Killi zeminlerin kireç ile iyileştirilmesinde su muhtevasının etkisi
The effect of water content on the stabilization of clayey soils with lime
  1. Tez No: 1015257
  2. Yazar: TAHA COŞKUN TATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirme, Soil improvement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, günümüzde kullanımı yaygınlaşan kireç ile zemin iyileştirme yönteminin en önemli etken maddelerinden olan su muhtevasının etkisinin araştırılmasını kapsamaktadır. Çalışmada düşük plastisiteli bir kilin kireç ile iyileştirmesinde su muhtevasının etkileri incelenmiştir. Erzincan ilinden temin edilen kil numunelerine su ilave edilerek elde edilen %12, %14, %16, %18, %21 ve %24 başlangıç su muhtevalarına sahip numunelere farklı oranlarda sönmüş kireç eklenmiş, desikatörde bekletilen 7 günlük, 28 günlük ve 91 günlük numunelerin serbest basınç deney sonuçları incelenmiştir. Aynı zamanda kireç ile iyileştirme sonrasında numunelerin başlangıç su muhtevasına göre değişimi elde edilmiştir. Serbest basınç deneyleri incelendiğinde tüm numunelerde kür süresi arttıkça serbest basınç mukavemetinin arttığı, göçme deformasyonunda azalma olduğu ve aynı su muhtevasındaki numunelere kireç oranı arttırıldıkça serbest basınç mukavemetin arttığı, su muhtevasının azaldığı tespit edilmiştir. Zeminin plastik limit sınırına yakın su muhtevalarında sönmüş kireç ile yapılan kireç stabilizasyonunda %4 veya %6 gibi kireç oranı ile dayanımda artışın 6-8 kat civarında artış olduğu bu uygulamalarının sahada da verimli sonuçlar oluşturacağı öngörülmektedir. Su muhtevasının artması ile likit limit civarına doğru zeminde yapılan kireç katkısı ile dayanımın arttığı ancak istenilen seviyelerde olmadığı, yüksek su muhtevalarında kireç stabilizasyonunun sönmemiş kireç ile yapılmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effect of water content, one of the most important factors influencing the widely used lime stabilization method for soil improvement. The study examines the effects of water content on the lime stabilization of a low-plasticity clay. Clay samples obtained from Erzincan Province were prepared with initial water contents of 12%, 14%, 16%, 18%, 21%, and 24% by adding water. Different proportions of hydrated lime were then added to these samples, and the unconfined compressive strength test results of specimens cured in a desiccator for 7, 28, and 91 days were evaluated. In addition, changes in the water content of the samples after lime stabilization were determined with respect to their initial water contents. The results of the unconfined compressive strength tests indicated that, for all samples, increasing the curing period led to an increase in unconfined compressive strength and a decrease in failure strain. Furthermore, for samples with the same water content, increasing the lime content resulted in higher unconfined compressive strength and lower water content. It was determined that lime stabilization using hydrated lime at water contents close to the plastic limit of the soil produced approximately a six- to eight-fold increase in strength when lime contents of 4% or 6% were used. Therefore, such applications are expected to yield efficient and effective results in field conditions as well. As the water content increased toward the liquid limit, the addition of lime still improved the strength of the soil; however, the improvement did not reach the desired levels. Consequently, it is considered that, at high water contents, lime stabilization using quicklime rather than hydrated lime would be a more suitable approach.