Futbolda kuvvet antrenmanlarına ek olarak farklı yöntemlerle uygulanan kuvvet egzersizlerinin sportif performans üzerine etkisi
The effect of strength exercises applied using different methods in addition to strength training on athletic performance in soccer
- Tez No: 1015036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL BÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Kopenhag addüksiyon egzersizi, Nordik hamstring egzersizi, Performans, Copenhagen adduction exercise, Nordic hamstring exercise, Performance, Soccer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Futbolda Kuvvet Antrenmanlarına Ek Olarak Farklı Yöntemlerle Uygulanan Kuvvet Egzersizlerinin Sportif Performans Üzerine Etkisi Melik Murat AYVA Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA 2026 Bu araştırmanın amacı, Nordik hamstring egzersizi (NHE) ve Kopenhag addüksiyon egzersizinin (KAE), Hamstring Curl egzersizi (HCE) ve Seated Addüktör egzersizlerine (SAE) kıyasla bazı sportif performanslar üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmaya aktif olarak amatör düzeyde futbol oynayan 28 lisanslı erkek (yaş: 22,11±1,71 yıl, vücut ağırlığı: 70,25±6,25 kg, boy uzunluğu: 1,77±0,07 m) futbolcu katılmıştır. Çalışmada 8 hafta süren planlanmış kuvvet antrenman protokolü 1-2. Hafta 2 set/6 tekrar, 3-4-5. Hafta 3 set/8 tekrar, 6-7-8. Hafta 3 set/10 tekrar şeklinde haftada 2 gün uygulanmış, protokol sonrasında da son test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümlerde denge ölçümü, çeviklik ölçümü (Illinois çeviklik testi), sprint ölçümü (10 metre maksimal hız) ve kuvvet ölçümü, 2 kez (ön test ve son test) kayıt altına alınmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, NHE ve KAE protokolünü uygulayan grubun ön test ve son test parametreleri karşılaştırıldığında; 10m sprint süresinde ve Illinois çeviklik süresinde istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı bir gelişim tespit edilmiştir (p<0,05). İzokinetik kuvvet parametreleri incelendiğinde, 60°/sn hızdaki sağ fleksör (hamstring) zirve tork değerinde anlamlı bir kuvvet artışı saptanmıştır (p<0,05). Seated addüktör ve hamstring curl egzersizlerini uygulayan grup değerleri incelendiğinde; Illinois çeviklik testinde ön test değerine kıyasla son testte istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme görülmüştür (p=0,002). Ancak 10m sprint performansında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). İzokinetik kuvvet değerlerinde ise, 60°/sn hızdaki sağ ve sol ekstansör zirve tork değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalış saptanırken (p<0,05), buna bağlı olarak sağ bacak h/k oranında ise istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme (p=0,003) tespit edilmiştir. Rutin antrenman programına devam eden ve ekstra bir kuvvet protokolü uygulamayan kontrol grubunun 10m sprint performansı, sağ bacak denge parametreleri ve izokinetik zirve tork değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiş (p>0,05), Illinois çeviklik testinde (p=0,009), sol bacak genel stabilite (p=0,042) ve anterior-posterior denge (p=0,043) indekslerinde ve 60°/sn hızdaki sol bacak h/k oranında ise (p=0,044) istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler kaydettiği saptanmıştır. Sonuç olarak, kolaylıkla her platformda uygulanan NHE ve KAE protokolleri ekipman gerektiren egzersizlere ve herhangi bir ek antrenman uygulamayan gruba kıyasla daha olumlu sonuçlar verdiğini ve bu durumun antrenörler ve sporcular için daha az maliyetli ve faydalı olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TÜRKİYE SELÇUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE The Effect of Strength Exercises Applied Using Different Methods in Addition to Strength Training on Athletic Performance in Soccer Melik Murat AYVA Department of Coaching Education MASTER'S THESIS / KONYA 2026 The purpose of this study is to comparatively examine the effects of the Nordic hamstring exercise (NHE) and the Copenhagen adduction exercise (CAE) on certain athletic performance metrics, as compared to the hamstring curl exercise (HCE) and the seated adductor exercise (SAE). The study included 28 licensed male soccer players (age: 22,11 ± 1,71 years, body weight: 70,25 ± 6,25 kg, height: 1,77 ± 0,07 m) who actively played soccer at the amateur level. The study involved an 8-week planned strength training protocol, implemented twice a week as follows: 2 sets of 6 repetitions in weeks 1-2, 3 sets of 8 repetitions in weeks 3-5, and 3 sets of 10 repetitions in weeks 6-8. Final test measurements were conducted after the protocol was completed. Measurements included balance assessment, agility assessment (Illinois agility test), sprint assessment (10-meter maximum speed), and strength assessment, all recorded twice (pre-test and post-test). According to the study's findings, when comparing the pre-test and post-test parameters of the group that underwent the NHE and CAE protocol, a statistically significant improvement was observed in 10-meter sprint time and Illinois agility test time (p<0,05). When isokinetic strength parameters were examined, a significant increase in strength was observed in the peak torque value of the right flexor (hamstring) at a speed of 60°/s (p<0,05). When the values of the group performing the seated adductor and hamstring curl exercises were analyzed, a statistically significant improvement was observed in the Illinois agility test in the post-test compared to the pre-test (p=0,002). However, no significant difference was found in 10-meter sprint performance (p > 0,05). Regarding isokinetic strength values, a statistically significant decrease was observed in the peak torque values of the right and left extensors at a speed of 60°/s (p<0,05), while a statistically significant improvement was noted in the right leg h/q ratio (p=0,003). No statistically significant differences were found in the 10-meter sprint performance, right leg balance parameters, or isokinetic peak torque values of the control group, which continued with a routine training program and did not follow an additional strength protocol (p > 0,05), statistically significant improvements were observed in the Illinois agility test (p=0,009), left-leg overall stability (p=0,042), and anterior-posterior balance (p=0,043) indices, as well as in the left-leg h/q ratio at 60°/s (p=0,044). In conclusion, we can state that the NHE and CAE protocols, which can be easily implemented on any platform, yielded more positive results compared to equipment-based exercises and a group that did not perform any additional training, and that this approach is more cost-effective and beneficial for coaches and athletes.