Organ nakli olan hastaların duygusal durumları ile algılanan hemşirelik bakımı algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the emotional states of organ transplant patients and perceived nursing care
  1. Tez No: 1015195
  2. Yazar: BEYZA NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN ŞENTURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Hemşirelik Bakımı Algısı, Organ Nakli, Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Anxiety, Organ Transplantation, Perception of Nursing, Nursing, Nursing care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Araştırma, organ nakli olan hastaların stres, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile algılanan hemşirelik bakımı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yürütüldü. Araştırma, bir üniversite hastanesinde Nisan 2025 – Temmuz 2025 tarihleri arasında, organ nakli sonrası medikal tedavi amacıyla klinikte yatan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 87 hasta ile gerçekleştirildi. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle taburculuk planlaması sürecinde toplandı; Tanıtıcı Bilgi Formu, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASS-21) ve Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği (HHBAÖ) kullanıldı. Hastaların DASS-21 alt boyut puan ortalamaları stres için 6,92±5,32; depresyon için 3,95±5,03; anksiyete için 4,11±4,52 olarak bulundu. Hastaların HHBAÖ puan ortalaması 23,95±13,01'dir. Nakil tipine göre stres puan ortalaması böbrek nakli olanlarda karaciğer nakli olanlara göre anlamlı düzeyde daha düşük saptandı (p=0,009). Hemşirelik bakımını algılama düzeyi medeni duruma (bekârlar daha yüksek; p=0,027) ve çocuk sahibi olma durumuna (çocuğu olmayanlar daha yüksek; p=0,003) göre anlamlı farklılık gösterdi. Korelasyon analizinde stres (r=0,502), depresyon (r=0,576) ve anksiyete (r=0,489) düzeyleri ile HHBAÖ arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler belirlendi (p<0,001). Çoklu regresyon analizinde, çalışmanın anlamlı farklılık gösterdiği (F=14,183; R2=0,339) ve depresyon düzeyinin hemşirelik bakımını algılayışı anlamlı biçimde etkilediği saptandı (β=0,515; p=0,004). Organ nakli olan hastalarda depresyon düzeyi hemşirelik bakımını algılayışı üzerinde belirleyici bir değişken olarak öne çıktı.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a descriptive and correlational study to examine the relationship between stress, depression, and anxiety levels in organ transplant patients and their perceived nursing care. The study was conducted at a university hospital between April 2025 and July 2025, involving 87 patients hospitalized in the clinic for post-organ transplant medical treatment who voluntarily participated. Data were collected via face-to-face interviews during the discharge planning process; the Demographic Information Form, the Depression, Anxiety, and Stress Scale-21 (DASS-21), and the Patient's Perception of Nursing Care Scale (HHBAÖ) were used. The mean DASS-21 subscale scores for the patients were 6.92 ± 5.32 for stress, 3.95 ± 5.03 for depression, and 4.11 ± 4.52 for anxiety. The mean HHBAÖ score for patients was 23.95 ± 13.01. The mean stress score was found to be significantly lower in kidney transplant recipients compared to liver transplant recipients (p=0.009). The level of perceived nursing care showed significant differences based on marital status (single patients had higher scores; p=0.027) and whether patients had children (those without children had higher scores; p=0.003). In the correlation analysis, positive and moderately significant relationships were identified between stress (r=0.502), depression (r=0.576), and anxiety (r=0.489) levels and the HHBAÖ (p<0.001). In the multiple regression analysis, a significant difference was found (F=14.183; R²=0.339), and it was determined that depression levels significantly influenced the perception of nursing care (β=0,515; p=0,004). The study found that the level of depression in organ transplant patients emerged as a key determinant of their perception of nursing care.