Neonatal ensefalopati tanılı, terapötik hipotermi uygulanan infantların nörogelişimsel açıdan değerlendirilmesi
Neurodevelopmental evaluation of infants diagnosed with neonatal encephalopathy who underwent therapeutic hypothermia
  1. Tez No: 1015011
  2. Yazar: KUBİLAY BEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA UZUN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Denver gelişimsel tarama testi, Elektroensefalografi, Ensefalopati, Manyetik rezonans görüntüleme, Denver developmental dcreening test, Electroencephalography, Encephalopathy, Magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yenidoğan döneminde neonatal ensefalopati tanısı alarak terapötik hipotermi uygulanan çocukların erken çocukluk dönemindeki nörogelişimsel, davranışsal ve sosyal-duygusal sonuçlarının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve yenidoğan dönemine ait klinik, biyokimyasal, elektrofizyolojik ve nörogörüntüleme bulgularının izlem sonuçlarıyla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya 12–48 ay aralığında, neonatal ensefalopati nedeniyle terapötik hipotermi uygulanmış 47 çocuk ile bilinen kronik hastalığı veya psikiyatrik bozukluğu bulunmayan 49 sağlıklı çocuk dahil edildi. Katılımcılar Kişisel Bilgi Formu, nörolojik muayene, Denver-II Gelişimsel Tarama Testi, Güçler ve Güçlükler Anketi ve Kısa 1–3 Yaş Sosyal ve Duygusal Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirildi. Hipotermi grubuna ait yenidoğan dönemi klinik verileri tıbbi kayıtlardan elde edildi; pH, baz açığı, LDH, Apgar skorları, EEG ve beyin MRG bulgularının nörogelişimsel sonuçlarla ilişkisi analiz edildi. Hipotermi ve kontrol grupları arasında Denver-II gelişim alanları, nörolojik muayene bulguları, davranışsal güçlükler ve sosyal-duygusal değerlendirme sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Hipotermi grubu içinde ise Evre 3 olgularda kişisel-sosyal, dil ve kaba motor alanlarda olumsuz sonuçların daha belirgin olduğu görüldü. Lojistik regresyon analizlerinde umbilikal kan gazı pH değerindeki artış olumsuz nörogelişimsel sonuç riskinde azalma ile ilişkili bulunurken, baz açığı ve LDH düzeylerindeki artış risk artışı ile ilişkili bulundu. Apgar skorları anlamlı yordayıcı olarak saptanmazken, anormal EEG bulgusu, uyaran eksikliği, düşük gelir düzeyi ve patolojik MRG bulguları olumsuz nörogelişimsel sonuçlarla ilişkili bulundu. Sonuç olarak, terapötik hipotermi uygulanmış neonatal ensefalopati olgularında erken çocukluk dönemindeki global nörogelişimsel ve vi davranışsal sonuçlar sağlıklı kontrollerden belirgin biçimde ayrışmayabilmektedir. Bununla birlikte ensefalopati şiddeti, erken dönem biyokimyasal göstergeler, EEG ve MRG bulguları ile çevresel ve sosyoekonomik koşullar uzun dönem izlemde dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the neurodevelopmental, behavioral, and social-emotional outcomes in early childhood of children who were diagnosed with neonatal encephalopathy and underwent therapeutic hypothermia during the neonatal period with those of healthy controls. It also aimed to evaluate the associations between neonatal clinical, biochemical, electrophysiological, and neuroimaging findings and follow-up neurodevelopmental outcomes. The study included 47 children aged 12–48 months who had undergone therapeutic hypothermia due to neonatal encephalopathy and 49 healthy children without any known chronic disease or psychiatric disorder. Participants were assessed using a Personal Information Form, neurological examination, the Denver II Developmental Screening Test, the Strengths and Difficulties Questionnaire, and the Brief Infant-Toddler Social and Emotional Assessment. Neonatal clinical data of the hypothermia group were obtained from medical records, and the associations of pH, base deficit, LDH, Apgar scores, EEG findings, and brain MRI findings with neurodevelopmental outcomes were analyzed. No statistically significant differences were found between the hypothermia and control groups in terms of Denver II developmental domains, neurological examination findings, behavioral difficulties, or social-emotional assessment results. However, within the hypothermia group, adverse outcomes in the personal-social, language, and gross motor domains were more prominent among Stage 3 cases. Logistic regression analyses showed that an increase in umbilical blood gas pH was associated with a reduced risk of adverse neurodevelopmental outcomes, whereas increases in base deficit and LDH levels were associated with an increased risk. Apgar scores were not identified as significant predictors; however, abnormal EEG findings, viii lack of environmental stimulation, low income level, and pathological MRI findings were associated with adverse neurodevelopmental outcomes. In conclusion, global neurodevelopmental and behavioral outcomes in early childhood among children with neonatal encephalopathy who underwent therapeutic hypothermia may not differ markedly from those of healthy controls. Nevertheless, encephalopathy severity, early biochemical markers, EEG and MRI findings, and environmental and socioeconomic conditions should be considered during long-term follow-up.