Distal radiosefalik arteriyovenöz fistüllerde juksta-anastomotik darlığın tedavisinde cerrahi revizyon ile ilaç kaplı balon anjiyoplastinin karşılaştırılması
Comparison of surgical revision and drug-coated balloon angioplasty in the treatment of juxta-anastomotic stenosis in distal radiocephalic arteriovenous fistulas
- Tez No: 1015316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL KOCAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Distal radiosefalik fistül, juksta-anastomotik darlık, cerrahi revizyon, ilaç kaplı balon, primer assisted patensi, Distal radiocephalic fistula, juxta-anastomotic stenosis, surgical revision, drug-coated balloon, primary assisted patency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, distal radiosefalik arteriyovenöz fistüllerde juksta- anastomotik darlık tedavisinde cerrahi revizyon ile ilaç kaplı balon anjiyoplastinin primer assisted patensi açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Ocak 2020 ile Şubat 2025 tarihleri arasında distal radiosefalik arteriyovenöz fistülde juksta-anastomotik darlık nedeniyle girişim uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Cerrahi revizyon uygulanan hastalar ile ilaç kaplı balon anjiyoplasti uygulanan hastalar primer assisted patensi, yeniden girişim gereksinimi ve takip sonundaki fistül fonksiyonu açısından karşılaştırılmıştır. Sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier yöntemi, log-rank testi ve Cox regresyon modeli kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 233 hasta değerlendirilmiştir. Cerrahi revizyon grubunda 123, ilaç kaplı balon (DCB) grubunda 110 hasta yer almıştır. Medyan primer assisted patensi süresi cerrahi grupta 412 gün, DCB grubunda ise 253 gün olarak hesaplanmıştır. Log-rank testi cerrahi revizyon lehine anlamlı fark göstermiştir. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde tedavi tipi bağımsız belirleyici olarak anlamlı kalmıştır. Sonuç: Distal radiosefalik arteriyovenöz fistüllerde juksta-anastomotik darlık tedavisinde cerrahi revizyon, ilaç kaplı balon anjiyoplastiye kıyasla daha uzun primer assisted patensi ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, özellikle uygun anatomik yapıya sahip hastalarda cerrahi revizyonun güçlü bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare surgical revision and drug-coated balloon angioplasty in terms of primary assisted patency in juxta-anastomotic stenosis of distal radiocephalic arteriovenous fistulas. Materials and methods: Patients who underwent intervention for juxta-anastomotic stenosis of distal radiocephalic arteriovenous fistulas between January 2020 and February 2025 were evaluated retrospectively. Patients treated with surgical revision were compared with patients treated with drug-coated balloon angioplasty regarding primary assisted patency, need for reintervention and fistula function at the end of follow-up. Kaplan-Meier analysis, log-rank test and Cox regression model were used for survival analyses. Results: A total of 233 patients were evaluated. The surgical revision group included 123 patients and the drug-coated balloon (DCB) group included 110 patients. Median primary assisted patency was 412 days in the surgical group and 253 days in the DCB group. The log-rank test demonstrated a significant difference in favor of surgical revision. In multivariable Cox regression analysis, treatment type remained an independent determinant. Conclusion: In distal radiocephalic arteriovenous fistulas with juxta-anastomotic stenosis, surgical revision was associated with longer primary assisted patency compared with drug-coated balloon angioplasty. These findings suggest that surgical revision should be considered a strong treatment option, particularly in patients with suitable anatomy.