Sosyal bilgiler dersinde eğitsel dijital oyun kullanımının öğrencilerin ders başarısına ve dijital okuryazarlık becerisine etkisi
The effect of using educational digital games in social studies course on students' academic achievement and digital literacy skills
  1. Tez No: 1015160
  2. Yazar: ELVAN UZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital eğitim, Dijital öğrenme, Eğitim, Okuryazarlık, Digital education, Digital learning, Education, Literacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sosyal bilgiler dersinde öğrencilerin motivasyon eksikliği ve derse etkin katılım sağlayamama gibi sorunlar, eğitimde dijital okuryazarlığın önemiyle birlikte öne çıkmaktadır. Dijital çağda öğrencilerin bilgiye erişim ve anlamlandırma becerilerinin gelişmesi için dijital okuryazarlık büyük önem taşırken, bu becerilerin geliştirilmesinde ise eğitim süreçlerinde çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalınmaktadır. Eğitsel dijital oyunlar, sosyal bilgiler dersinde bu zorlukları aşmada yenilikçi bir çözüm olarak görülmektedir. Bu oyunların, öğrencilerin derse ilgisini artırma, öğrenme sürecini daha aktif ve ilgi çekici hale getirme, ayrıca dijital becerilerin geliştirilmesine katkıda bulunma potansiyeli yüksektir. Bu bağlamda, eğitsel dijital oyunların sosyal bilgiler dersindeki etkisini incelemek, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirerek dijital dünyaya daha güçlü bir entegrasyon sağlamada önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijitalleşmenin öğretimde kullanılması ile ilgili olan bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinde dijital okuryazarlık becerisinin kazandırılmasında eğitsel dijital oyunların etkililiğinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 yılı içerisinde Türkiye'nin Diyarbakır ilinde yer alan Osman Ocak Nakiboğlu Ortaokulu 7.sınıf düzeyinde eğitim-öğretim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Sosyal bilgiler dersinde eğitsel dijital oyunlarının dijital okuryazarlık becerisine olan etkisinin incelendiği bu çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin beraber kullanıldığı karma yöntem araştırması desenlerinden yarı deneysel modeli uygulanmıştır. Araştırmanın nicel veriler bölümünde akademik başarı testi ve dijital okuryazarlık beceri ölçeği ile veriler toplanırken; nitel bölümünde 15 gönüllü katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiş ve görüşmelerden elde edilen veriler tümevarımsal içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; eğitsel dijital oyun destekli öğretim gören deney grubu öğrencilerinin akademik başarı son test puanlarının, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Dijital okuryazarlık becerisi son test puanlarında ise deney grubu lehine bir artış gözlenmesine rağmen farkın istatistiksel olarak anlamlılık sınırında ($p = .053$) kaldığı tespit edilmiştir. Nitel bulgular ise öğrencilerin eğitsel dijital oyunlar sayesinde eğlenerek öğrendiklerini, derse yönelik duyuşsal bağlılık ve motivasyonlarının arttığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Today, issues such as students' lack of motivation and inability to actively participate in social studies classes are coming to the forefront alongside the importance of digital literacy in education. While digital literacy is crucial for enhancing students' ability to access and interpret information in the digital age, various challenges are encountered in developing these skills within educational processes. Educational digital games are viewed as an innovative solution to overcome these challenges in social studies classes. These games hold great potential to increase students' interest in the subject, make the learning process more active and engaging, and contribute to the development of digital skills. In this context, examining the impact of educational digital games in social studies classes emerges as a crucial step toward enriching students' learning experiences and fostering stronger integration into the digital world. The objective of this study, which focuses on the use of digitalization in education, is to investigate the effectiveness of educational digital games in fostering digital literacy skills within the social studies curriculum. The study group consists of middle school students in the 7th grade attending Osman Ocak Nakiboğlu Middle School in Diyarbakır, Turkey, during the 2024-2025 academic year. In this study, which examines the impact of educational digital games on digital literacy skills in social studies classes, a quasi-experimental model one of the mixed-methods research designs that combines quantitative and qualitative research methods was applied. In the quantitative data section of the study, data were collected using an academic achievement test and a digital literacy skills scale; in the qualitative section, interviews were conducted with 15 volunteer participants, and the data obtained from the interviews were analyzed using inductive content analysis. The results of the study revealed that the post-test scores for academic achievement of students in the experimental group, who received instruction supported by educational digital games, were statistically significantly higher than those of the control group. Although an increase in favor of the experimental group was observed in the post-test scores for digital literacy skills, it was found that the difference remained at the margin of statistical significance ($p=.053$). The qualitative findings revealed that students learned while having fun through educational digital games and that their affective engagement and motivation toward the course increased.