Türkiye'de göçün sosyoekonomik etkileri: Mardin ili örneği
Socioeconomic impacts of migration in Türki̇ye: The case of Mardin province
- Tez No: 1015078
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇAK GÜNDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Ekonomi, Statistics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç politikaları, Mardin, Migration policies, Mardin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Suriye kaynaklı zorunlu göçün Türkiye'deki yerel düzeydeki sosyoekonomik etkilerini Mardin ili örneğinde incelemektir. Çalışmada hem göçmenlerin toplumsal uyum süreçleri nitel verilerle değerlendirilmiş hem de Suriyeli göçmen sayısı ile işsizlik oranı ve ekonomik büyüme (GSYİH) arasındaki ilişki ekonometrik analiz yöntemiyle test edilmiştir. Bu araştırma, hem nitel hem de nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma bölümünde Mardin'de yaşayan Suriyeli göçmenlerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Toplamda 22 kişi ile görüşme yapılmıştır. Nicel araştırma bölümünde ise Türkiye genelinde göçmen sayısı ile işsizlik oranı ve GSYİH arasındaki ilişki ekonometrik yöntemle incelenmiştir Nicel analizde, tüm Türkiye'yi kapsayan, 2010–2022 yılları arasında TÜİK ve Göç İdaresi Başkanlığı verileri kullanılarak, Johansen Eşbütünleşme Testi ve Granger Nedensellik Analizi uygulanmıştır. Bu araştırma, Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye geliş nedenleri, mesleki durumları, ekonomik koşulları ve gelecek planlarını incelemiştir. Bulgular, göçün temelinde Suriye iç savaşının yer aldığını; ancak güvenlik, ailevi nedenler ve sosyal bağlar gibi bireysel etkenlerin de önemli rol oynadığını göstermektedir. Göçmenlerin çoğu beden gücüne dayalı işlerde çalışmakta; hane gelirleri büyük oranda 30.000–40.000 TL aralığında yoğunlaşmakta, yüksek kira giderleri ekonomik kırılganlığı artırmaktadır. Mardin'in tercih edilmesinde akrabalık ilişkileri ve Arapça'nın yaygınlığı belirleyici olmuştur. Göçmenlerin büyük kısmı 2013–2014 yıllarında Türkiye'ye gelmiş; dönüş niyetleri ise farklılık göstermekte, bazıları Suriye'ye dönmeyi düşünürken, bazıları Türkiye'de kalmayı ya da Avrupa'ya göç etmeyi planlamaktadır. Bu çalışma kapsamında gerçekleştirilen ekonometrik analizler neticesinde, Türkiye'deki Suriyeli göçmen varlığının işsizlik ve GSYİH üzerinde gerek kısa vadede gerekse uzun vadede istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the socioeconomic impacts of forced migration from Syria at the local level in Turkey, using the example of Mardin province. The study both qualitatively evaluates the social integration processes of migrants and tests the relationship between the number of Syrian migrants and the unemployment rate and economic growth (GDP) using econometric analysis. This research was conducted using a mixed-methods approach, combining both qualitative and quantitative methods. In the qualitative research section, semi-structured interviews were conducted with Syrian migrants living in Mardin. A total of 22 people were interviewed. In the quantitative research section, the relationship between the number of migrants and the unemployment rate and GDP across Turkey was examined using econometric methods. In the quantitative analysis, using data from the Turkish Statistical Institute (TÜİK) and the Directorate of Migration Management covering all of Turkey between 2010 and 2022, the Johansen Cointegration Test and Granger Causality Analysis were applied. This research examined the reasons for the arrival of Syrian migrants in Turkey, their professional status, economic conditions, and future plans. The findings indicate that the Syrian civil war is at the root of the migration; However, the study also shows that individual factors such as security, family reasons, and social ties play a significant role. Most migrants work in physically demanding jobs; household incomes are largely concentrated in the 30,000–40,000 TL range, and high rent costs increase economic vulnerability. Kinship ties and the prevalence of Arabic have been decisive factors in choosing Mardin as a destination. The majority of migrants arrived in Turkey in 2013–2014; their intentions to return vary, with some considering returning to Syria, while others plan to stay in Turkey or migrate to Europe. As a result of the econometric analyses carried out within the scope of this study, it was concluded that the presence of Syrian migrants in Turkey does not have a statistically significant effect on unemployment and GDP, either in the short term or in the long term.