Deneysel sepsis modelinde gelişen hepatotoksisitede 5-HT3 reseptör antagonisti ondansetronun koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of the 5-HT3 receptor antagonist ondansetron in hepatotoxicity developing in an experimental sepsis model
- Tez No: 1014957
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN GÖKBEN BECEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, deneysel sepsis, karaciğer hasarı, ondansetron, oksidatif stres, Apoptosis, experimental sepsis, liver injury, ondansetron, oxidative stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Sepsis, enfeksiyona karşı gelişen düzensiz konak yanıtı sonucunda organ disfonksiyonu ile seyreden ve mortalitesi yüksek olan klinik bir tablodur. Karaciğer, sepsis sürecinde hem sistemik yanıtın düzenlenmesinde görev alan hem de inflamasyon, oksidatif stres ve hücre ölümü nedeniyle hasarlanabilen önemli bir organdır. Bu çalışmada, çekal ligasyon ve ponksiyon (CLP) yöntemiyle oluşturulan deneysel sepsis modelinde 5-hidroksitriptamin 3 (5-HT3) reseptör antagonisti ondansetronun karaciğer dokusu üzerindeki olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 32 dişi Wistar Albino rat dört gruba ayrıldı: Sham, CLP, CLP+Ondansetron ve Ondansetron. CLP+Ondansetron grubuna CLP işleminden sonra 2 mg/kg ondansetron intraperitoneal olarak uygulandı. 6. saatte ratlara ötenazi uygulanarak karaciğer dokuları histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak incelendi. Histopatolojik değerlendirmede steatoz, inflamasyon ve nekroz skorları; immünohistokimyasal değerlendirmede TNF-α ve kaspaz-3 (Cas-3) ekspresyonları; biyokimyasal değerlendirmede TAS, TOS ve OSİ değerleri analiz edildi. CLP grubunda karaciğer dokusunda inflamatuvar ve dejeneratif değişiklikler, TNF-α ve Cas-3 ekspresyonlarında artış, TOS ve OSİ düzeylerinde yükselme ve TAS değerlerinde azalma eğilimi izlendi. CLP+Ondansetron grubunda inflamasyon, Cas-3, TAS, TOS ve OSİ parametrelerinde CLP grubuna göre anlamlı farklılık saptandı. Steatoz, nekroz ve TNF-α skorlarında ise CLP grubuna göre daha düşük değerler izlenmekle birlikte bu farklar istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Ondansetron grubunda ise karaciğer dokusu Sham grubuna yakın görünümdeydi. Sonuç olarak bu bulgular, ondansetronun CLP ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde karaciğer dokusu üzerindeki olası koruyucu etkisinin özellikle inflamasyon, apoptoz ve oksidatif stresle ilişkili süreçler üzerinden desteklenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a life-threatening condition characterized by organ dysfunction caused by a dysregulated host response to infection. The liver contributes to the systemic response and is vulnerable to inflammation, oxidative stress and cell death. This study evaluated the possible protective effects of the 5-hydroxytryptamine 3 (5-HT3) receptor antagonist ondansetron on liver tissue in a cecal ligation and puncture (CLP)-induced experimental sepsis model. Thirty-two female Wistar Albino rats were divided into Sham, CLP, CLP+Ondansetron and Ondansetron groups. Ondansetron was administered intraperitoneally at 2 mg/kg after CLP. Six hours later, rats were euthanized and liver tissues were examined histopathologically, immunohistochemically and biochemically. Steatosis, inflammation and necrosis scores, TNF-α and caspase-3 (Cas-3) expressions, and TAS, TOS and OSI values were analyzed. The CLP group showed inflammatory and degenerative changes, increased TNF-α and Cas-3 expressions, elevated TOS and OSI levels, and a tendency toward reduced TAS values. Compared with the CLP group, the CLP+Ondansetron group showed significant improvements in inflammation, Cas-3, TAS, TOS and OSI parameters. Steatosis, necrosis and TNF-α scores were lower but did not reach statistical significance. Liver findings in the Ondansetron group were similar to the Sham group. These results suggest that ondansetron may have a protective effect on liver tissue in CLP-induced experimental sepsis, mainly through processes related to inflammation, apoptosis and oxidative stress.