Eksudatif yaşa bağlı makula dejeneresansı ile takip edilen hastaların diğer gözlerindeki zaman içindeki değişim ve sesssiz koroidal neovasküler membran oranı
Longitudinal changes in fellow eyes of patients with exudative age-related macular degeneration and the prevalence of silent choroidal neovascular membranes
- Tez No: 1015000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejeneresansı, sessiz KNVM, koroidal neovaskülarizasyon, OKT-A, koryokapillaris, Koroid, Makula dejenerasyonu, Age-related macular degeneration, quiescent CNVM, choroidal neovascularization, OCTA, choriocapillaris, Choroid, Macular degeneration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç : Bu çalışmada eksudatif yaşa bağlı makula dejeneresansı (YBMD) nedeniyle takip edilen hastaların diğer gözlerinde zaman içerisinde meydana gelen anatomik ve fonksiyonel değişimlerin değerlendirilmesi, sessiz koroidal neovasküler membran (KNVM) sıklığının belirlenmesi ve sessiz KNVM ile ilişkili faktörlerin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya eksudatif YBMD tanısıyla takip edilen 149 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, santral makula kalınlığı, koroidal kalınlık, fundus bulguları, optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKT-A) verileri değerlendirildi. Diğer gözde KNVM gelişimi, sessiz KNVM varlığı ve takip süresince meydana gelen değişiklikler analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 73,82±7,48 yıl olup ortalama takip süresi 38,94±18,54 ay idi. Takip süresince diğer gözlerin %25,5'inde KNVM geliştiği saptandı. KNVM gelişen gözlerin %26,3'ünde sessiz KNVM izlendi. Sessiz KNVM saptanan olguların %70'inde takip sırasında aktivasyon gelişti. KNVM gelişen grupta başlangıç ve son koryokapillaris akım alanı değerleri anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,013). Lojistik regresyon analizinde yalnızca başlangıç koroidal kalınlığının KNVM gelişimi açısından bağımsız belirleyici olduğu görüldü (OR=0,984; p=0,046). Takip süresince diğer gözlerde görme keskinliğinde ve koroidal kalınlıkta anlamlı azalma saptandı. Sonuç: Eksudatif YBMD hastalarında diğer gözde KNVM gelişimi sık görülmektedir. Sessiz KNVM olgularının önemli bir kısmında zaman içerisinde eksudatif dönüşüm gelişmektedir. Bu nedenle özellikle yüksek riskli hastalarda OKT-A ile yakın takip, sessiz KNVM'nin erken saptanmasına ve görme kaybının önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate longitudinal anatomical and functional changes in fellow eyes of patients with exudative age-related macular degeneration (AMD), determine the prevalence of quiescent choroidal neovascular membrane (CNVM), and investigate factors associated with CNVM development. Materials and Methods: This retrospective study included 149 patients followed for exudative AMD. Demographic characteristics, best-corrected visual acuity, central macular thickness, choroidal thickness, fundus findings, optical coherence tomography (OCT), and optical coherence tomography angiography (OCTA) data were analyzed. Development of CNVM, presence of quiescent CNVM, and longitudinal changes in fellow eyes were evaluated. Results: The mean age of the patients was 73.82±7.48 years, and the mean follow-up period was 38.94±18.54 months. During follow-up, CNVM developed in 25.5% of fellow eyes. Quiescent CNVM was detected in 26.3% of eyes with CNVM development. Among eyes with quiescent CNVM, 70% progressed to exudative activation during follow-up. Baseline and final choriocapillaris flow area measurements were significantly lower in eyes that developed CNVM (p=0.013). Logistic regression analysis demonstrated that baseline choroidal thickness was the only independent predictor of CNVM development (OR=0.984, p=0.046). Significant decreases in visual acuity and choroidal thickness were observed in fellow eyes during follow-up. Conclusion: CNVM development is common in fellow eyes of patients with exudative AMD. A substantial proportion of quiescent CNVM lesions progress to exudative disease over time. Close monitoring with OCTA may facilitate early detection of quiescent CNVM and help prevent vision loss, particularly in high-risk patients.