Bandırma'da marketlerde satılan patates cipslerinde trans yağ içeriğinin belirlenmesi ve olası sağlık risklerinin değerlendirilmesi
Determination of trans fat content in potato chips sold in markets in bandırma and evaluation of possible health risks
- Tez No: 1015002
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESECELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: GC-MS, Sade Patates Cipsi, Trans Yağ Asidi, GC-MS, Plain Potato Chips, Trans Fatty Acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Bandırma'da satışa sunulan sade patates cipslerinde trans yağ asidi içeriği belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda olası sağlık riskleri değerlendirilmiştir. Araştırmada Bandırma'da satışa sunulan 13 cips örneği materyal olarak kullanılmıştır. Cips örneklerinden elde edilen yağ ekstraktları gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak yağ asidi kompozisyonları analiz edilmiştir. Analizler sonucunda 11 örnekte %17,4 ile %44,3 arasında değişen oranlarda trans yağ asidi tespit edilmiştir. Yalnızca 2 örnekte trans yağ asidi oranı %5'in altında olup, bu oranlar sırasıyla %4,7 ve %4,9'dur. Trans yağ asidi düzeyleri enerji ya da toplam ürün miktarı üzerinden değil, yalnızca yağ içeriği temel alınarak hesaplandığından, literatürdeki bazı verilerle farklılıklar gözlemlenmiştir. Bulgular, söz konusu ürünlerde sanayi kaynaklı trans yağların önemli miktarda bulunduğunu ve bu durumun halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini göstermiştir. Çalışmada ayrıca trans yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere çeşitli kronik hastalıklarla olan ilişkisi literatür taraması yoluyla değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, trans yağ asidi içeriği yüksek ürünlerin tespit edilmesi ve tüketici farkındalığının artırılmasının önem arz ettiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the trans fatty acid content of plain potato chips offered for sale in Bandırma was determined, and potential health risks were evaluated based on the obtained results. A total of 13 potato chip samples marketed in Bandırma were used as the study material. Oil extracts obtained from the samples were analyzed for their fatty acid composition using a gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) system.The results revealed that trans fatty acids were detected in 11 samples, with levels ranging from 17.4% to 44.3%. Only 2 samples contained trans fatty acids below 5%, with values of 4.7% and 4.9%, respectively. Since trans fatty acid levels were calculated based solely on fat content rather than total product weight or energy, some differences were observed when compared with data reported in the literature.The findings indicate that industrially produced trans fats are present in significant amounts in these products, posing a potential risk to public health. Additionally, the relationship between trans fatty acids and various chronic diseases, particularly cardiovascular diseases, was evaluated through a literature review. Based on the results, it was concluded that identifying products with high trans fatty acid content and increasing consumer awareness are of great importance.