Kadınlarda genital benlik imajıyla cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between genital self-image and quality of sexual life in women
  1. Tez No: 1015256
  2. Yazar: ELİFNUR AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ACAR BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Genital Benlik İmajı, Cinsel Yaşam Kalitesi, Ebelik, Kadın, Genital Self-Image, Sexual Quality of Life, Midwifery, Women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma 18-49 yaş arası cinsel yönden aktif kadınların genital benlik imajıyla cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişkili faktörlerin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Kesitsel, ilişki arayıcı ve tanımlayıcı olarak sürdürülen bu çalışma çevrimiçi olarak katılım sağlayan Türkiye genelindeki kadınlar üzerinde 01.09.2024- 01.09.2025 tarihlerinde yapılmıştır. Örneklemini 185 katılımcının oluşturduğu çalışmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği ve Kadın Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov testi, Levene testi, Pearson korelasyon analizi, ANOVA, Tukey post-hoc testi ve lineer regresyon ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgular; ekonomik durum, yaş, genital bölgeyi beğenme durumu, cinsel ilişki sıklığı ve kronik hastalık gibi faktörlerin kadın genital benlik imaj ölçeği ve cinsel yaşam kalitesi ölçeklerini etkilediğini ve iki ölçek arasında pozitif yönlü, istatiksel olarak anlamlı fakat düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucunu vermiştir. Ulaşılan bu sonuçların genital benlik imajının cinsel yaşam kalitesinin önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the factors associated with genital self- image and sexual quality of life among sexually active women aged 18-49 years. Materials and Methods: This cross-sectional, correlational, and descriptive study was conducted between 01.09.2024 and 01.09.2025 with women across Turkey who participated online. The sample of the study consisted of 185 participants. A Personal Information Form, the Female Genital Self-Image Scale, and the Female Sexual Quality of Life Scale were used as data collection tools. Descriptive statistics, the Kolmogorov- Smirnov test, Levene's test, Pearson correlation analysis, ANOVA, the Tukey post-hoc test, linear regression and multiple regression analysis were used in the data analysis. Conclusion and Recommendations: The findings obtained from the research revealed that factors such as economic status, age, satisfaction with the genital area, frequency of sexual intercourse, and chronic diseases affect the female genital self-image and sexual quality of life scale scores. Furthermore, it was concluded that there is a positive, statistically significant, but weak correlation between the two scales. These results demonstrate that genital self-image is an important predictor of sexual quality of life.