Embriyo transferi uygulanan kadınlarda müzik tıbbının kaygı ve ağrı düzeylerine etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü bir çalışma
Investigation of the effect of music medicine on anxiety and pain levels in women undergoing embryo transfer: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1015313
  2. Yazar: HELİN KALIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN SEVİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Situational Incessant Worry Inventory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, embriyo transferi uygulanan infertil kadınlarda müzik tıbbının kaygı, ağrı ve yaşamsal bulgular (tansiyon, nabız, solunum sayısı, oksijen satürasyonu) üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü ve deneysel tasarıma sahip olan çalışma, bir üniversite hastanesinin tüp bebek ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, belirlenen dahil edilme kriterlerine uygun 42 kadın (21 deney, 21 kontrol) oluşturmuştur. Katılımcılar müdahale ve kontrol gruplarına blok randomizasyon yöntemiyle atanmıştır. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı bilgi formu, yaşamsal bulgular kayıt formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-I ve II) ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (VAS) kullanılmıştır. Müdahale grubuna işlem öncesi, sırası ve sonrasında aktif gürültü önleyici kulaklıklar ile kendi seçtikleri müzik dinletilmiş; kontrol grubuna ise standart uygulama yapılmıştır. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahale ve kontrol gruplarının sosyo-demografik özellikleri benzer dağılım göstermiştir (p > 0,05). İşlem sonrası müdahale grubunun durumluk kaygı puan ortalaması (30,86 ± 7,32), kontrol grubuna (48,14 ± 6,18) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p < 0,001). Müdahale grubunun işlem sonrası VAS ağrı skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p < 0,001). Ayrıca müzik tıbbı uygulanan grupta, işlem sonrası solunum hızı (p = 0,042) ve nabız değerlerinde (p = 0,040) bazal ölçümlere kıyasla anlamlı bir rahatlama kaydedilmiş; sistolik kan basıncı değerleri kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p = 0,040). Sonuç: Çalışma, müzik tıbbının akut prosedürel kaygı ve ağrıyı azaltmada, vital bulguları stabilize etmede etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu müdahale, hemşirelik bakımına ve üreme sağlığı alanındaki uygulamalara katkı sağlayarak kadınların embriyo transferi deneyimlerini iyileştiren, düşük maliyetli ve güvenli bir girişimdir.
Özet (Çeviri)
The study, which has a randomized controlled and experimental design, was conducted in the IVF unit of a university hospital. The sample consisted of 42 women (21 intervention, 21 control) who met the inclusion criteria. Participants were assigned to intervention and control groups using the block randomization method. Data collection tools included an introductory information form, a vital signs record form, the State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I and II), and the Visual Analog Scale (VAS). The intervention group listened to their preferred music using active noise-canceling headphones before, during, and after the procedure, while the control group received standard care. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Socio-demographic characteristics of the groups were similar (p > 0.05). After the procedure, the mean state anxiety score of the intervention group (30.86 ± 7.32) was significantly lower than that of the control group (48.14 ± 6.18) (p < 0.001). Post-procedural VAS pain scores were significantly lower in the intervention group compared to the control group (p < 0.001). Furthermore, a significant relaxation was recorded in respiratory rate (p = 0.042) and pulse values (p = 0.040) in the music medicine group compared to baseline measurements; systolic blood pressure was lower than in the control group (p = 0.040).