Öz düzenleme psiko-eğitim programının üniversite öğrencilerinin öz düzenleme, öz şefkat ve psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effect of a self-regulation psychoeducational program on university students' self regulation, self compassion, and psychological well being
- Tez No: 1015161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: öz düzenleme, öz şefkat, psikolojik iyi oluş, psikoeğitim programı, üniversite öğrencileri, self-regulation, self-compassion, psychological well-being, psychoeducational program, university students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öz düzenleme psikoeğitim programının üniversite öğrencilerinin öz düzenleme, öz şefkat ve psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel boyutta deney ve kontrol gruplu ön test-son test ölçümlü yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunda 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören 26 üniversite öğrencisi (13 deney, 13 konrol grubu) yer almıştır. Deney grubuna 10 oturumdan oluşan öz düzenleme psikoeğitim programı uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Verilerin analizi aşamasında normal dağılım varsayımı çarpıklık-basıklık değerleri ve/veya Shapiro-Wilk testi ile; uç değerlerin varlığı kutu grafikleri ve standartlaştırılmış z puanları ile; varyans homojenliği Levene testi ile değerlendirilmiştir. Ardından iki yönlü karma ölçümler ANOVA analizi uygulanmıştır. Bağımlı ve bağımsız gruplar için karşılaştırma analizleri ve etki büyüklüğü hesaplamaları kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen nicel bulgular, öz düzenleme psikoeğitim programına katılan deney grubu öğrencilerinin öz düzenleme, öz şefkat ve psikolojik iyi oluş puanlarında son test lehine anlamlı ve büyük etki düzeyinde bir artış olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise bir değişim belirlenmemiştir. Nitel bulgular ise nicel sonuçları destekler niteliktedir. Sonuçlar: Araştırmada öz düzenleme psikoeğitim programının üniversite öğrencilerinin öz düzenleme, öz şefkat ve psikolojik iyi oluş düzeylerini geliştirmede etkili bir müdahale programı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın, öğrencilerin yalnızca akademik ve davranışsal süreçlerini değil, aynı zamanda duygusal farkındalıklarını, kendilerine yönelik şefkatli tutumlarını ve genel psikolojik işlevselliklerini de desteklediği görülmüştür. Sonuç olarak öz düzenleme psikoeğitim programlarının üniversite öğrencilerinin psikolojik kaynaklarını güçlendirmeye yönelik önleyici ve geliştirici çalışmalarda kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of a self-regulation psychoeducational program on university students' levels of self-regulation, self-compassion, and psychological well-being. Method: A mixed-methods approach was used in the study. A quasi-experimental design with pre-test and post-test measurements in an experimental and control group was employed for the quantitative component. The study group consisted of 26 university students (13 in the experimental group, 13 in the control group) enrolled at the Bulanık Vocational School of Muş Alparslan University during the 2025–2026 academic year. The experimental group received a 10-session self-regulation psychoeducational program, while no intervention was provided to the control group. During data analysis, the assumption of normal distribution was assessed using skewness-kurtosis values and/or the Shapiro-Wilk test; the presence of outliers was evaluated using box plots and standardized z-scores; and homogeneity of variance was assessed using the Levene test. Subsequently, a two-way mixed-measures ANOVA analysis was conducted. Comparative analyses and effect size calculations were used for the dependent and independent groups. Qualitative data were analyzed using content analysis. Findings: The quantitative findings from the study revealed a significant and large-effect-size increase in self-regulation, self-compassion, and psychological well-being scores in favor of the post-test among students in the experimental group who participated in the self-regulation psychoeducational program. No change was observed in the control group. The qualitative findings support the quantitative results. Conclusions: The study concluded that the self-regulation psychoeducational program is an effective intervention for enhancing university students' levels of self-regulation, self-compassion, and psychological well-being. It was observed that the program supports not only students' academic and behavioral processes but also their emotional awareness, compassionate attitudes toward themselves, and overall psychological functioning. In conclusion, it was assessed that self-regulation psychoeducational programs can be utilized in preventive and developmental efforts aimed at strengthening university students' psychological resources.