Hologram uygulamasının çocuklarda yanık pansumanı sırasındaki ağrı, kaygı ve korku düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of hologram application on pain, anxiety, and fear levels in children during burn dressing: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1015202
  2. Yazar: MUHAMMET MÜEZZİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAMAN ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, çocuk, hologram, kaygı, korku, yanık, Anxiety, fear, burn, child, hologram, pain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hologram uygulamasının çocuklarda yanık pansumanı sırasındaki ağrı, kaygı ve korku düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü deneysel tasarıma sahip araştırma, Temmuz 2025- Haziran 2026 tarihleri arasında Erzurum İl Merkezi'nde bulunan Şehir Hastanesi'nin Yanık Merkezi'nde tedavi gören 6-12 yaş arası toplam 70 çocuk (35 deney, 35 kontrol) ile yürütüldü. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği, Çocuk Korku Ölçeği, Korku Ölçeği, Çocuklar için Durumluk Kaygı Envanteri, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk, Çocuklar için Duygusal Görünüm Ölçeği ve Uygulama Kayıt Formu (nabız ve SpO2) kullanılarak toplandı. Kontrol grubuna rutin hastane bakımı uygulanırken, deney grubuna pansuman sırasında rutin hastane bakımının yanı sıra hologram ile üç boyutlu animasyon izletildi. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzdelik dağılımlar, ortalama, standart sapma, Ki-kare testi, bağımlı ve bağımsız gruplarda t-testi, Mann-Whitney U, Wilcoxon, bağımlı gruplarda varyans analizi, Friedman ve lojistik regresyon analiz yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki hastaların tanıtıcı özellikleri bakımından benzer oldukları, gruplar arasında homojen bir dağılım gösterdikleri belirlendi. Hastalarda pansuman öncesi ağrı, kaygı, korku ve nabız değerleri gruplar arasında benzerlik gösterirken (p>0.05); pansuman sonrasında deney grubunda ağrı, kaygı, korku puanlarının ve nabız değerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p<0.05). Grup içi karşılaştırmalarda deney grubunda ağrı, kaygı, korku ve nabız değerlerinin ön teste oranla pansuman sonrasında azaldığı, bu azalmanın deney grubunda anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). Oksijen satürasyonu açısından pansuman öncesi, pansuman sırası ve pansuman sonrasında gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p>0.05), kontrol grubunda pansuman sonrasında ağrı, kaygı, korku puanlarının ve nabız değerlerinin ön teste göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç: Çocuklarda yanık pansumanı sırasında kullanılan hologram uygulamasının; ağrı, kaygı ve korku düzeylerini azaltmada, nabız artışını sınırlayarak fizyolojik rahatlama sağlamada etkili ve güvenli bir nonfarmakolojik yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of hologram application on pain, anxiety, and fear levels in children during burn dressing. Material and Method: This randomized controlled experimental study was conducted with 70 children (35 in the experimental group, 35 in the control group), aged 6-12 years, who were treated at the Burn Center of Erzurum City Hospital between July 2025 and June 2026. Data were collected using a Descriptive Characteristics Form, Wong-Baker FACES Pain Rating Scale, Child Fear Scale, Fear Scale, State-Trait Anxiety Inventory for Children, Children's State Anxiety Scale, Children's Emotional Manifestation Scale, and an Observation Form recording pulse rate and SpO₂ values. While the control group received routine hospital care, the experimental group watched a three-dimensional animation via a hologram in addition to routine hospital care during the dressing. Data were analyzed using frequencies, percentages, means, standard deviations, the Chi-square test, independent- and dependent-samples t-tests, the Mann-Whitney U test, the Wilcoxon test, repeated-measures analysis of variance, the Friedman test, and logistic regression. Results: It was determined that the patients in the experimental and control groups were similar in descriptive characteristics, indicating a homogeneous distribution between the groups. While pre-dressing pain, anxiety, fear, and pulse rate values were similar between the groups (p>0.05), post-dressing pain, anxiety, fear scores, and pulse rates were found to be significantly lower in the experimental group (p<0.05). In intra-group comparisons, pain, anxiety, fear, and pulse rate values decreased after the dressing compared to the pre-test in the experimental group, and this decrease was significant (p<0.05). While no significant difference was found between the groups in terms of oxygen saturation before, during, and after the dressing (p>0.05), it was determined that post-dressing pain, anxiety, fear scores, and pulse rates in the control group were significantly higher compared to the pre-test (p<0.05). Conclusion: It was determined that the hologram application used during burn dressing in children is a safe and effective non-pharmacological method for reducing pain, anxiety, and fear levels, and for providing physiological relaxation by limiting the increase in heart rate.