Türk popülasyonunda farklı iskeletsel yapıya sahip bireylerde lingula mandibula ve antilingula'nın lokalizasyonunun değerlendirilmesi
Morphological analysis of the mandibular lingual and its relation to antilingula in the Turkish population with different skeletal types
- Tez No: 1015001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALANUR ÇİFTÇİ ŞİŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antilingula, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Lingula, Mandibular Foramen, Türk Popülasyonu, Antilingula mandibularis, Antilingula, Cone-Beam Computed Tomography, Lingula, Mandibular Foramen, Turkish Population, Antilingula mandibularis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türk popülasyonunda farklı iskeletsel sınıflara sahip bireylerde lingula (Li), mandibular foramen (MF) ve antilingulanın (ALi) mandibular ramus üzerindeki konumlarını değerlendirmek ve bu yapıların inferior alveolar sinirin (IAS) korunmasına yönelik cerrahi planlamada güvenilir referans noktaları olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmamıza, 2022–2025 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvurmuş ve arşivde konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri bulunan 90 hasta dahil edilmiştir. Toplam 180 hemimandibula değerlendirilmiştir. Çalışmaya 18 yaşından küçük, konjenital kraniyofasiyal anamolili, baş boyun bölgesinden radyoterapi gören hastalar dahil edilmemiştir. Hastalar Sınıf I, II ve III olmak üzere üç farklı iskeletsel gruba ayrılmıştır. KIBT verileri Radiant DICOM Viewer (Medixant, Poznań, Polonya) yazılımı ile değerlendirilmiştir. Yazılımda oluşturulan 3 boyutlu model üzerinde Li, Ali ve MF tespit edilmiş ve bu yapıların ramusun sınırlarına olan konumları ölçülmüştür. Ayrıca ALi'nin varlığı değerlendirilmiştir. Ölçümler cinsiyet, taraf ve iskeletsel sınıflara göre karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen sonuçlar ile Li'nin ramus mandibula üzerindeki konumunun iskeletsel sınıflar arasında anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Cinsiyetler arası karşılaştırmada yalnızca Li–SÇ ve ALi–SÇ mesafelerinin erkeklerde daha yüksek olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, mandibular ramus üzerindeki anatomik yapıların konumlarının iskeletsel sınıfa bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Li'nin Sınıf III bireylerde daha posterosuperior konumlanması, mandibular ramus morfolojisinin cerrahi açıdan önemini göstermektedir. ALi'nin ise görülme oranı belirsiz bulunmuş ancak tespit edilebildiği durumlarda IAS'nin korunmasına yardımcı bir referans noktası olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the localization of the lingula (Li), mandibular foramen (MF), and antilingula (ALi) in individuals with different skeletal patterns in the Turkish population, and to assess their reliability as surgical landmarks for preventing inferior alveolar nerve injury. Materials and Methods: In this retrospective study, 90 patients who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at University of Health Sciences between 2022- 2025 and had cone-beam computed tomography (CBCT) images in the archive were included. 180 hemimandibles were evaluated. The patients were divided into three skeletal groups: Class I, Class II, and Class III. CBCT data were analyzed using RadiAnt DICOM Viewer (Medixant, Poznań, Poland). Li, ALi, and MF were identified and their distances to the borders of ramus were measured. The presence of ALi was assessed. Measurements were compared according to sex, side, and skeletal class. Results: Localization of the Li showed statistically significant differences among skeletal classes. Li–sigmoid notch (Li–SN) and ALi–sigmoid notch (ALi–SN) distances were found to be significantly greater in males. Conclusion: This study revealed that anatomical structures on the mandibular ramus vary according to skeletal class. The more posterosuperior positioning of the Li in Class III individuals highlights the surgical importance of mandibular ramus morphology. Although the visibility of the ALi was found to be inconsistent, it could be useful reference point for the protection of the IAN when identifiable.