Dondurulmuş bütün sıvı yumurtaların çözdürülmesi amacıyla radyo frekans prosesi tasarımı
Design of Radio Frequency Process for Thawing of Frozen Whole Liguid Eggs
- Tez No: 1015263
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Sıvı yumurta, Mathematical modelling, Liquid whole egg
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Yumurtalık tavukların kontrolsüz yumurtlaması ve dönemsel (Türkiye için Nisan, Mayıs ve Haziran ayları) arz talep dengesizlikleri ile ortaya çıkan yumurta fazlalığının pazara sunulamaması nedeniyle depolanması gerekmektedir. Bu bağlamda kabuklu yumurtalar kabuklarından ayrılarak karıştırılmakta ve bütün sıvı yumurta şeklinde dondurularak depolanmaktadır. Dondurulan yumurtaların çözdürülme prosesine alınması genel bir uygulama olup geleneksel çözdürme işlemleri uzun süren bir proses olarak dezavantaj meydana getirmektedir. Bu çalışmada, zaman kaybını azaltma, düşük karbon salınımı özelliklerine ek olarak dondurulmuş ürün içerisinde hızlı ve tekdüze sıcaklık dağılımı eldesi gibi avantajlara sahip olan radyo frekans (RF) ısıl işlem uygulaması ile çözdürme işlemi uygulanmıştır. Dondurulmuş örneklerin RF uygulamada çözdürülmesi sürecinde ürün sıcaklık değişimlerini belirlemek amacıyla matematiksel model geliştirme, model sonuçlarının deneysel veriler kullanılarak doğrulanması ve endüstriyel ürün boyutlarında proses tasarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar sırasında farklı kap geometrileri ile 4000, 4500 ve 5000 V potansiyele denk gelen 10, 12 ve 15 cm elektrot aralıkları, 27.12 MHz frekansta çalışan bir serbest salınımlı çapraz elektrotlu RF sistemde kullanılmış olup elde edilen veriler doğrultusunda optimum proses koşulunun 12 cm elektrot aralığında (4500 V) sağlandığı belirlenmiştir. Gerçekleştirilen kalite analizleri sonucunda geleneksel yöntemle çözdürme sırasında oluşan jelleşme problemine RF uygulama sonucunda rastlanmamıştır. Aynı zamanda sürenin sekiz kat azaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the uncontrolled ovulation of laying hens and seasonal supply-demand imbalances (specifically during April, May, and June for Türkiye), the resulting surplus eggs that cannot be introduced to the market must be stored. In this context, shelled eggs are separated from their shells, mixed, and stored by freezing in the form of whole liquid eggs. Transferring frozen eggs into a thawing process is a common practice; however, conventional thawing methods present a disadvantage as they are time-consuming processes. In this study, thawing was carried out using radio frequency (RF) thermal treatment, which offers advantages such as rapid and uniform temperature distribution within the frozen product, in addition to reduced time loss and low carbon emission characteristics. To determine the temperature changes of the product during the thawing process of frozen samples via RF application, mathematical model development, validation of model results using experimental data, and process design studies at industrial product dimensions were performed. During the experimental studies, different container geometries and electrode gaps of 10, 12, and 15 cm, corresponding to potentials of 4000, 4500, and 5000 V, respectively, were utilized in a free-running stray-field RF system operating at a frequency of 27.12 MHz. Based on the obtained data, the optimum process condition was determined to be achieved at a 12 cm electrode gap (4500 V). As a result of the quality analyses performed, the gelation problem that occurs during conventional thawing was not encountered following the RF application. Concurrently, it was observed that the process duration was reduced eightfold.