Dinsel bir alt kültür grubu olarak Samirilerde kimlik inşası
The construction of identity among the Samaritans as a religious subculture
  1. Tez No: 1015191
  2. Yazar: HİLAL NUR ŞENOL ABUHAMMOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Samiriler, İsrailoğulları, Gerizim Dağı, Dinsel Alt Kültür, Kimlik, Samaritans, Children of Israel, Mount Gerizim, Religious Subculture, Identity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Samirileri dinsel bir alt kültür grubu olarak ele alarak, kökenlerini İsrailoğullarına dayandıran ve Tevrat merkezli inanç sistemi doğrultusunda özgün bir dinî ve etnik kimlik geliştiren bu topluluğu, din sosyolojisi perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda İsrail Krallığı'nın yıkılmasının ardından Yahudi toplumundan ayrışan Samiriler, Yahudi tarihindeki erken dönem dinî ve etnik bölünmenin temsilcisi olarak özel bir konuma sahiptir. Çalışma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülmüş; veriler yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla elde edilmiştir. Samiri toplumunun sınırlı nüfusu ve içinde bulunduğu politik koşullar nedeniyle çalışma dört gönüllü katılımcıyla gerçekleştirilmiş olup, bu durum araştırmanın temel sınırlılıklarından biri olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Samiri kimliğinin korunmasında kutsal metin anlayışı, ritüeller, kutsal mekân algısı ve kutsal dilin merkezi bir rol oynadığını göstermektedir. Topluluğun içe kapalı sosyal yapısı ve dış dünya ile sınırlı temasları, dinî ve kültürel sürekliliği güçlendiren bir mekanizma olarak işlev görmektedir. Yapılan incelemeler Samirilerin hegemonik kültürel yapılarla doğrudan çatışmaya giren bir karşı kültür dinamiği sergilemekten ziyade, sembolik ve toplumsal sınırlarını koruyarak varlığını sürdüren özgün bir dinsel alt kültür yapısı olduğunu ortaya koymaktadır. Samiriler dinsel ritüellerden gündelik habitus pratiklerine uzanan geniş bir alanda hakim kültürel yapılardan belirgin sınırlarla ayrışan özgün bir kutsal yaşam alanı üretmiştir. Topluluğun içe kapalı yapısı dış dünyayla kurulan zorunlu temaslarda kimliksel aşınmayı engelleyen bir koruma kalkanı işlevi görmektedir. Samiri örneği, din sosyolojisi literatüründe azınlık inanç gruplarının modernite ve hegemonik yapılar karşısında geliştirdikleri kimlik muhafaza stratejilerini ve kuşaklar arası aktarımın sürekliliğini göstermesi bakımından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Bu bağlamda Samiriler, teolojik referanslarını toplumsal eylem biçimlerine dönüştürerek, kendi mikro alanlarında dinsel özerkliklerini koruyan ve hegemonik kültür içerisinde erimeden var kalabilen özgün bir cemaat yapısını temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Samaritans as a religious subculture, analyzing this community—which traces its origins to the Israelites and has developed a unique religious and ethnic identity based on a Torah-centered belief system—from the perspective of the sociology of religion. Separating from Jewish society after the fall of the Kingdom of Israel in the 8th century BC, the Samaritans hold a special position as representatives of early religious and ethnic division in Jewish history. The study was conducted within the framework of qualitative research methods; data were obtained through semi-structured interviews. Due to the limited population of the Samiri community and the political conditions in which it finds itself, the study was conducted with four volunteer participants, and this situation was considered one of the fundamental limitations of the research. The data obtained were analyzed using thematic analysis methods. Research findings indicate that sacred texts, rituals, perceptions of sacred spaces, and sacred language play a central role in preserving Samiri identity. The community's closed social structure and limited contact with the outside world function as a mechanism that strengthens religious and cultural continuity. Studies reveal that rather than exhibiting a counter-cultural dynamic that directly conflicts with hegemonic cultural structures, the Samiri constitute a unique religious subculture that maintains its existence by preserving its symbolic and social boundaries. The Samiri have created a unique sacred living space that is distinctly separated from dominant cultural structures by clear boundaries, spanning a broad area from religious rituals to everyday habitus practices. The community's closed structure functions as a protective shield that prevents identity erosion in necessary contacts with the outside world. The Samaritan example is significant in the sociology of religion literature as it demonstrates the identity preservation strategies developed by minority faith groups in the face of modernity and hegemonic structures, as well as the continuity of intergenerational transmission. In this context, the Samiri represent a unique community structure that preserves its religious autonomy within its own micro-spaces and manages to survive without dissolving into the hegemonic culture by transforming its theological references into forms of social action.