Hipoksi indüklenebilir Faktör-1 Alfa (HIF-1α) düzeyleri ve ultrasonografi bulgularının erken gebelik kaybı ile ilişkisi
The association of hypoxia-inducible Factor-1 Alpha (HIF-1α) levels and ultrasonographic findings with early pregnancy loss
  1. Tez No: 1014958
  2. Yazar: BİLGE TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÖZTÜRK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Gebelik Kaybı, HIF-1α, Amniyon Kesesi, Ultrasonografi, ELISA, Early Pregnancy Loss, HIF-1α, Amniotic Sac, Ultrasonography, ELISA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, erken gebelik kaybı (EGK) olgularında maternal serum HIF-1α düzeylerini sağlıklı gebeliklerle karşılaştırarak HIF-1α'nın potansiyel bir biyokimyasal belirteç olup olmadığını değerlendirmektir. İkincil amaç ise amniyon kesesi çapı, ekstraembriyonik sölom ölçümü ve amniyon kesesi–CRL farkı gibi ek ultrasonografik parametrelerin EGK ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Şehir Hastanesi'nde yürütülen prospektif, tek merkezli bu çalışmaya 18–35 yaş arası, 6–12+6 haftalık gebeliği olan 120 gönüllü dahil edilmiştir (EGK grubu n=60, kontrol grubu n=60). Anembriyonik gebelikler, tekrarlayan gebelik kaybı, sigara/alkol kullanımı, kronik hastalık ve akraba evliliği dışlama kriteri olarak belirlenmiştir. Maternal serumda ELISA yöntemiyle HIF-1α düzeyi (OD450) ölçülmüş; ultrasonografik değerlendirmeler transvajinal USG ile tek bir araştırmacı tarafından yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U, bağımsız örneklem t testi ve Ki-Kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: İki grup, yaş, gravida, parite, abortus sayısı ve gebelik haftası açısından homojen bulunmuştur (p>0,05). Ana bulgular şu şekilde özetlenebilir: ▸ HIF-1α (OD450): EGK grubunda ortanca 0,06; kontrol grubunda 0,05. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,115; d=0,291). ▸ Amniyon kesesi çapı: EGK grubunda ortanca 18 mm; kontrol grubunda 35,95 mm. Gruplar arasında p<0,001 düzeyinde anlamlı, büyük etki büyüklüğüne sahip fark saptanmıştır (d=0,825). ▸ Ekstraembriyonik sölom ölçümü: Gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,900). ▸ Amniyon kesesi–CRL farkı: Gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,815). Sonuç:Maternal serum HIF-1α düzeyinin erken gebelik kaybı ile ilişkisi bu çalışmada istatistiksel olarak gösterilememiştir. Ultrasonografik parametreler arasında amniyon kesesi çapı, EGK grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı biçimde daha küçük ölçülmüştür (p<0,001; d=0,825). Ekstraembriyonik sölom ölçümü ve amniyon kesesi–CRL farkı ise erken gebelik kaybı ile anlamlı ilişki göstermemiş; bu parametrelerin güvenilir ultrasonografik belirteçler olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to compare maternal serum HIF-1α levels in early pregnancy loss (EPL) cases with those of healthy pregnancies, and to evaluate whether HIF-1α may serve as a potential biochemical marker. The secondary aim was to examine the association of additional ultrasonographic parameters — amniotic sac diameter, extraembryonic coelom measurement, and amniotic sac–CRL difference — with EPL. Material and Methods: This prospective, single-centre study was conducted at University of Health Sciences Bursa City Hospital and enrolled 120 volunteers aged 18–35 with gestational ages of 6–12+6 weeks (EPL group n=60, control group n=60). Exclusion criteria included anembryonic pregnancies, recurrent pregnancy loss, smoking/alcohol use, chronic disease, and consanguineous marriage. Maternal serum HIF-1α levels (OD450) were measured by ELISA; ultrasonographic assessments were performed transvaginally by a single operator. Statistical analyses included the Mann-Whitney U test, independent samples t-test, and Chi-square test. Results: The two groups were homogeneous with respect to age, gravidity, parity, number of prior abortions, and gestational age (p>0.05). Key findings are summarised below: ▸ HIF-1α (OD450): Median 0.06 in the EPL group vs. 0.05 in the control group. No statistically significant difference was found between groups (p=0.115; d=0.291). ▸ Amniotic sac diameter: Median 18 mm in the EPL group vs. 35.95 mm in the control group. A statistically significant difference with a large effect size was detected (p<0.001; d=0.825). ▸ Extraembryonic coelom measurement: No significant difference between groups (p=0.900). ▸ Amniotic sac–CRL difference: No significant difference between groups (p=0.815). Conclusion: This study could not statistically demonstrate an association between maternal serum HIF-1α levels and early pregnancy loss. Among the ultrasonographic parameters examined, amniotic sac diameter was significantly smaller in the EPL group compared to controls (p<0.001; d=0.825). Extraembryonic coelom measurement and the amniotic sac–CRL difference showed no significant association with early pregnancy loss; these parameters were therefore not confirmed as reliable ultrasonographic markers.