Türkiye'de sezaryen sorunsalı: Bütünleşik bir analiz
The cesarean section issue in Turkey: An integrated analysis
  1. Tez No: 1015203
  2. Yazar: ÖZLEM KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT BEYLİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Hekim, Karar verme, Sezaryen, Sezaryen Sorunsalı, Sağlık yönetimi, Birth, Doctor, Decision-making, Cesarean section, The Cesarean Section Problem, Health management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Türkiye'de ve Dünyada hızla artan sezaryen doğum oranlarının artışına yol açan tıbbi, sosyo-kültürel, psikolojik, hukuki ve sağlık sistemi kaynaklı değişkenleri bütüncül (bütünleşik) bir yaklaşımla inceleyerek, sezaryenin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve anne-bebek sağlığını koruyan önlemleri bilmek ve gereksiz sezaryenlerin azaltılmasına yönelik çok boyutlu çözüm önerileri sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, fenomenolojik nitel araştırma deseni ile yürütülmüştür. Bu araştırmaya, sezaryen ile ilgili alanında yürütülmüş çalışmalara yönelik bir ön literatür incelemesi yapılarak başlanmıştır. Bu kapsamda Web of Science (WOS), Google Scholar, PubMed ve Science Direct dizinleri taranmıştır. Dizinlerin arama alanlarında“sectio, bird, sezaryen sorunsalı, gebelik ”anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan taramalar yapılmıştır. 17. 10.2024 ile 10.03.2025 tarihleri arasında İstanbul ili SBÜ Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde çalışan12 uzman doktor ve 8 doğum yapmış kadınlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler ses kaydı alınarak 22-40 dakika arasında gerçekleşmiş ve bu metinler NVivo yazılımı kullanılarak içerik analizi ve tematik analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: NVivo yazılım sonucu Sezaryen sorunsalı 5 ana temada incelenmiştir. Etkileyen faktörler (kaynak=20, alıntı=149), alt teması duygusal, medikal, psikososyal ve sistemseldir. Sezaryen algısı/bilgi (kaynak=20, alıntı=59) alt teması bilgi ekonomisi, hayat kurtarıcı ameliyat, sistem temellidir. Bilgilendirme (kaynak=20, alıntı=52), alt temaları, güven, kapsam ve yöntemdir. Karar verme (kaynak=19, alıntı=27) alt temaları hekim ve ortak karardır. Düzey (kaynak=15, alıntı=44)alt temaları hasta toplum düzeyi, hastane düzeyi ve sistem düzeyidir. Sonuç: Bu temalar, sezaryen sürecinin çok boyutlu yapısını oluşturan temel alanları temsil etmekte olup sezaryen doğuma ilişkin algı, karar dinamikleri ve bilgi süreçlerinin katılımcı anlatılarında önemli yer tuttuğunu göstermektedir. Bu yüzden ebeveynlere, toplum sezaryen sorunsalı hakkında bilgilendirilmeli, vajinal doğum teşvik edilmeli gerekli eğitimler ile toplum bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to examine, through a holistic (integrated) approach, the medical, socio-cultural, psychological, legal, and health system-related variables that contribute to the rapidly increasing rate of cesarean births in Türkiye and worldwide; to identify the strengths and weaknesses of cesarean sections; to understand the measures that protect maternal and infant health; and to offer multi-dimensional solutions to reduce unnecessary cesarean sections. Materials and Methods: This study was conducted between17 October 2024 and March 10, 2025, at the Obstetrics and Gynecology Clinic of SBÜ Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital in Istanbul, involving 12 specialist doctors and 8 women who had given birth. The research was carried out using a phenomenological qualitative research design. The study began with a preliminary literature review of studies conducted in the field of cesarean section. In this context, Web of Science (WOS), Google Scholar, PubMed, and Science Direct databases were searched. Searches were conducted using the keywords“sectio, bird, cesarean section problem, pregnancy”in the search fields of these databases. Interviews were audio-recorded and lasted between 22-40 minutes. These transcripts were analyzed using content analysis and thematic analysis methods with NVivo software. Results: The NVivo software analysis examined the Cesarean section issue across five main themes. Influencing factors (source=20, citation=149) include emotional, medical, psychosocial, and systemic sub-themes. Cesarean section perception/knowledge (source=20, citation=59) focuses on information economy, life-saving surgery, and system-based approaches. Information dissemination (source=20, citation=52) includes trust, scope, and methodology. Decision-making (source=19, citation=27) involves physician and shared decision-making. Level (source=15, citation=44) encompasses patient-community level, hospital level, and system level. Conclusions: These themes represent the fundamental areas that constitute the multifaceted nature of the cesarean section process, demonstrating that perceptions, decision-making dynamics, and information processes related to cesarean birth hold significant importance in the participant narratives. Therefore, parents and society should be informed about the cesarean section issue, vaginal birth should be encouraged, and the public should be educated through necessary training.