipotiroidi saptanmıştır (p=0,002). Anti-TPO pozitiflik oranının düşük kalması (%8,0) SAT'ın viral kökenli patogenezini destekler niteliktedir. Başvuru anında ölçülen klasik inflamasyon belirteçleri (CRP, v sedimentasyon) ve tiroid otoantkorlarının da hipotiroidi gelişimini öngörmede belirleyici olmadığı gösterilmiştir. Sonuç: Subakut tiroidit hastalarında başvuru anında ölçülen SII, PIV ve SIRI indekslerinin hipotiroidi gelişimini öngörmede anlamlı bir belirleyici güce sahip olmadığı saptanmıştır. Başvuru dönemine ait hiçbir hematolojik veya biyokimyasal parametrenin yeterli öngörü kapasitesi sergileyememesi, akut inflamatuvar yükün hipotiroid faz gelişimi üzerindeki belirleyiciliğinin sınırlı olduğunu düşündürmektedir. Steroid kullanımının olası koruyucu etkisi ve nüks ile hipotiroidi arasındaki güçlü ilişki, ileriki araştırmalarda odaklanılması gereken konular olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the diagnostic value of hemogram-based systemic inflammation indices — Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Pan-Immune-Inflammation Value (PIV), and Systemic Inflammation Response Index (SIRI) — measured at admission in patients diagnosed with subacute thyroiditis (SAT), and to compare the predictive performance of these three indices for hypothyroidism development. Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted on 159 patients diagnosed with subacute thyroiditis. Patients were divided into two groups based on hypothyroidism development: Hypothyroidism PRESENT (n=36) and ABSENT (n=123). SII, PIV, and SIRI values were compared between groups using the Mann-Whitney U test, and diagnostic performance was evaluated by ROC analysis. Additionally, the relationship between admission TSH, sT4, sT3, Anti-TPO, Anti-Tg, sedimentation rate, and CRP values and hypothyroidism development was examined. Results: The hypothyroidism rate in the study group was 22,6% (transient n=22, 13,8%; permanent n=14, 8,8%). SII, PIV, and SIRI values showed no statistically significant difference between groups with and without hypothyroidism (p=0,398, p=0,345, p=0,696, respectively). In ROC analysis, AUC values for general hypothyroidism prediction did not show statistically significant discriminative power: 0,546 for SII, 0,551 for PIV (highest), and 0,521 for SIRI; none reached statistical significance. Admission TSH was universally suppressed in both groups during the thyrotoxic phase and showed no predictive value (AUC=0,513, p=0,824). The hypothyroidism rate was 33,3% in patients who did not receive steroid treatment, compared to 14,8% in those who did, with the difference being statistically significant (p=0,021). All 4 patients with relapse developed hypothyroidism (p=0,002). The low Anti-TPO seropositivity rate (8,0%) is consistent with the viral, non-autoimmune pathogenesis of SAT. Classical inflammatory markers (CRP, sedimentation rate) and vii thyroid autoantibodies at admission were also not predictive of hypothyroidism development. Conclusion: SII, PIV, and SIRI indices measured at the time of admission in patients with subacute thyroiditis were found to have no significant discriminative power in predicting hypothyroidism development. The failure of any admission-time hematological or biochemical parameter to demonstrate adequate predictive capacity suggests that the acute inflammatory burden has limited relevance to the subsequent development of the hypothyroid phase. The potential protective effect of steroid use and the strong association between relapse and hypothyroidism stand out as areas requiring further investigation.