Üç boyutlu yazıcılarla farklı açılarda üretilmiş postların in vitro kırılma dayanımının değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the fracture resistance of posts fabricated at different printing angles using three-dimensional printing technology
  1. Tez No: 1015037
  2. Yazar: ŞÜHEDA KARABAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ÇETİNKAYA VALANDOVA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu yazıcı, stereolitografi, fiber post, üretim açısı, kırılma dayanımı, kırılma testi, Three-dimensional printer, stereolithography, fiber post, printing orientation, fracture resistance, fracture test
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, stereolitografi (SLA) tabanlı üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile farklı üretim açılarında üretilen post sistemlerinin kırılma dayanımları üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve konvansiyonel fiber post sistemleri ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada periodontal sebeplerden ötürü çekilmiş 40 adet tek kanallı mandibular premolar dişler kullanıldı. Kök kanal tedavileri tamamlandıktan sonra örneklerde standart post boşlukları hazırlandı ve örnekler rastgele dört gruba ayrıldı (n=10). Bu gruplar; 0°, 45° ve 90° açılarında üç boyutlu yazıcı ile üretilen post grupları ile konvansiyonel fiber post grubu. Üç boyutlu postlar SLA teknolojisi kullanılarak Temporary CB Resin materyali ile üretildi. Tüm postlar rezin siman kullanılarak kök kanallarına simantasyonu sağlandı. Kırılma dayanımına kırılma testi ile karar verildi ve maksimum kuvvet değerleri Newton (N) cinsinden kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında kırılma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. En yüksek kırılma dayanımı 0° grubunda görülmüş, ancak 0° grubu ile konvansiyonel grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. 45° grubu en düşük kırılma dayanımı değerlerini göstermiştir. 90° grubu ise 45° grubundan anlamlı derecede yüksek, fakat 0° ve konvansiyonel gruplardan anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Sonuç Üç boyutlu baskı teknolojileri, kişiselleştirilmiş post sistemlerinin üretimi açısından endodontik restorasyonlarda önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bu sistemlerin klinik kullanımı için yalnızca kırılma dayanımının değil; bağlanma başarısı, kırık paterni ve uzun dönem biyomekanik stabilitesinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, farklı üretim açılarında hazırlanan 3B baskılı postların kırılma dayanımını değerlendirerek literatüre katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte konuya ilişkin daha kapsamlı deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of post systems produced at different build orientations using stereolithography (SLA)-based three-dimensional printing technology on fracture resistance and to compare them with conventional fiber post systems. Materials and Methods: Forty single-rooted mandibular premolar teeth extracted for periodontal reasons were used in this study. After completion of root canal treatment, standardized post spaces were prepared, and the specimens were randomly divided into four groups (n=10). The groups consisted of three-dimensionally printed post groups produced at 0°, 45°, and 90° build orientations and a conventional fiber post group. The three-dimensional posts were fabricated using SLA technology with Temporary CB Resin material. All posts were cemented into the root canals using resin cement. Fracture resistance was determined by a fracture test, and maximum force values were recorded in Newtons (N). The data were statistically analyzed, and the significance level was set at p<0.05. Results: : A statistically significant difference was found among the groups in terms of fracture resistance. The highest fracture resistance was observed in the 0° group; however, no significant difference was found between the 0° group and the conventional group. The 45° group showed the lowest fracture resistance values. The 90° group demonstrated significantly higher fracture resistance than the 45° group, but significantly lower values than the 0° and conventional groups. Conclusion: 3D printing technologies have significant potential for customized post fabrication in endodontic restorations. However, clinical application requires evaluation of not only fracture resistance but also bond strength and long-term biomechanical stability. This study contributes to the literature by evaluating the fracture resistance of 3D-printed posts produced at different printing orientations. Further studies are needed