Distopik roman kapaklarında deneysel tipografi ve (AG) artırılmış gerçeklik uygulaması
Experimental typography and augmented reality (AG) application in dystopian novel covers
  1. Tez No: 1015107
  2. Yazar: MERVE IŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. TEVFİK İNANÇ İLİSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Deneysel tipografi, Grafik tasarımı, Görsel iletişim tasarımı, Augmented reality, Experimental typography, Graphic design, Visual communication design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmada, distopya kavramı, kapak tasarımı, deneysel tipografi ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin geçmişten günümüze olan tarihsel gelişim süreci kapsamlı bir literatür taraması yapılarak ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, edebiyat alanında önemli bir yere sahip olan distopik roman türünün kapak tasarımında kullanılan deneysel tipografi ile günümüzde teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla birlikte gelişmekte olan artırılmış gerçeklik teknolojisinin getirdiği yenilikleri ele almaktır. Araştırma kapsamında distopik roman kapakları, tasarımın temel unsurları çerçevesinde değerlendirilmiş olup eserin görsel kimlik üzerindeki etkileri üzerine detaylı bir analiz yapılmıştır. Deneysel tipografi ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin kitap kapaklarında kullanım örnekleri araştırılmıştır. Bu doğrultuda, 1968 yılında yayımlanan Philip K. Dick tarafından yazılan Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? adlı eserin kapak tasarımında kullanılan deneysel tipografinin artırılmış gerçeklik teknolojisi ile desteklendiği örnek bir çalışma uygulaması sunulmuştur. Bu tez çalışması, nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması yöntemiyle hazırlanmıştır. Kapak tasarımlarında deneysel tipografi kullanımının özgün bir dil oluşturma yönünde etkili olurken görsel iletişim alanına birçok yenilik sunan artırılmış gerçeklik teknolojisinin durağan yapıyı etkileşimli bir yapıya dönüştürme potansiyeline sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the concept of dystopia, cover design, experimental typography, and augmented reality technology through a comprehensive literature review of their historical development from the past to the present. The aim of the research is to analyze the innovations brought about by experimental typography used in the cover design of dystopian novels, a genre of significant importance in literature, and augmented reality technology, which is developing rapidly with the acceleration of technological advancements today. Within the scope of the research, dystopian novel covers are evaluated within the framework of the basic elements of design, and a detailed analysis is conducted on their effects on the visual identity of the work. Examples of the use of experimental typography and augmented reality technology in book covers are investigated. In this context, an example study application is presented in which experimental typography, supported by augmented reality technology, is used in the cover design of Philip K. Dick's“Do Androids Dream of Electric Sheep?”, published in 1968. This thesis was prepared using the case study method, one of the qualitative research methods. It was concluded that while the use of experimental typography in cover designs is effective in creating a unique language, augmented reality technology, which offers many innovations in the field of visual communication, has the potential to transform a static structure into an interactive one.