Genç sporcularda sosyal kimlik takım çalışması ve sosyal kaytarma arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationships between social identity, teamwork, and social loafing in youth athletes
- Tez No: 1015314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor psikolojisi, Sport psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genç sporcularda sosyal kimlik ve algılanan sosyal kaytarma arasındaki ilişkide takım çalışmasıyla ilgili düzenleme davranışlarının (problem çözme, yenilik ve takım içi koçluk ve destekleme) aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya kolayda örnekleme ile ulaşılan basketbol, hentbol, voleybol ve futbol branşlarında aktif olarak yer alan 13-18 yaş aralığındaki 219 sporcu (96 kadın, 123 erkek; yaş ortalaması: 14.08) katılmıştır. Veri toplama aşaması Sporda Sosyal Kimlik Ölçeği, Algılanan Sosyal Kaytarma Ölçeği ve Sporda Çok Boyutlu Takım Çalışması Ölçeği ile yürütülmüştür. Hipotez testleri Jamovi' de (2.6.44) mediation modülü kullanarak paralel aracılık analizi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal kimliğin problem çözme, yenilik ve takım içi koçluk ve destekleme davranışlarını pozitif yönde; algılanan sosyal kaytarmayı ise negatif yönde yordadığı belirlenmiştir. Düzenleme davranışlarından yalnızca yenilik boyutunun algılanan sosyal kaytarma üzerinde anlamlı ve negatif bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Paralel aracılık analizi sonucunda sosyal kimlik ile algılanan sosyal kaytarma ilişkisinde sadece yenilik boyutunun aracı role sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sporcuların sosyal kimliklerinin güçlendirilmesinin takım çalışmasıyla ilgili davranışları arttırma potansiyeli taşıdığını, takım içinde yenilikçi davranışların desteklenmesiyle sosyal kaytarma davranışlarının azaltılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of teamwork adjustment behaviors (problem solving, innovation, and intra-team coaching and backup behaviours) in the relationship between social identity and perceived social loafing in youth athletes. The study included 219 athletes aged 13–18 (96 female, 123 male; mean age = 14.08), recruited through convenience sampling, who were actively competing in basketball, handball, volleyball, and football. Data were collected using the Social Identity Questionnaire For Sport, the Perceived Social Loafing Scale, and the Multidimensional Teamwork Scale in Sport. Hypotheses were tested in Jamovi (2.6.44) using the mediation module via parallel mediation analysis. The analyses indicated that social identity positively predicted problem solving, innovation, and intra-team coaching and backup behaviors, and negatively predicted perceived social loafing. Among the adjustment behaviors, only innovation had a significant and negative effect on perceived social loafing. The parallel mediation analysis further revealed that only innovation served as a mediator in the relationship between social identity and perceived social loafing. The findings suggest that strengthening athletes' social identity has the potential to enhance teamwork-related behaviours, and that supporting innovative behaviors within the team may help reduce social loafing.