Pell-lucas dizileri ve vernam şifreleme ile güçlendirilmiş ring-lwe tabanlı hibrit imza yaklaşımı
A ring-lwe-based hybrid signature approach enhanced with pell-lucas sequences and vernam encryption
- Tez No: 1015320
- Danışmanlar: DR. EMEL SOYLU, DR. AHMET KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Şifreleme algoritmaları, Performans analizi, Kriptoloji, İmza algoritması, Cebirsel sayılar teorisi, Veri şifreleme, Veri şifreleme yöntemleri, Yazılım mühendisliği, Encryption algorithms, Performance analysis, Cryptology, Signature algorithm, Algebraic numbers theory, Data encryption, Data encryption methods, Software engineering
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, sayılar teorisine dayalı gelişmiş dijital imza algoritmalarının tasarımı, güvenliği, performansı ve potansiyel uygulama alanları bakımından kapsamlı biçimde ele alınmaktadır. Dijital imzaların veri bütünlüğü, kimlik doğrulama ve inkâr edilemezlik için önemli olduğu vurgulanmakta; klasik yöntemlerin kuantum bilgisayarlarının oluşturabileceği gelecekteki tehditler karşısında yetersiz kalabileceği tartışılmaktadır. Bu bağlamda, mevcut imza yöntemlerindeki güvenlik ve performans eksikliklerini giderecek, kuantum sonrası güvenliği gözeten yeni bir dijital imza algoritmasının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, gezgin satıcı ve sırt çantası gibi Nondeterministic Polynomial-sınıfı problemlere yönelik etkili algoritmaların tasarımı ve bu algoritmaların ayrıntılı performans analizlerinin yapılması gerekliliği ortaya konulmakta; son on yılda bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişimin finans, e-ticaret ve bilgi güvenliği alanlarında yöntemlerin sistematik biçimde sınıflandırılmasını zorunlu kıldığı belirtilmektedir. Önerilen algoritmaların güvenliği matematiksel analizler ve teorik testler aracılığıyla doğrulanmakta; işlem süreleri, doğrulama süreçleri ve kaynak kullanımı ölçülerek klasik yaklaşımlara kıyasla anlamlı iyileştirmeler sağlandığı gösterilmektedir. Çalışma kapsamında yaygın simetrik ve asimetrik şifreleme algoritmaları zaman, işlemci ve bellek karmaşıklığı açısından karşılaştırılmakta; elde edilen bulgularla uygulamaların etkinliğinin artırılmasına yönelik stratejiler geliştirilmektedir. Sonuç olarak, sayısal imza algoritmalarının seçiminin hedef ve güvenlik gereksinimlerine uygun biçimde dikkatle yapılması gerektiği vurgulanmakta; bilgi güvenliği ile algoritma tasarımının entegrasyonu sayesinde hem klasik hem de kuantum tehditlerine dayanıklı, çağın gereksinimlerine uygun yenilikçi çözümler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the design, security, performance, and potential application domains of advanced digital signature algorithms grounded in number theory are examined comprehensively. Digital signatures are underscored as critical for ensuring data integrity, authentication, and non-repudiation, while the prospective inadequacy of classical schemes against future threats posed by quantum computers is discussed. Accordingly, the development of a novel digital signature algorithm that addresses the security and performance shortcomings of existing schemes while incorporating post-quantum security is targeted. In addition, the necessity of designing effective algorithms for NP-class problems—such as the traveling salesman and knapsack problems—and conducting in depth performance analyses is articulated; the rapid advances in information technologies over the last decade are noted to necessitate the systematic classification of methods in finance, e-commerce, and information security. The security of the proposed algorithms is validated through mathematical analyses and theoretical tests, and significant improvements over classical approaches are demonstrated via measurements of runtime, verification procedures, and resource utilization. Within the scope of the study, widely used symmetric and asymmetric cryptographic algorithms are compared in terms of time, computational, and memory complexity, and the resulting findings are employed to develop strategies that enhance application effectiveness. In conclusion, the selection of digital signature algorithms is emphasized as requiring careful alignment with stated objectives and security requirements; through the integration of information security and algorithm design, innovative solutions are provided that meet contemporary needs and remain resilient to both classical and quantum threats.