Hemodiyaliz bağımlı hastalarda brakial arter intima media kalınlığının primer radiosefalik arteriovenöz fistül patensine etkisi
The effect of brachial artery intima-media thickness on the patency of primary radiocephalic arteriovenous fistulas in hemodialysis dependent patients
- Tez No: 1015317
- Danışmanlar: PROF. DR. EBUZER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Arteriovenöz fistül, Brakiyal arter, Hemodiyaliz, İntima-media kalınlığı, Vasküler patensi, Arteriovenous fistula, Brachial artery, Hemodialysis, Intima-media thickness, Vascular patency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET HEMODİYALİZ BAĞIMLI HASTALARDA BRAKİAL ARTER İNTİMA MEDİA KALINLIĞININ PRİMER RADİOSEFALİK ARTERİOVENÖZ FİSTÜL PATENSİNE ETKİSİ Son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile hemodiyaliz programına alınan hastalarda, yaşam kalitesi ve sağkalımı etkileyen en temel unsurlardan biri fonksiyonel vasküler erişim yolunun varlığıdır. Günümüzde arteriovenöz fistül (AVF) cerrahisi altın standart kabul edilmekle birlikte, erken dönem başarısızlık ve matürasyon problemleri halen önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, brakiyal arter intima-media kalınlığının (İMK) primer radiosefalik AVF'lerin erken dönem patensi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve İMK'nın fistül başarısızlığı için bağımsız bir öngörücü parametre olup olmadığını saptamaktır. Çalışmaya 01 Kasım 2024 – 01 Temmuz 2025 tarihleri arasında hastanemizde primer radiosefalik AVF cerrahisi uygulanan toplam 178 hasta retrospektif olarak dahil edilmiştir. Tüm hastaların preoperatif vasküler haritalaması renkli Doppler ultrasonografi ile yapılarak brakiyal arter İMK, radial arter ve sefalik ven çapları kaydedilmiştir. Hastalar postoperatif 3 ay boyunca takip edilerek fonksiyonel patensi durumlarına göre“AVF çalışan”ve“AVF çalışmayan”olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Toplam 178 hastanın %84,8'inde başarılı patensi sağlanırken, %15,2'sinde primer başarısızlık gelişmiştir. İki grup arasında yaş, cinsiyet, diyabet ve hipertansiyon gibi demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmamıştır.ÖZET HEMODİYALİZ BAĞIMLI HASTALARDA BRAKİAL ARTER İNTİMA MEDİA KALINLIĞININ PRİMER RADİOSEFALİK ARTERİOVENÖZ FİSTÜL PATENSİNE ETKİSİ Son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile hemodiyaliz programına alınan hastalarda, yaşam kalitesi ve sağkalımı etkileyen en temel unsurlardan biri fonksiyonel vasküler erişim yolunun varlığıdır. Günümüzde arteriovenöz fistül (AVF) cerrahisi altın standart kabul edilmekle birlikte, erken dönem başarısızlık ve matürasyon problemleri halen önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, brakiyal arter intima-media kalınlığının (İMK) primer radiosefalik AVF'lerin erken dönem patensi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve İMK'nın fistül başarısızlığı için bağımsız bir öngörücü parametre olup olmadığını saptamaktır. Çalışmaya 01 Kasım 2024 – 01 Temmuz 2025 tarihleri arasında hastanemizde primer radiosefalik AVF cerrahisi uygulanan toplam 178 hasta retrospektif olarak dahil edilmiştir. Tüm hastaların preoperatif vasküler haritalaması renkli Doppler ultrasonografi ile yapılarak brakiyal arter İMK, radial arter ve sefalik ven çapları kaydedilmiştir. Hastalar postoperatif 3 ay boyunca takip edilerek fonksiyonel patensi durumlarına göre“AVF çalışan”ve“AVF çalışmayan”olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Toplam 178 hastanın %84,8'inde başarılı patensi sağlanırken, %15,2'sinde primer başarısızlık gelişmiştir. İki grup arasında yaş, cinsiyet, diyabet ve hipertansiyon gibi demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. ÖZET HEMODİYALİZ BAĞIMLI HASTALARDA BRAKİAL ARTER İNTİMA MEDİA KALINLIĞININ PRİMER RADİOSEFALİK ARTERİOVENÖZ FİSTÜL PATENSİNE ETKİSİ Son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile hemodiyaliz programına alınan hastalarda, yaşam kalitesi ve sağkalımı etkileyen en temel unsurlardan biri fonksiyonel vasküler erişim yolunun varlığıdır. Günümüzde arteriovenöz fistül (AVF) cerrahisi altın standart kabul edilmekle birlikte, erken dönem başarısızlık ve matürasyon problemleri halen önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, brakiyal arter intima-media kalınlığının (İMK) primer radiosefalik AVF'lerin erken dönem patensi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve İMK'nın fistül başarısızlığı için bağımsız bir öngörücü parametre olup olmadığını saptamaktır. Çalışmaya 01 Kasım 2024 – 01 Temmuz 2025 tarihleri arasında hastanemizde primer radiosefalik AVF cerrahisi uygulanan toplam 178 hasta retrospektif olarak dahil edilmiştir. Tüm hastaların preoperatif vasküler haritalaması renkli Doppler ultrasonografi ile yapılarak brakiyal arter İMK, radial arter ve sefalik ven çapları kaydedilmiştir. Hastalar postoperatif 3 ay boyunca takip edilerek fonksiyonel patensi durumlarına göre“AVF çalışan”ve“AVF çalışmayan”olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Toplam 178 hastanın %84,8'inde başarılı patensi sağlanırken, %15,2'sinde primer başarısızlık gelişmiştir. İki grup arasında yaş, cinsiyet, diyabet ve hipertansiyon gibi demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Brakiyal arter İMK değerleri AVF çalışan grupta 0,63 ± 0,12 mm, çalışmayan grupta 0,64 ± 0,13 mm olarak ölçülmüş olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir (p > 0,05). Brakiyal arter İMK'nin patens öngörüsündeki yerini belirlemek için yapılan ROC analizinde eğri altında kalan alan (AUC) 0,55 olarak hesaplanmış ve tanısal performansın zayıf olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamız, brakiyal arter İMK'nin tek başına primer radiosefalik AVF patensini güçlü şekilde öngören bir parametre olmadığını ortaya koymaktadır. Cerrahi planlamada brakiyal arter İMK artışının tek başına bir dışlama kriteri olarak kullanılmaması, vasküler çap ve klinik risk faktörleri ile değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF BRACHIAL ARTERY INTIMA-MEDIA THICKNESS ON THE PATENCY OF PRIMARY RADIOCEPHALIC ARTERIOVENOUS FISTULAS IN HEMODIALYSIS DEPENDENT PATIENTS In patients diagnosed with end-stage renal disease and initiated on hemodialysis, one of the most fundamental factors affecting quality of life and survival is the presence of a functional vascular access. Although arteriovenous fistula (AVF) surgery is currently accepted as the gold standard, early-term failure and maturation problems still represent significant challenges. The aim of this study is to evaluate the effect of brachial artery intima-media thickness (IMT) on the early patency of primary radiocephalic AVFs and to determine whether IMT is an independent predictive parameter for fistula failure. A total of 178 patients who underwent primary radiocephalic AVF surgery at our hospital between November 01, 2024, and July 01, 2025, were retrospectively included in the study. Preoperative vascular mapping was performed using color Doppler ultrasonography for all patients, and brachial artery IMT, radial artery, and cephalic vein diameters were recorded. Patients were followed for three months postoperatively and divided into“functional AVF”and“non-functional AVF”groups based on their patency status. Successful patency was achieved in 84.8% of the 178 patients, while primary failure occurred in 15.2%. No significant difference was found between the two groups in terms of demographic characteristics such as age, gender, diabetes, and hypertension. Brachial artery IMT values were measured as 0.63 ± 0.12 mm in the functional group and 0.64 ± 0.13 mm in the non-functional group, with no statistically significant difference observed (p > 0.05). In the ROC analysis performed to determine the role of brachial artery IMT in predicting patency, the area under the curve (AUC) was calculated as 0.55, indicating poor diagnostic performance. In conclusion, our study demonstrates that brachial artery IMT alone is not a strong predictor of primary radiocephalic AVF patency. It is recommended that an increase in brachial artery IMT should not be used as a sole exclusion criterion in surgical planning but should be evaluated in conjunction with vascular diameters and clinical risk factors.