Yaban kıskısı (crepis sancta) çiçeklerinden gümüş nanopartikül sentezi, karakterizasyonu ve genotoksik potansiyelinin değerlendirilmesi
Synthesis, characterization and evaluation of genotoxic potential of silver nanoparticles from wild sagebrush (crepis sancta) flowers
- Tez No: 1015134
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genetik, Genetics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Nanoteknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle beraber farklı kaynaklardan sentezlenen nanopartiküller birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Nanopartiküllerden en fazla kullanım alanına sahip olanlardan birisi doğal kaynaklardan yeşil sentez yoluyla elde edilen Ag tabanlı nanopartiküllerdir. Bu çalışmada, Crepis sancta çiçek ekstraktlarından AgNP sentezi ve karakterizasyonu yapılmış, daha sonra sentezlenen nanopartiküllerin Allium test sisteminde sitotoksik ve genotoksik potansiyeli değerlendirilmiştir. Sentezlenen AgNP'ler UV-VIS, FT-IR, SEM, XRD, ZETA ve DLS analizleri ile karakterize edilmiştir. UV-VIS spektrumu, AgNP'lerin maksimum absorbans tepe noktasını 444 nm'de göstermiştir. FT-IR spektrumları, sentezlenen AgNP'lerdeki fonksiyonel grupların varlığını göstermiştir. SEM ve XRD analizlerine göre AgNP'ler küresel ve yüzey merkezli kübik yapıdadır. ZETA ve DLS analizlerine göre yüzey yükü -32 mV ve ortalama boyutu 44,87 nm olan nanopartiküller yüksek kararlı yapıya sahiptir. Toksisite denemelerinde artan AgNP konsantrasyonlara bağlı olarak MI ve KA oranlarında kontrol grubuna kıyasla artış tespit edilmiştir. MI ve KA oranlarındaki bu artışlar en yüksek konsantrasyonda (10 mg/L) ve yüksek uygulama periyotlarında istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Sonuçlar uygun sürelerde ve konsantrasyonlarda AgNP'lerin herhangi bir sitotoksik veya genotoksik etkiye neden olmadığını, buna karşılık yüksek konsantrasyon ve uygulama sürelerinden kaçınmak gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of nanotechnology, the nanoparticles synthesized from various sources have begun to be widely used in many fields. One of the most widely used nanoparticles is Ag-based nanoparticles obtained from natural sources through green synthesis. In this study, AgNP synthesis and characterization were performed from the flower extracts of Crepis sancta, and then the cytotoxic and genotoxic potential of the synthesized nanoparticles was evaluated using the Allium test system. The synthesized AgNPs were characterized by UV-VIS, FT-IR, SEM, XRD, ZETA, and DLS analyses. The UV-VIS spectrum showed the maximum absorbance peak of the AgNPs at 444 nm. FT-IR spectra demonstrated the presence of functional groups in the synthesized AgNPs. According to SEM and XRD analyses, the AgNPs have a spherical and face-centered cubic structure. According to ZETA and DLS analyses, the nanoparticles with a surface charge of -32 mV and an average size of 44.87 nm have a highly stable structure. In toxicity tests, an increase in MI and KA rates was detected with increasing AgNP concentrations compared to the control group. These increases in MI and KA ratios are statistically significant at the highest concentration (10 mg/L) and long application periods (p<0.05). The results show that AgNPs do not cause any cytotoxic and genotoxic effects at appropriate durations and concentrations, but high concentrations and application periods should be avoided.