65 yaş üstü düşme ile başvuran hastalarda femur boyun kırığı gelişimi ve Hounsfield Unit(HU) değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the association between Hounsfield Unit (HU) values and femoral neck fracture occurrence in patients aged 65 years and older presenting after a fall
  1. Tez No: 1014956
  2. Yazar: MUHAMMED MELİH İNANDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GENÇ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Bilgisayarlı tomografi, Femur boynu kırıkları, Osteoporoz, Yaşlılık, Emergency medicine, Computed tomography, Femoral neck fractures, Osteoporosis, Old age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Femur boyun kırıkları, ileri yaş grubunda sık görülen ve mortalite, morbidite ile fonksiyonel kayıp açısından önemli sonuçlara yol açan klinik durumlardan biridir. Yaşlı popülasyonda kemik mineral yoğunluğunun azalması ile birlikte düşük enerjili travmalar sonrasında kırık gelişme riski belirgin olarak artmaktadır. Kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesinde altın standart yöntem Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) olmakla birlikte, klinik uygulamada her hastaya rutin olarak uygulanabilir olmaması alternatif değerlendirme yöntemlerine olan ilgiyi artırmaktadır. Bu çalışmada, düşme nedeniyle acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda rutin klinik değerlendirme kapsamında elde edilen bilgisayarlı tomografi görüntülerinden ölçülen Hounsfield Unit (HU) değerleri ile femur boyun kırığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda femur boynu ve L1 vertebra korpusundan elde edilen HU ölçümlerinin kırık gelişimi açısından öngörüsel değerinin araştırılması ve mevcut görüntüleme verilerinin fırsatçı osteoporoz taramasında kullanılabilirliğinin ortaya konulması hedeflendi. 2.Gereç ve Yöntem Bu çalışma, etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif ve tek merkezli olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya, 01.01.2023–01.01.2025 tarihleri arasında düşme nedeniyle acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Klinik ve görüntüleme verileri eksiksiz olan ve değerlendirmeye uygun bilgisayarlı tomografi incelemesi bulunan hastalar çalışma kapsamına alındı. Yüksek enerjili travma öyküsü bulunan, patolojik kırık düşünülen veya görüntü analizini etkileyebilecek durumları olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar femur boyun kırığı saptanan ve saptanmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler, komorbid hastalıklar ve laboratuvar verileri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden geriye dönük olarak kaydedildi. Bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden femur boynu ve L1 vertebra korpusu düzeyinde Hounsfield Unit (HU) ölçümleri gerçekleştirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi; femur boyun kırığı ile ilişkili bağımsız değişkenlerin belirlenmesi amacıyla lojistik regresyon analizi uygulandı ve HU değerlerinin ayırt edici performansı ROC analizi ile değerlendirildi. 3.Bulgular Çalışmaya toplam 363 hasta dahil edildi. Hastaların 181'inde femur boyun kırığı saptanırken, 182 hastada kırık saptanmadı. Fraktür gelişen hastaların yaş ortancasının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü (83,0'a karşı 76,0 yıl; p<0,001). Cinsiyet dağılımı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Laboratuvar parametreleri değerlendirildiğinde, fraktür gelişen hastalarda albümin düzeylerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p=0,023). Diğer biyokimyasal parametrelerde gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Bilgisayarlı tomografi görüntülerinden elde edilen Hounsfield Unit (HU) ölçümlerinde, femur boyun kırığı gelişen hastalarda hem L1 vertebra hem de femur boynu HU değerlerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu gösterildi (her ikisi için p<0,001). Ayrıca yaş ile HU değerleri arasında negatif yönlü anlamlı ilişki saptandı. Lojistik regresyon analizlerinde yaş, albümin düzeyi ve HU ölçümlerinin femur boyun kırığı ile ilişkili olduğu görüldü. Çok değişkenli analizlerde yaş ve L1 HU değerinin bağımsız belirleyici olarak anlamlılığını koruduğu; femur boynu HU değerinin de ayrı modelde kırık gelişimi ile bağımsız ilişki gösterdiği saptandı. 4.Sonuç Bu çalışmada, düşme nedeniyle acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda rutin bilgisayarlı tomografi görüntülerinden elde edilen Hounsfield Unit (HU) ölçümleri ile femur boyun kırığı arasında anlamlı ilişki olduğu gösterildi. Özellikle düşük L1 vertebra ve femur boynu HU değerlerinin kırık gelişimi ile ilişkili olduğu; ileri yaş ve düşük albümin düzeyinin de bu süreçte etkili olabileceği saptandı. Çok değişkenli analizlerde L1 HU değerinin kırık gelişimi açısından bağımsız belirleyici olarak anlamlılığını koruduğu, femur boynu HU ölçümlerinin de ayrı modelde bağımsız ilişki gösterdiği belirlendi. Bu bulgular, rutin klinik uygulamada tanısal amaçla elde edilen bilgisayarlı tomografi görüntülerinin yalnızca mevcut patolojinin değerlendirilmesinde değil, aynı zamanda kemik kalitesi ve kırık riski açısından ek bilgi sağlayabilecek bir araç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bilgisayarlı tomografi temelli fırsatçı osteoporoz değerlendirmesi, ileri yaş hasta grubunda yüksek riskli bireylerin belirlenmesine ve uygun hastaların ileri değerlendirme amacıyla yönlendirilmesine katkı sağlayabilir. Ancak bu yaklaşımın klinik kullanım alanının netleştirilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. 5.Anahtar Kelimeler Femur boyun kırığı, Hounsfield Unit, bilgisayarlı tomografi, osteoporoz, fırsatçı tarama, kemik mineral yoğunluğu, yaşlı hasta, acil servis
Özet (Çeviri)
Femoral neck fractures are among the clinical conditions frequently encountered in the elderly population and are associated with significant outcomes in terms of mortality, morbidity, and functional impairment. With the decrease in bone mineral density in the elderly population, the risk of fracture development following low-energy trauma increases markedly. Although Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) is accepted as the gold standard method for the evaluation of bone mineral density, its limited applicability as a routine examination for every patient in clinical practice has increased interest in alternative assessment methods. This study aimed to evaluate the relationship between femoral neck fractures and Hounsfield Unit (HU) values measured from computed tomography images obtained during routine clinical evaluation in patients aged 65 years and older presenting to the emergency department due to falls. In this context, the predictive value of HU measurements obtained from the femoral neck and the L1 vertebral body for fracture development was investigated, and the usability of existing imaging data for opportunistic osteoporosis screening was assessed. 2. Materials and Methods This study was conducted retrospectively and as a single-center study following ethics committee approval. Patients aged 65 years and older who presented to the emergency department due to falls between 01.01.2023 and 01.01.2025 were included in the study. Patients with complete clinical and imaging data and with computed tomography examinations suitable for evaluation were included in the study. Patients with a history of high-energy trauma, suspected pathological fractures, or conditions that could affect image analysis were excluded. Patients were divided into two groups according to the presence or absence of femoral neck fractures. Demographic characteristics, comorbid diseases, and laboratory data were retrospectively recorded from the hospital information management system. Hounsfield Unit (HU) measurements were performed at the femoral neck and L1 vertebral body levels using computed tomography images. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods; logistic regression analysis was performed to determine independent variables associated with femoral neck fractures, and the discriminative performance of HU values was evaluated using ROC analysis. 3.Results A total of 363 patients were included in the study. Femoral neck fractures were detected in 181 patients, whereas no fractures were detected in 182 patients. The median age of patients who developed fractures was significantly higher compared to the non-fracture group (83.0 vs. 76.0 years; p<0.001). No statistically significant difference was found between the groups in terms of sex distribution. When laboratory parameters were evaluated, albumin levels were found to be significantly lower in patients with fractures (p=0.023). No significant differences were observed between the groups regarding other biochemical parameters. In Hounsfield Unit (HU) measurements obtained from computed tomography images, both L1 vertebral and femoral neck HU values were found to be significantly lower in patients who developed femoral neck fractures (p<0.001 for both). In addition, a significant negative correlation was identified between age and HU values. Logistic regression analyses showed that age, albumin level, and HU measurements were associated with femoral neck fractures. In multivariate analyses, age and L1 HU remained significant independent predictors, while femoral neck HU also showed an independent association with fracture development in a separate model. 4. Conclusion In this study, a significant relationship was demonstrated between Hounsfield Unit (HU) measurements obtained from routine computed tomography images and femoral neck fractures in patients aged 65 years and older presenting to the emergency department due to falls. In particular, lower L1 vertebral and femoral neck HU values were found to be associated with fracture development, and advanced age and lower albumin levels were also determined to be effective in this process. In multivariate analyses, L1 HU maintained its significance as an independent predictor of fracture development, while femoral neck HU measurements also showed an independent association in a separate model. These findings suggest that computed tomography images obtained for diagnostic purposes in routine clinical practice may be used not only for the evaluation of existing pathology but also as a tool that can provide additional information regarding bone quality and fracture risk. Computed tomography-based opportunistic osteoporosis assessment may contribute to the identification of high-risk individuals in the elderly population and to the referral of appropriate patients for further evaluation. However, larger-scale and prospective studies are needed to clarify the clinical applicability of this approach. 5. Keywords Femoral neck fracture, Hounsfield Unit, computed tomography, osteoporosis, opportunistic screening, bone mineral density, elderly patient, emergency department