Yapay zekanın grafik tasarıma etkisi
The impact of artificial intelligence on graphic design
  1. Tez No: 1015196
  2. Yazar: ÖZGÜR YOLBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritmik tasarım, dijital tasarım, etik, görsel iletişim, grafik tasarım, tasarımcı kimliği, üretken yapay zekâ, yapay zekâ, Algorithmic design, digital design, ethics, visual communication, graphic design, designer identity, generative artificial intelligence, artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
Özet
YAPAY ZEKANIN GRAFİK TASARIMA ETKİSİ Bu tez çalışmasında, yapay zekanın grafik tasarım üzerindeki etkileri derinlemesine incelenmiştir. Yapay zekanın tanımı, tarihsel gelişimi, faydaları, riskleri, tasarıma katkıları ve etik boyutları bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Çalışmada, yapay zekanın tasarım süreçlerini nasıl dönüştürdüğü ve bu dönüşümün disiplin, tasarımcı kimliği ve görsel iletişim üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada yapay zekâ kavramı teorik açıdan ele alınmış; bilişsel sistemlerin öğrenme, karar verme ve problem çözme süreçleri açıklanmıştır. Bu süreçler, mitolojik tasavvurlardan günümüz derin öğrenme sistemlerine kadar uzanan bir çerçevede değerlendirilmiştir. Bu yapı, yapay zekanın teknik bir yenilikten öte, kültürel ve düşünsel bir birikim olduğunu göstermektedir. Çalışma yöntemi olarak nitel betimsel araştırma modeli benimsenmiştir. Veriler literatür taraması yoluyla toplanmış ve betimsel analizle değerlendirilmiştir. Araştırma, yapay zekanın grafik tasarım alanındaki konumunu teorik bir çerçevede ele almaktadır. Bu kapsamda tasarım elemanları ve ilkeleri de incelenmiştir. Alan yazınında; tasarım elemanları ile ilkelerinin, yapay zekâ destekli sistemler tarafından nasıl analiz edilip yeniden üretilebildiği ele alınmaktadır. Ayrıca, yapay zekanın grafik tasarımın kuramsal altyapısını algoritmik bir yapıya dönüştürdüğü görülmektedir. Bu kapsamda, yapay zekâ destekli uygulamalar logo, web ve sosyal medya tasarımı gibi alanlar üzerinden incelenmiştir. Bu uygulamaların sürece hız, maliyet avantajı ve çeşitlilik kazandırdığı ifade edilmektedir. Yapay zekanın, rutin süreçleri otomatikleştirerek tasarımcıların yaratıcı faaliyetlere odaklanmalarına olanak sağladığı vurgulanmaktadır. Ayrıca, tasarımcıların artık yalnızca uygulayıcı değil, sistemleri yöneten ve stratejik kararlar alan uzmanlar haline geldikleri ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra, yapay zekâ kullanımının özgünlük ve emek kavramları üzerinde yeni tartışmalara yol açtığı görülmektedir. Telif hakları, veri güvenliği ve algoritmik yanlılık gibi etik sorunlar detaylıca ele alınmış; üretimlerin hukuki açıdan düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda,“sorumlu yapay zekâ”yaklaşımının benimsenmesi zorunlu görülmektedir. Yapılan değerlendirmeler, yapay zekanın grafik tasarım alanında yalnızca teknik bir araç değil; süreçleri, tasarımcı rolünü ve etik sorumlulukları dönüştüren çok boyutlu bir teknoloji olarak ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE ON GRAPHIC DESIGN This thesis provides a comprehensive review of the impact of artificial intelligence on graphic design. The definition of artificial intelligence, its historical development, benefits and risks, contributions to design, and ethical dimensions are addressed holistically. The study aims to evaluate how artificial intelligence transforms graphic design processes and the impacts of this transformation on the design discipline, designer identity, and visual communication. The concept of artificial intelligence is primarily handled from a theoretical standpoint, explaining how cognitive systems that simulate human intelligence perform processes such as learning, decision-making, and problem-solving. These processes are evaluated within a framework extending from mythological conceptions to contemporary deep learning systems. This structure demonstrates that artificial intelligence is not merely a technical innovation but a product of cultural and intellectual accumulation. A qualitative descriptive research model was adopted as the research methodology. Data were collected through a literature review and evaluated using descriptive analysis. The research addresses the position and transformation process of artificial intelligence in the field of graphic design within a theoretical framework. In this context, design elements and principles are also examined. The literature review discusses how design elements and principles are analyzed and reproduced by AI-supported design systems. Furthermore, it is observed that artificial intelligence transforms the theoretical infrastructure of graphic design into an algorithmic structure. Within this scope, AI-supported applications are examined through areas such as logo, web, and social media design. It is stated that these applications provide speed, cost advantage, and diversity to the design process. It is emphasized that artificial intelligence enables designers to focus more on creative activities by automating routine processes. Additionally, it is noted that designers are no longer mere implementers but have become experts who manage and supervise AI systems and make strategic decisions. Furthermore, the use of artificial intelligence introduces new debates regarding professional values, originality, and labor. Ethical issues such as copyright, data security, and algorithmic bias are discussed in detail, highlighting the need for careful legal and ethical regulation of AI-supported productions. In this context, the adoption of a“responsible artificial intelligence”approach is deemed essential. The evaluations made within this thesis demonstrate that artificial intelligence should be considered not just a technical tool in graphic design, but a multi-dimensional technology that transforms design processes, the role of the designer, and ethical responsibilities.